Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277054 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #825 dnia: Grudnia 09, 2008, 08:48:21 »
Może mnie ktoś oświecić i napisać na czym polega demontaż filtra IR w kamerce A4Tech PK333MB. Rozebrałem to ustrojstwo i niestety nie bardzo wiem co trzeba ze środka wyrzucić :002:

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #826 dnia: Grudnia 09, 2008, 14:04:53 »
Może mnie ktoś oświecić i napisać na czym polega demontaż filtra IR w kamerce A4Tech PK333MB. Rozebrałem to ustrojstwo i niestety nie bardzo wiem co trzeba ze środka wyrzucić :002:

NIC !!
Ta kamerka nie wymaga usuwania niczego.

Pozdrawiam

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #827 dnia: Grudnia 09, 2008, 21:46:02 »
Flanker, czy udało Ci się zmusić FT 2.2.0.279 do normalnej współpracy z OF-em, bo mnie wczoraj i dzisiaj o mało szlag nie trafił.. :/

Ciągle wywala jakiś błąd odczytu pamięci, albo po prostu nie działa..
Co więcej, nie można usunąć tych zbędnych profili default'owych, tak jak w starszych wersjach, a nawet usunięcie z dysku pliku default.ftp nic nie daje.
Ponadto nawet po utworzeniu nowego profilu dla OF-a, po uruchomieniu symulatora FT i tak przeskakuje na SWÓJ domyślny profil dla OF-a z "wbudowanego" zestawu profili (taaak, tych których cholera nie można usunąć).

Może i śledzi punkty ładnie i stabilnie i o wiele lepiej niż poprzednie wersje, ale co z tego, skoro to tylko przy odpalonym Freetracku, a nie przy uruchomionej grze :(
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #828 dnia: Grudnia 09, 2008, 22:01:14 »
Hmmm u mnie wszystko gra przy zachowaniu procedur  :118:

Stworzyłem własny profil, i wyłączyłem wszystkie możliwości w zakładce Global, oprócz auto save. Przed włączeniem gry muszę zastopować FT klikając na Stop, a w grze (już w kokpicie) za pomocą zbindowanego przycisku "Pause" uruchomić FT.

Może spróbuj na razie na czas testów uruchomić Falcona w oknie. Możesz to zrobić dodając do lini skrótu parametr -window. Dzięki temu będziesz mógł bez większego problemu przechodzić do okna FreeTracka bez wyłączania gry za każdym razem.

Jak nie pomoże to spróbuj mnie jakoś dorwać na Ventrilo. Zwykle jestem w weekend :)

Pozdrawiam

« Odpowiedź #829 dnia: Grudnia 10, 2008, 19:28:27 »
Ponadto nawet po utworzeniu nowego profilu dla OF-a, po uruchomieniu symulatora FT i tak przeskakuje na SWÓJ domyślny profil dla OF-a z "wbudowanego" zestawu profili (taaak, tych których cholera nie można usunąć).

Iq85 - znalazłem rozwiązanie twojego problemu. W zakładce Global odznacz sobie automatyczne ładowanie profilu. Na pewno pomoże. Borykałem się do dzisiaj z tym samym problemem.

« Odpowiedź #830 dnia: Grudnia 10, 2008, 22:15:55 »
Robiłem stelaż w oparciu o poradnik Boczka lecz zirytowała mnie walka z stalą, nienawidzę tego materiału lutować, więc mając gotowy stelaż z stali porzuciłem go ponieważ zbyt słabo trzymał.

Tutaj widać narzędzia, po lewej nieudany wersja stalowa a na stole pierwszy element wersji miedzianej.

Tutaj już gotowy stelaż wersji miedzianej oraz przylutowana pierwsza blaszka.

"Metoda" lutowania z użyciem kalafonii, ciężej się lutuje miedź ponieważ cholernie szybko się nagrzewa  :004:

Wszystko przylutowane.

Po izolowaniu (nie chciało mi się malować).

Proponowana pozycja na czapce.

Nie mam jeszcze taśmy odblaskowej ani kamerki więc nie mogę zobaczyć jak się sprawdzi, czy proponowana pozycja na czapce jest odpowiednia? Bardziej przesunąć w kierunku głowy? Chcę przyszyć konstrukcję do czapki jak będzie gotowa.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2008, 22:21:20 wysłana przez Stachoo »

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #831 dnia: Grudnia 11, 2008, 08:17:17 »
Witam! Dawno zapomniany program NewView, używany razem z Cam2Pan, czyli jeszcze przed erą FreeTrack-a, działa! Zapraszam na stronę http://www.newview.hruks.com/index_en.php

Dodam, że nowy NewView ma wsparcie dla FreeTrack-a i można go bardzo łatwo włączyć/wyłączyć (czytaj: używać lub nie) za pomocą NewView Registrator-a. Niestety nie ma jeszcze wsparcia dla 6DOF, ale do niezmodowanego Ił-a jest jak znalazł! Lepsza obróbka wejścia/wyjścia, filtrowanie, deadzone-y etc. etc. plus takie wypasy jak np. podpięcie - niejako pod prąd używania FreeTracka - rzutu oka na przyrządy albo sprawdzenie czy coś jest na swojej szóstej...

