(...)
A teraz pytanie do okularników używających Freetracka.
Jak (i czy) radzicie sobie z dodatkowymi dwoma punktami które powstają na szkłach okularów?
(...)
Widzisz, ja też miałem z tym dość poważny problem, jednak ostatecznie udało mi się znaleźć rozwiązanie. Polegało ono na przestawianiu suwaczków ustawień zarówno samej kamery, jak i FreeTrack'a do momentu znalezienia takich, przy których odbicia od okularów są za słabe, aby je FT wychwycił, a paseczek na tyle silny, że program go nie gubi i nie waha się nawet na moment. I wydaje mi się, że ważniejsze były ustawienia kamerki, dzięki którym udało mi się zwiększyć różnicę między tymi odbiciami. Żeby było jasne - jak patrzę prosto w kamerę to punkty odbić od okularów są nadal widoczne na podglądzie FT. Są tylko bardzo słabe, i program je ignoruje.
Proponuje zastosować diody IR czy to na czapce czy w kamerze i odblaski na czapkę.
Jeśli to była odpowiedź na pytanie kol. Ola, to chyba nieco nietrafiona; bo cóż innego mogłoby powodować odbicia w okularach, jeśli nie podświetlenie od strony kamerki, a z drugiej strony takie podświetlenie prawie na pewno jest IR, bo inne strasznie "dawałoby po oczach". Ale rzeczywiście, kol. Olo mógł napisać, jaki "system" ma zainstalowany...