Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277029 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #705 dnia: Sierpnia 13, 2008, 17:13:32 »
A jak mają świecić jak napięcia niema :) No chyba że nie używasz listwy z wyłącznikiem i komputer cały czas jest podłączony do sieci elektrycznej (co swoją drogą jest nie najlepszym rozwiązaniem bo wtedy też ciągnie prąd) to może świecić.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #706 dnia: Sierpnia 13, 2008, 17:43:22 »
Ale jak komp jest WYŁĄCZONY ???

Jeśli tak, to nie wiem co brałeś, ale rzuć to świństwo. Poza tym świecenia diodek IR w tej kamerce nie zobaczysz gołym okiem. To czy świeci możesz stwierdzić za pomocą np. aparatu cyfrowego, najprościej z wbudowanego w komórkę, bo zawsze pod ręką :)

A to co interpretujesz jako świecenie, to pewnie tylko refleksy światła dziennego w soczewce diodek IR :)
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #707 dnia: Sierpnia 13, 2008, 18:00:23 »
Zależy to od ustawień biosu i konkretnego hardware'u ale komputer potrafi podtrzymywać zasilanie urządzeń USB po wyłączeniu, więc mnie świecenie kamery aż tak by nie dziwiło. Poszukaj w opcjach BIOS'u pewnie da się wyłączyć.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #708 dnia: Sierpnia 13, 2008, 18:16:27 »
U mnie dioda w myszce świeci po wyłączeniu kompa ale kamera jest nieaktywna.

« Odpowiedź #709 dnia: Sierpnia 13, 2008, 19:54:48 »
Właśnie że widać delikatną czerwoną poświatę nawet po wyłączeniu komputera. Komp jest podłączony do listwy zasilającej ale jej praktycznie nie wyłączam. I tak się zastanawiam czy to ze te diody świecą nawet po wyłączeniu komputera nie skróci w jakiś sposób ich żywotności! W przypadku innych sprzętów podłączonych do USB wszystko jest OK, podświetlenie przycisków w joyu wyłącza się po wyłączeniu kompa wiec te diody zaczęły mnie zastanawiać!

@bip3r
refleksy światła dziennego w nocy? Raczej nie!!!

« Odpowiedź #710 dnia: Sierpnia 13, 2008, 20:12:01 »
(...)świecenia diodek IR w tej kamerce nie zobaczysz gołym okiem(...)

Ich "głównego" strumienia światła nie widać. Jednak wiele diód IR rzeczywiście promieniuje niewielką ilość widzialnego, czerwonego światła.

(...)I tak się zastanawiam czy to ze te diody świecą nawet po wyłączeniu komputera nie skróci w jakiś sposób ich żywotności!(...)

Oczywiście, że "skróci", a raczej szybciej ją "zużyje". Można się spodziewać, że padną po 15 latach, zamiast po 40 :-) Bądź spokojny, zanim to nastąpi, może się stać wiele innych rzeczy, które zakończą żywot całej kamerki. Nie zdziwiłbym się, gdybyś je kiedyś wylutował, aby użyć ich przy nowej kamerce...
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #711 dnia: Sierpnia 13, 2008, 20:20:29 »
Komputer wyłączony może pobierać od kilku do kilkunastu Wat dlatego lepiej go wyłączać.

« Odpowiedź #712 dnia: Sierpnia 13, 2008, 23:38:24 »
Ich "głównego" strumienia światła nie widać. Jednak wiele diód IR rzeczywiście promieniuje niewielką ilość widzialnego, czerwonego światła.
Ano tak mam tą samą kamerkę i kiedy diody są włączone widać czerwone kółeczka. Nie wiem czy nie jest to czasem jakiś efekt ozdobny.

Tak więc kolega niczego nie ćpał :D

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #713 dnia: Sierpnia 14, 2008, 06:38:19 »
@bip3r
refleksy światła dziennego w nocy? Raczej nie!!!

:020:
no to rzeczywiście raczej nie :)

Tak jak pisałem jednak, najprościej, aby mieć 100% pewności, czy świecą w podczerwieni, uruchom w komórce aparat cyfrowy (a jeśli nie masz to weź zwykłą cyfrówkę) i nakieruj na kamerkę. Jeśli diody świecą powinieneś zobaczyć jasne, mocno świecące punkty o dziwnym (chyba niebieskawym, albo sinawym) kolorze. Jeśli nie jesteś pewien, czy to co widzisz w cyfrówce to na pewno świecące diody IR, to zrób test na pilocie od TV
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #714 dnia: Sierpnia 14, 2008, 09:52:13 »
Przez komórkę zobaczysz kolor biały. A te czerwone punkty to chyba faktycznie efekt ozdobny bo nie widziałem na innych diodach ir takiego czegoś.

