Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277936 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #630 dnia: Maja 10, 2008, 19:01:18 »
Materiał odblaskowy z kamizelki jest najlepszy. Wycinasz paski 2cmx1cm i działa super.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

« Odpowiedź #631 dnia: Maja 10, 2008, 20:24:34 »
(...)
Z rzeczy , które dobrze nadawały by się na odblaski na czapkę  odkryłem: płyty CD, kawałki wypolerowanej blachy  ( np z metalowego kubka) , lusterko, odblask z latarki.
(...)

Faktycznie, przedmioty, które wymieniasz, odbijają (lub powinny odbijać) światło "widzialne+okolice", jednak "w czystej formie" (bez jakichś dodatkowych przeróbek poza wycięciem małego kawałka) niezbyt dobrze spełnią swą funkcję. Dlaczego? Gdyż odbijają światło tylko w jednym kierunku (czy, jak w przypadku zwierciadła latarki, w pewnym dość ograniczonym zakresie kierunków), i przy nawet niewielkich ruchach głowy kamerka "zgubi" odbicie. "Efektem ubocznym", również niestety negatywnym, jest to, że kamerka będzie widziała najwyżej "punkt" wielkości diody (w przypadku wspomnianego zwierciadła latarki będzie jeszcze gorzej - "punkt" będzie pomniejszony przez jego krzywiznę). Nie twierdzę, że tak się nie da, ale na podstawie obserwacji odbicia od moich okularów śmiem twierdzić, iż będzie to trudne.

Zdecydowanie paski/taśmy/farby odblaskowe są do tego celu o wiele lepsze, gdyż bez względu na orientację względem źródła zawsze najsilniej odbijają właśnie w kierunku powrotnym, czyli w okolice obiektywu kamerki.

Wydaje mi się, że problem z "niewidzialnością" takiego odbicia może wynikać z dwóch przyczyn:

Pierwsza to fakt, iż nie każdy materiał odblaskowy musi odbijać promienie podczerwone (wszak nie do tego przecież są stworzone), mimo iż dobrze radzą sobie ze światłem widzialnym. Mi się poszczęściło, moje "tasiemki" świecą jak marzenie (co widać na zdjęciach). Jakby ktoś zainteresowany kręcił się po Wawie, to mam tego jeszcze z metr, chętnie udostępnię.

Drugą przyczyną może być długość fali emitowanej przez diodę. Przecież promieniowanie IR to dość spory zakres fal, i nie wszystkie z nich może "widzieć" matryca kamery. Problem ten dotyczyć może raczej tych, którzy stosują "czapki diodowe" zamiast odblasków - przecież diody użyte firmowo w kamerce powinny mieć właściwą długość fali dobraną przez producenta. Jednak zakupione "prywatnie" już niekoniecznie muszą spełniać ten warunek. Warto zwracać na to uwagę, i poszukiwać diód o długości fali jak najbardziej zbliżonej do światła widzialnego.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #632 dnia: Maja 11, 2008, 11:50:31 »
Witam ponownie, moje problemy z diodami zostały rozwiązane – okazało się iż pan sprzedawca dał mi diody odbiorcze….

Ale mam jeszcze jedno pytanie mianowicie o szkodliwość siedzenia w stożku światła IR – niby nie widzimy tej długości światła ale to nie znaczy ze nam nie szkodzi, posiada ktoś informacje na temat szkodliwości IR? Może jest jakiś optyk na sali?
\___[O}====-
 /OOOOO\

« Odpowiedź #633 dnia: Maja 11, 2008, 12:23:18 »
Promieniowanie podczerwone to promieniowanie cieplne. Emitowane jest przez wszystko, co się grzeje. W związku z tym "siedzenie w stożku światła IR" nie powinno być bardziej szkodliwe niż siedzenie przy kaloryferze, a już na pewno jest niczym w porównaniu z chociażby opalaniem (nawet pomijając szkodliwe działanie promieni UV, czyli nadfioletowych, które przecież znajdują się "po drugiej stronie" pasma widzialnego).

Ale może ktoś zna jakieś najnowsze niusy, może ostatnio coś się w tej materii zmieniło...
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #634 dnia: Maja 11, 2008, 12:24:58 »
Raczej nic, to samo pytanie jest zadawane często przez zainteresowanych TrackIR i jak na razie nikt nie znalazł żadnych przeciwwskazań.

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #635 dnia: Maja 13, 2008, 00:25:28 »
Podczerwień w przeciwieństwie do UV i częstotliwości mikrofalowych (2,4GHz - Wi-fi, 800-1800MHz -telefony komórkowe) jest nieszkodliwa. ;)
DCS/FSX/AC/pCARS

