Witam
Chciałem zameldować, że dzięki temu działowi i waszym poradom, udało mi się skonstruować FT :karpik !! Oczywiście nie obyło się bez potknięć i kombinacji.
Zdecydowałem się na wersję z 4 diodami ir, zasilanie z dwuch akumulatorków "paluszków", i użycie taniej kamerki Logitech QuickCam Expres. Nie potrzebowałem jej wybebeszać, a jedynie zasłonić obiektyw kawałkiem kliszy. Pragnę zaznaczyć, że wcześniej kamerki nie posiadałem i zakupiłem ją w tym celu jedynie ( do innych rzeczy się nie nadaje he he, ale do FT wystarczyła) i ogólny koszt całego cacka wyniósł mnie ok 60-70 pln.
Jestem jeszcze na etapie regulacji ustawień programu, ale już pierwsze efekty są zadowalające.
Niestety nie mam zbyt wiele czasu na siedzenie przy kompie ostatnio , ale jak mi się uda to wysmaruję post na temat mojego FT, wraz ze zdjęciami i printscreenami z ustawień. Wiem, że info na temat jest obszerne i po rozstrzelane w tym temacie, ja dość dużo czasu spędziłem na lekturze, a i tak potem miałem problemy, żeby to poukładać w całość. Dlatego postaram się ze szczegółami opisać co i jak robiłem. A! I nie jestem szczególnie obryty z zagadnień elektroniki, więc postępowałem metodą prób i błędów ( oczywiście taką metodę polecam, bo wiedza już potem nie wyparowuje z głowy), nie posiadam np.: takiego urządzenia jak miernik uniwersalny ( zakup podniósłby koszty FTka), a to się przydaje.
No to na razie na tyle. Dziękuję wszystkim, którzy dzielili się wiedzą na naszym forum i postaram sie nie pozostać dłużny. Oczywiście jeżeli ktoś ma ochotę i PRAWDZIWĄ potrzebę, to proszę o kontakt na PM. Jak już wspomniałem mam mało czasu więc odpisywanie może potrwać, ale postaram się pomóc w miarę moich możliwości.
Pozdrawiam