Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277814 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #675 dnia: Lipca 02, 2008, 08:11:02 »
Tylko na co komu FT jak już ma TrackIR'a ?

I vice versa.

A na serio - użycie TIR-a 2, który to tu, to tam można uzywanego kupić dość tanio i obsługiwać go via FT, ciesząc się pełnym 6DOF... Sporo FPS-ów kamery, możliwe, że przy mniejszym zużyciu CPU komputera... Kuszące, nieprawdaż?

Obiecująca byłaby możliwość użycia pilotów z Wii, ma szanse być ciekawym rozwiązaniem.

PS: Jak na razie 3 diody na słuchawkach dają też pięknie rady. Polecam!
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #676 dnia: Lipca 03, 2008, 09:06:43 »
Jest już wersja 2.1.2 do ściągnięcia..

Tylko po zainstalowaniu sterów TrackIRa i Freetracka 2.1.1, teraz już żadna wersja nie chce mi ruszyć.
Wykrzaczyła się 2.1, 2.1.1 w ogóle nie ruszyła (i też nie miałem tej zakładki do wskazania sterów TrackIRa !? ).
Odinstalowałem wszystkie, wyczyściłem rejestr, i po zainstalowaniu którejkolwiek wersji wywala mi teraz komunikat:

"Na taśmie brak dalszych danych. ($80070450) "    ???

To w nawiasie to chyba nie jest honorarium za nową wersję... :/

Ponownie potwierdziło się przysłowie - lepsze jest wrogiem dobrego. v2.1 tak ładnie śmiagała, grrrrrrrr.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #677 dnia: Lipca 03, 2008, 09:32:24 »
Minął czas edycji posta..

Po odinstalowaniu sterowników TrackIR'a, wersja 2.1.2 chodzi, aczkolwiek nie zauważyłem istotnej różnicy w stosunku do 2.1 :/
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #678 dnia: Lipca 10, 2008, 21:03:53 »
Witam!

Ostatnia wersja 2.1.2 z niewiadomym fixem działa świetnie, podobnie jak poprzedni tajemniczy release 2.1.1. Dodam, że nie instalowałem oprogramowania a jedynie nadgrywałem plik wykonywalny FreeTrack.exe oraz bibliotekę NPClient.dll.

OstBlock.
Sorbifer.
Kiepsky.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #679 dnia: Lipca 25, 2008, 22:39:49 »
Witam!
Z tego że dyskusja trochę siadła wnioskuje iż wypracowaliście już ostateczne wersje swoich Freetracków, wiec mam pytanko: diody czy odblaski? Co wybrać? Ja mam na razie czapeczkę z jedną diodą LED z lampki rowerowej i w iłku spisuje się to całkiem dobrze, tyko te przewody. Zauważyłem też, że po kilku minutach gry w czapce zaczyna mnie boleć głowa (bez jest ok). Zastanawiam się czym jest to spowodowane i czy zauważyliście u siebie podobne objawy? :609:

Jestem nowy wiec proszę nie bijcie jeżeli zrobię coś nie tak!!!

« Odpowiedź #680 dnia: Lipca 26, 2008, 01:21:45 »
Wątpię aby to były objawy czapki. Ja latam sporo a w oczy świecą mi diody ir z kamerki i nic mnie nie boli :) Jeżeli mam polecić to na pewno diody ir bo nie trzeba bawić się w diody zasilanie diód itd a efekt jest super zwłaszcza przy kamerze a4tech która była tu opisywana wiele razy.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #681 dnia: Lipca 26, 2008, 11:18:12 »
Ja na początku po zakupie trackIRa czułem mocny dyskomfort przy graniu. Bolały oczy i głowa, chyba od tego patrzenia na ekran pod dziwnymi kątami. Z czasem przeszło, chyba kwestia przyzwyczajenia. Ale nie wiem czy dobrze rozumiem opisany problem, i czy przyczyna może być podobna.
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

« Odpowiedź #682 dnia: Lipca 26, 2008, 16:41:10 »
Jeżeli mam polecić to na pewno diody ir bo nie trzeba bawić się w diody zasilanie diód itd a efekt jest super zwłaszcza przy kamerze a4tech która była tu opisywana wiele razy.
Spec miałeś na myśli odblaski? Dobrze zrozumiałem?
Składam wiec zamówienie na kamerkę i do dzieła!!! Jeszcze tylko pytanko co do materiału z jakich są  zrobione odblaski, z tego co tutaj wyczytałem polecacie taśmę odblaskową jaka jest użyta w kamizelkach samochodowych. A może ktoś wpadł na jakis lepszy materiał?

