(...)
Z rzeczy , które dobrze nadawały by się na odblaski na czapkę odkryłem: płyty CD, kawałki wypolerowanej blachy ( np z metalowego kubka) , lusterko, odblask z latarki.
(...)
Faktycznie, przedmioty, które wymieniasz, odbijają (lub powinny odbijać) światło "widzialne+okolice", jednak "w czystej formie" (bez jakichś dodatkowych przeróbek poza wycięciem małego kawałka) niezbyt dobrze spełnią swą funkcję. Dlaczego? Gdyż odbijają światło tylko w jednym kierunku (czy, jak w przypadku zwierciadła latarki, w pewnym dość ograniczonym zakresie kierunków), i przy nawet niewielkich ruchach głowy kamerka "zgubi" odbicie. "Efektem ubocznym", również niestety negatywnym, jest to, że kamerka będzie widziała najwyżej "punkt" wielkości diody (w przypadku wspomnianego zwierciadła latarki będzie jeszcze gorzej - "punkt" będzie pomniejszony przez jego krzywiznę). Nie twierdzę, że tak się nie da, ale na podstawie obserwacji odbicia od moich okularów śmiem twierdzić, iż będzie to trudne.
Zdecydowanie paski/taśmy/farby odblaskowe są do tego celu o wiele lepsze, gdyż bez względu na orientację względem źródła zawsze najsilniej odbijają właśnie w kierunku powrotnym, czyli w okolice obiektywu kamerki.
Wydaje mi się, że problem z "niewidzialnością" takiego odbicia może wynikać z dwóch przyczyn:
Pierwsza to fakt, iż nie każdy materiał odblaskowy musi odbijać promienie podczerwone (wszak nie do tego przecież są stworzone), mimo iż dobrze radzą sobie ze światłem widzialnym. Mi się poszczęściło, moje "tasiemki" świecą jak marzenie (co widać na zdjęciach). Jakby ktoś zainteresowany kręcił się po Wawie, to mam tego jeszcze z metr, chętnie udostępnię.
Drugą przyczyną może być długość fali emitowanej przez diodę. Przecież promieniowanie IR to dość spory zakres fal, i nie wszystkie z nich może "widzieć" matryca kamery. Problem ten dotyczyć może raczej tych, którzy stosują "czapki diodowe" zamiast odblasków - przecież diody użyte firmowo w kamerce powinny mieć właściwą długość fali dobraną przez producenta. Jednak zakupione "prywatnie" już niekoniecznie muszą spełniać ten warunek. Warto zwracać na to uwagę, i poszukiwać diód o długości fali jak najbardziej zbliżonej do światła widzialnego.