« Odpowiedź #636 dnia: Maja 13, 2008, 07:52:06 »
Witam ponownie. Wczoraj dotarła do mnie kamera A4Tech z wbudowanymi diodami IR. Pierwsze co mnie zaskoczyło to to , że moje odblaski z kamizelki samochodowej jednak odbijaja światło IR i to bardzo dobrze. Pomyślałem  - super teraz będzie działać. Dziurkaczem do pasków  :118: wyciąłem małe odblaskowe kółka i przykleiłem je na klip. Wieczorem wszystko zadziałało bardzo fajnie choć nie obyło się bez kilku prób i błędów w ustawieniach, no ale pomyślałem - zobaczymy rano. Niestety miałem rację. Moje miejsce komputerowe jest usytuowane przed oknem i rano Słońce świeci prosto na mnie, i niestety FT zgłupiał bo zobaczył za dużo odblasków. Filtr z kliszy trochę pomógł (filtr z dyskietki był za mocny) ale musiałbym siedzieć blisko kamery. Kiedy założyłem na czapkę diody IR zamiast odblasków to można było FT tak ustawić by działał nawet w słońcu. Morał z tego jest taki, że rano, i w ogóle wtedy jak mam jasno w pokoju to FT działa tylko na diodach IR zamontowanych na czapce. Wieczorem mogę sobie pozwolić na odrobinę luksusu i uwolnić się od kabla na głowie montując klipa z odblaskami. Co ciekawe nie musiałem z kamery usuwać filtra IR by ładnie działała z diodami na czapce. Moja starsza kamera Creative musiała być "rozdziewiczona" z tego filterka  :021:
Pozdrawiam wszystkich lotników.   PolBaj

ps. jeśli ktoś z chętnych na latanie z Free Trackiem przymierza się do kompletu z odblaskami, to niech najpierw sprawdzi co Słońce robi w jego pokoju w ciągu dnia. Jeśli jest go za dużo to niestety od kabla się nie uwolnimy i trzeba zamontować diody IR na czapce. Ale przynajmniej będzie działać  :020:
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #637 dnia: Maja 13, 2008, 08:35:04 »
Kółka wycięte dziurkaczem są trochę za małe. Najlepiej sprawują się paski 2cm na 1cm przyklejone do czegoś półokrągłego jak w oryginalnym trackclipie. Dzięki temu kamera nie będzie gubić punktów nawet po większym odwróceniu głowy.
Jeżeli chodzi o światło w pokoju to można zawsze ustawić kamerkę tak aby "widziała" ciemną część pokoju. Nie musi być idealnie na środku. Moja kamera jest z prawej strony monitora, jest skierowana na odblaski pod kątem i dzięki temu nie widzi okna które jest z boku.

« Odpowiedź #638 dnia: Maja 13, 2008, 10:17:34 »
Potwierdzam wnioski PolBay
pozdrawiam,vito_zm

« Odpowiedź #639 dnia: Maja 13, 2008, 14:31:54 »
Kółka wycięte dziurkaczem są trochę za małe. Najlepiej sprawują się paski 2cm na 1cm przyklejone do czegoś półokrągłego jak w oryginalnym trackclipie. Dzięki temu kamera nie będzie gubić punktów nawet po większym odwróceniu głowy.

Ten rozmiar (średnica tych kółek wynosi ok 6mm) i kształt dobrałem po kilku próbach. Paski o których mówisz były zbyt jasne dla FT. Bywało, że na jednym pasku miałem dwa krzyżyki  :004: Również myślałem że będą za małe i nie widoczne pod kątem ale okazało się, że nie i wszystko jest ok. Z tym ustawieniem kamery to może być dobry pomysł, tylko nie wiem czy aż tyle zmieni, bym jednoznacznie wyeliminował kabel  :011: Popróbować można
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #640 dnia: Maja 13, 2008, 18:53:32 »
w moim przypadku dzięki przestawieniu kamerki mogę bez problemów w dzień używać freetracka. Paski mama tak jak już pisałem 2cm na 1 cm i program widzi tylko jeden krzyżyk na każdy pasek. Można to wyregulować bez większych problemów funkcją "Treshold"

« Odpowiedź #641 dnia: Maja 14, 2008, 16:46:10 »
Dziś trochę pokombinowałem i rzeczywiście, moje odblaski były za małe. Teraz przykleiłem kwadraty 1x1cm i punkty są bardzo wyraźne a przy tym krzyżyki nie skaczą. Jakość poprawiła się na tyle, że mogę FT używać w dzień, ale przy opuszczonych żaluzjach w oknach. Generalnie jeśli latam za dnia to i tak są one opuszczone  :002: Teraz pozostaje kwestia lekkiej regulacji parametrów osi we FT by obraz szybciej reagował. Przesunięcie kamery nie za wiele u mnie dało, poza tym przy większych odblaskach chyba już nie jest potrzebne...

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #642 dnia: Czerwca 24, 2008, 08:28:40 »
Witam.

Zwracam się  do szacownego grona z zapytaniem czy ta kamerka:
https://ssl.allegro.pl/item371442062_kamera_a4tech_pk_333mb_1280x960_6x_led_promo_49_50.html
będzie wspólgrała z freetrakiem i odblaskami z kamizelki. Pytam dlatego gdyż w jednym z poprzednich wątków jeden z Kolegów pisał iż nie wszytskie kamerki tego modelu mają odpowienie diody.

Z góry dziękuje za pomoc.
Kacper

« Odpowiedź #643 dnia: Czerwca 24, 2008, 10:00:01 »
Tak wydaje mi się, że to ta. W opisie kamery na aukcji jest zresztą napisane, że ma ona wbudowane diody IR. Ja mam taką i symbol i wygląd się zgadza, więc na 99.9% to jest to.

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #644 dnia: Czerwca 24, 2008, 19:32:16 »
Witam.
Panowie pomocy.
Czy ktoś może wrzucić na rapida Freetrack 2.1 ,bo klikając na link z adresu
http://www.free-track.net/english/freetrack/telechargement.php,
za Chiny nie umię tego pobrać. :005:

Z góry DZIĘKUJĘ .
Niech Moc będzie z Wami!