Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 278427 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #750 dnia: Września 13, 2008, 15:37:44 »
Luuudzie.. toż takie paski z materiału odblaskowego są jeszcze tańsze niż jakaś kamizelka za 10 zeta w większości pasanterii.. :/
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Gładki

• Gość
« Odpowiedź #751 dnia: Września 14, 2008, 11:06:00 »
Ale na stacji Shell taka kamizelka kosztuje 10 zł i 4 metry taśmy z niej mamy.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #752 dnia: Października 08, 2008, 08:56:49 »
Wydano FreeTrack-a v2.2 !!!

A co w nim? Wsparcie dla pilota z Wii, użycie kamer TrackIR-a, lepsza dokładność śledzenia diodek etc. etc.

http://www.free-track.net/english/freetrack/telechargement.php

Zaciągam i sprawdzam. A potem lecę do kolegi pożyczyć Wii i Bluetooth dongla do testów :-)

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #753 dnia: Października 08, 2008, 11:14:04 »
użycie kamer TrackIR-a
Co daje użycie TrackIRa z FreeTrackiem zamiast natywnych sterowników?

« Odpowiedź #754 dnia: Października 08, 2008, 13:57:37 »
Wersja FTv.2.2 wymaga DirectX 9.0c,tak jest napisane na stronie FT.W związku z czym mam pytania.
1.Jak stwierdzić jaką mam aktualnie zainstalowaną wersję?
2.Czy można bezkrytycznie zainstalować wersję 9.0c?Chodzi o to czy  starsze karty graficzne obsługują tą wersję.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #755 dnia: Października 08, 2008, 14:20:12 »
1. Przy braku odpowiedniej DLL-ki z DX9c program FreeTrack krzyczy komunikatem i nie idzie dalej
2. Nic nie powinno się stać. Ostatnia wersja z August 2008 (nota bene nie wiem, jak się różnią poszczególne "miesięczne" wersje, jak to jest nadal stary DX9c)

PS: Kamera TrackIR-a 2 bez 6DOF jest od czasu do czasu do kupienia za małe pieniądze. Z softem FT masz 6DOF + dużo FPS-ów z kamery + mało zajętego czasu procka (choć tutaj nie jestem taki pewny)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #756 dnia: Października 08, 2008, 17:02:20 »
1. Start -> Uruchom -> dxdiag
Na dole wypisu będzie wersja DX
2. DirectX jest wstecznie kompatybilny do wersji 9.0 włącznie. Czyli 9.0c możesz zainstalować bez żadnych obaw.

« Odpowiedź #757 dnia: Października 08, 2008, 18:52:58 »
BigMac dzięki za pomoc.Sprawdziłem,mam zainstalowaną wersję 9.0c.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #758 dnia: Października 08, 2008, 23:11:37 »
Co daje użycie TrackIRa z FreeTrackiem zamiast natywnych sterowników?

Coś mi świta, że w przypadku starszych niż TIR3 można odpalić sześć osi ale głowy sobie uciąć nie dam :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #759 dnia: Października 09, 2008, 07:55:55 »
Wii remote można dostać za 25 USD + koszty przesyłki... to nadal taniej niż używane TrackIR. Ktoś zna parametry czujnika w nim ?

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #760 dnia: Października 09, 2008, 08:19:29 »
Kamera Wiiremote ma tylko rozdzielczość 128x96, ale sobie tylko znanymi sposobami (analiza subpixeli, interpolacje i coś-tam) firma Nintendo zmienia to na 1024X768. Zresztą nie wiem, czy da się via BT przesłać całą ramkę z kamery do PC-ta - zdaje się przesyłane są tylko współrzędne 4 najjaśniejszych punktów...

Sorbifer.
OstBlock.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #761 dnia: Października 09, 2008, 10:54:41 »
Witam.
   Koledzy, a jak się ma nowa wersja FT do rozwiązań typu: wykastrowana kamerka+ filtr+ 4 diody ir ? Czy poprawia on działanie takiego zestawu, czy program działa tylko z kamerą z TracIRa?

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #762 dnia: Października 09, 2008, 11:10:11 »
Wg. moich ocen - a było to raptem 2-3 godziny latania online - jest tak samo, albo i lepiej :-)  Znacznie płynniej w zoom-ie (poprawione "smoothing"?)

PS: Mój setup: QuickCam Express - filtr IR + filtr widzialny, 3 diody IR na górze słuchawkach
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #763 dnia: Października 09, 2008, 17:17:49 »
PS: Kamera TrackIR-a 2 bez 6DOF jest od czasu do czasu do kupienia za małe pieniądze. Z softem FT masz 6DOF + dużo FPS-ów z kamery + mało zajętego czasu procka (choć tutaj nie jestem taki pewny)
Coś mi świta, że w przypadku starszych niż TIR3 można odpalić sześć osi ale głowy sobie uciąć nie dam :).
Dziękuję, zaspokoiliście moją ciekawość ;)

« Odpowiedź #764 dnia: Października 09, 2008, 21:26:43 »
 Przecież za pomocą dotychczasowej wersji FT, też można odpalić 6DOF. W profilach są jakieś gotowe setapy. Jeden z nich jest chyba do Falcona i tam mój zastaw ( opisany wyżej ) obsługuje wszystkie osie. Co prawda ja używam tej zabawki tylko do iłka, a tam nie potrzeba tej funkcji ( chyba , że mod 6DOF zostanie dopracowany i zaakceptowany przez CR2 )...
  Nadal będę czekał na Wasze wrażenia z użytkowania nowej wersji FT. Moja ciekawość jeszcze nie została nasycona :003:... Dlatego gorąco proszę o zamieszczanie w temacie wszelkich spostrzeżeń z lotów :001:.

pozdro