Ja na początku po zakupie trackIRa czułem mocny dyskomfort przy graniu. Bolały oczy i głowa, chyba od tego patrzenia na ekran pod dziwnymi kątami.
Też mi sie tak wydaje. Cieszy mnie, że z czasem to minie. Jednak człowiek to zdolna bestia, do wszystkiego jest w stanie sie przyzwyczaic.

Dzieki za odpowiedź

Pozdrawiam

« Odpowiedź #683 dnia: Lipca 26, 2008, 17:15:29 »
Zauważyłem też, że po kilku minutach gry w czapce zaczyna mnie boleć głowa (bez jest ok).
Może czapkę masz za małą - poważnie - spróbuj w tej czapce trochę posiedzieć niej przed kompem a np. przed telewizorem jak Cię rozboli głowa to rada jest prosta zmień jej rozmiar na większy. Ja latam z FreeTracki-em na łowie odblaski, w kamerze(A4Tech opisywana w tym wątku)  diody IR i wszystko gra i buczy
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #684 dnia: Lipca 28, 2008, 18:40:14 »
W papierniczym można kupić folie samoprzylepną lustro.

« Odpowiedź #685 dnia: Lipca 28, 2008, 20:02:18 »
Czy taka folia jest bardziej efektywna niż taśma odblaskowa?

« Odpowiedź #686 dnia: Lipca 29, 2008, 20:21:10 »
Raczej nie. Testowałem wszystko co tylko znalazłem w domu i co wydawało się że odbija światło ale wreszcie wziąłem materiał odblaskowy z kamizelki samochodowej.

olo8

• Gość
« Odpowiedź #687 dnia: Lipca 30, 2008, 17:08:34 »
Witam.
A teraz pytanie do okularników używających Freetracka.
Jak (i czy) radzicie sobie z dodatkowymi dwoma punktami które powstają na szkłach okularów?
Bo ja niestety już nie mogę dać sobie z tym rady a czapki opuszczonej na nos nosił nie będę.

pozdrawiam
Olo

« Odpowiedź #688 dnia: Lipca 30, 2008, 17:42:36 »
Proponuje zastosować diody IR czy to na czapce czy w kamerze i odblaski na czapkę.

« Odpowiedź #689 dnia: Lipca 31, 2008, 03:59:11 »
(...)
A teraz pytanie do okularników używających Freetracka.
Jak (i czy) radzicie sobie z dodatkowymi dwoma punktami które powstają na szkłach okularów?
(...)

Widzisz, ja też miałem z tym dość poważny problem, jednak ostatecznie udało mi się znaleźć rozwiązanie. Polegało ono na przestawianiu suwaczków ustawień zarówno samej kamery, jak i FreeTrack'a do momentu znalezienia takich, przy których odbicia od okularów są za słabe, aby je FT wychwycił, a paseczek na tyle silny, że program go nie gubi i nie waha się nawet na moment. I wydaje mi się, że ważniejsze były ustawienia kamerki, dzięki którym udało mi się zwiększyć różnicę między tymi odbiciami. Żeby było jasne - jak patrzę prosto w kamerę to punkty odbić od okularów są nadal widoczne na podglądzie FT. Są tylko bardzo słabe, i program je ignoruje.

Proponuje zastosować diody IR czy to na czapce czy w kamerze i odblaski na czapkę.

Jeśli to była odpowiedź na pytanie kol. Ola, to chyba nieco nietrafiona; bo cóż innego mogłoby powodować odbicia w okularach, jeśli nie podświetlenie od strony kamerki, a z drugiej strony takie podświetlenie prawie na pewno jest IR, bo inne strasznie "dawałoby po oczach". Ale rzeczywiście, kol. Olo mógł napisać, jaki "system" ma zainstalowany...
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."