PS: Dodałem też odnośnik w innym wątku, sorry!
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #832 dnia: Grudnia 11, 2008, 10:04:15 »
Oops! Za późno na edycję... Najnowszy NewView do pobrania: http://newview.hruks.com/NewView_37l2.zip. Zdaje się przewiduje już obsługę 6DOF z FreeTracka...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #833 dnia: Grudnia 11, 2008, 18:16:39 »
Proszę kogoś o wysłanie mi swojego configu FreeTracka do DCSa.
Pozdrawiam i dzięki z góry.

« Odpowiedź #834 dnia: Grudnia 11, 2008, 19:01:19 »
Sorbifer jak widzę jesteś fanem newview więc może wiesz jak zmusić ten program do współpracy z kamerką.

« Odpowiedź #835 dnia: Grudnia 11, 2008, 19:55:13 »
Nie mam jeszcze taśmy odblaskowej ani kamerki więc nie mogę zobaczyć jak się sprawdzi, czy proponowana pozycja na czapce jest odpowiednia? Bardziej przesunąć w kierunku głowy? Chcę przyszyć konstrukcję do czapki jak będzie gotowa.
Stelaż dobrze wykonany ale ja nie widzę sensu w 4 punktach. 3 dają tyle samo. Odblaski możesz zrobić na wysokość połowy lub trochę mniej miejsca, które na nie zostawiłeś. Co do profili to bardzo indywidualna sprawa i zależy od monitora, pozycji przed kompem odległości od kamerki itp. W tym temacie są gdzieś screeny z ustawieniami Freetracka dla kamerki A4techa. Poszukaj i zrób tak jak na obrazkach a później baw się z profilami.
Stelaż chyba najlepiej przykleić do daszka czapki taśmą. Dobrze się trzyma, mało roboty a w razie czego szybko można go zdjąć.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

« Odpowiedź #836 dnia: Grudnia 12, 2008, 08:49:34 »
Stelaż dobrze wykonany ale ja nie widzę sensu w 4 punktach. 3 dają tyle samo. Odblaski możesz zrobić na wysokość połowy lub trochę mniej miejsca, które na nie zostawiłeś. Co do profili to bardzo indywidualna sprawa i zależy od monitora, pozycji przed kompem odległości od kamerki itp. W tym temacie są gdzieś screeny z ustawieniami Freetracka dla kamerki A4techa. Poszukaj i zrób tak jak na obrazkach a później baw się z profilami.
Stelaż chyba najlepiej przykleić do daszka czapki taśmą. Dobrze się trzyma, mało roboty a w razie czego szybko można go zdjąć.

Przerobiłem i... nie działa tak jak powinien  :015:
Czy ktoś na chłopski rozum może to przetłumaczyć?
Are there any special considerations for the 3 point cap model?

The plane defined by the 3 points should never get close to being parallel with the camera plane (normally a vertical plane) when pitching downward, otherwise tracking becomes extremely unstable. This can be avoided by moving the model's middle point further back and/or reducing its height.

Can the middle point of the three point cap be forward of the other two points instead of behind?

Yes, as long as it is forward enough to avoid the above mentioned special consideration, yaw and pitch will be opposite so you'll need to invert them in your profiles.
Próbowałem translatorami ale było bardziej nieczytelne niż po angielsku. Przerobiłem mojego freetracka tak jak mówiłeś - wszystko o połowę bliżej, do tego wywaliłem przedni punkt, zagiąłem go do dołu.
Proszę o przetłumaczenie na chłopski rozum tego tekstu ponieważ wydaje mi się że w tym miejscu popełniłem błąd.
Problem polega na tym że jak chcę spojrzeć na prawo w dół to mogę patrzeć albo w prawo na wysokości szyby albo w dół ale na joystick przed sobą. W konfiguracji nie mam błędu bo program sam rozgryzłem już, problem wydaje mi się jest z moją konstrukcją.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #837 dnia: Grudnia 12, 2008, 09:25:55 »
Sorbifer jak widzę jesteś fanem newview więc może wiesz jak zmusić ten program do współpracy z kamerką.

Fanem nie jestem, ale zacząłem (po latach) znów używać, szczególnie, że najnowsza wersja ma wsparcie dla 6DOF i działa z FreeTrack-iem. Przede wszystkim weź wersję K, przegraj sobie i odpal NewView_Registrator. Można go ustawić na auto-start w systemie. A tam po prostu ustalasz - program, który "widzi symulator" = NewView, program, którego "używa NewView" = FreeTrack. I już! W Programie NewView zmień język na polski lub angielski, następnie idź do przedostatniej zakładki (sprzętowej) i sprawdź, czy wybrany jest interfejs TrackIR/FreeTrack. Jeśli tak - to obok powinien być lineedit z wyborem ścieżki FreeTrack-a (czyli: gdzie jest jego npclient.dll!). Dla sprawdzenia - przycisk Test, powinien się pokazać pop-up z kursorkiem sterowanym z głowy!

Aha - ustaw sobie brak deadzone-ów i krzywe reakcji hard (100,100....100) na początek, plus inercja punktu  (smoothing?) na 1, to będzie odpowiadał TAK JAK w FreeTracku, zgodnie z jego ustawieniami!

PS: Do kamerki możesz z NewView używać Cam2Pan, (patrz stary wątek) ale po co?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #838 dnia: Grudnia 12, 2008, 14:06:34 »
Nie miało być o połowę bliżej tylko połowę niższe "uchwyty" na odblaski. Zgłoś się do mnie na gg to coś poradzimy: 3613511
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

« Odpowiedź #839 dnia: Grudnia 15, 2008, 18:33:03 »