« Odpowiedź #715 dnia: Sierpnia 14, 2008, 12:48:23 »
Dzięki Panowie za takie zaangażowanie w związku z moim "problemem", byłem po prostu ciekaw czy to tylko mnie występuje takie dziwnie zjawisko. Poza tym kamerka A4Tech sprawuje się bardzo dobrze diody świecą jak latarnie :002: (sprawdzone przy użyciu cyfrówki).
Jeszcze raz dziękuje za wszystkie odpowiedzi, w przypadku kolejnych problemów na pewno tu jeszcze zawitam!

302_Osh

• Gość
« Odpowiedź #716 dnia: Sierpnia 21, 2008, 12:41:53 »
Ratunku!
Po zmianie kompa i zainstalowaniu FT2.1.2, program uruchamia się dwie minuty, z problemami, a jak już się uruchomi, po zgubieniu diod natychmiast zwiecha. Ma ktoś może jakiś pomysł?

S!
302_Osh

« Odpowiedź #717 dnia: Sierpnia 22, 2008, 00:19:45 »
Witam
Chciałem zameldować, że dzięki temu działowi i waszym poradom, udało mi się skonstruować FT :karpik !! Oczywiście nie obyło się bez potknięć i kombinacji.
Zdecydowałem się na wersję z 4 diodami ir, zasilanie z dwuch akumulatorków "paluszków", i użycie taniej kamerki Logitech QuickCam Expres. Nie potrzebowałem jej wybebeszać, a jedynie zasłonić obiektyw kawałkiem kliszy. Pragnę zaznaczyć, że wcześniej kamerki nie posiadałem i zakupiłem ją w tym celu jedynie ( do innych rzeczy się nie nadaje he he, ale do FT wystarczyła) i ogólny koszt całego cacka wyniósł mnie ok 60-70 pln.
Jestem jeszcze na etapie regulacji ustawień programu, ale już pierwsze efekty są zadowalające.
  Niestety nie mam zbyt wiele czasu na siedzenie przy kompie ostatnio , ale jak mi się uda to wysmaruję post na temat mojego FT, wraz ze zdjęciami i printscreenami z ustawień. Wiem, że info na temat jest obszerne i po rozstrzelane w tym temacie, ja dość dużo czasu spędziłem na lekturze, a i tak potem miałem problemy, żeby to poukładać w całość. Dlatego postaram się ze szczegółami opisać co i jak robiłem. A! I nie jestem szczególnie obryty z zagadnień elektroniki, więc postępowałem metodą prób i błędów ( oczywiście taką metodę polecam, bo wiedza już potem nie wyparowuje z głowy), nie posiadam np.: takiego urządzenia jak miernik uniwersalny ( zakup podniósłby koszty FTka), a to się przydaje.
No to na razie na tyle. Dziękuję wszystkim, którzy dzielili się wiedzą na naszym forum i postaram sie nie pozostać dłużny. Oczywiście jeżeli ktoś ma ochotę i PRAWDZIWĄ potrzebę, to proszę o kontakt na PM. Jak już wspomniałem mam mało czasu więc odpisywanie może potrwać, ale postaram się pomóc w miarę moich możliwości.
   Pozdrawiam

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #718 dnia: Sierpnia 23, 2008, 14:37:45 »
Zachęcony opiniami o kamerze A4Tech PK 333MB wziąłem sobie egzemplarz do testów, i tutaj mam pytanie do jej użytkowników. Otóż u mnie w rozdzielczości 640x480 wyciąga tylko 14 klatek. Aby mieć +/- 30 muszę dać niższą rozdzielczość (jedyny dostępny kodek to RGB) ale wtedy znacząco spada dokładność kamery (mniej punktów, więc również mniej stabilny widok i częste drgania pomimo stabilnych krzyżyków. W rezultacie wypada gorzej od mojej VX1000, pomimo że ta jest dość kapryśna, jeśli o klatki chodzi, bo w zależności od warunków daje 20-30FPS i nigdy nie udało mi się ustalić od czego te kaprysy zależą. Myślałem że z PK 333 nie będzie problemów, ale może ja o czymś nie wiem, albo źle coś ustawiam? Używam stelaża z diodami IR, filtru nie usuwałem, bo kamerka pożyczona, ale diody na podglądzie są dobrze widoczne. Przy tych samych ustawieniach VX100 jest znacznie stabilniejsza i daje bardziej płynne ruchy niż A4tech.

« Odpowiedź #719 dnia: Sierpnia 23, 2008, 18:44:28 »
Coś musisz źle mieć ustawione ta kamerka ma non stop 29-30 klatek. Gdzieś w tym temacie są zdjęcia z ustawieniami. Jak nie znajdziesz to daj znać to wrzucę swoje. Fakt działa przy 160x120 ale dla mnie dokładność jest zadowalająca.