Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277030 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #1440 dnia: Listopada 11, 2014, 22:12:12 »
U mnie działa bez problemu 640x480@75.

« Odpowiedź #1441 dnia: Listopada 16, 2014, 12:37:07 »
Spytam tu bo nie chcę zakładać osobnego wątku. Próbował ktoś tej metody: https://forums.frontier.co.uk/showthread.php?t=40560 To znaczy za pomocą telefonu rozglądać się w kokpitach? Próbowałem to u siebie, ale jakoś program nie wykrywa mi telefonu.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #1442 dnia: Listopada 17, 2014, 14:27:28 »
Nie wykrywa, bo nie każdy telefon ma diodę IR.
"Jeb*ć, karać, nie wyróżniać. W wolnych chwilach prześladować"

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #1443 dnia: Listopada 17, 2014, 14:40:57 »
Nie wykrywa, bo nie każdy telefon ma diodę IR.

Dioda nie jest tu  potrzeba, to rozwiązanie w ogóle nie wymaga żadnej optyki i źródła światła. Całość opiera się na czujnikach w telefonie, żeby działało komórka musi mieć żyroskop, nie wiem czy wystarczy sam akcelerometr.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1444 dnia: Listopada 17, 2014, 16:35:48 »
Tak, tylko to jest potrzebne. Ba - nie musi być nawet telefonu, tylko płytka z samymi czujnikami. Kumpel taką miał do testów, działało świetnie. To jest przyszłość - TrackIR 6 lub 7 będzie miał mylącą nazwę, bo nic z IR nie będzie miał wspólnego.

Jak na dzisiaj problemy to limity w osiach, potrzeba dobrej jakości czujników oraz zdaje się początkowy dryft, który zawsze występuje...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline mj

• *
« Odpowiedź #1445 dnia: Listopada 18, 2014, 08:57:45 »
Właśnie próbuję coś takiego zbudować. Z rotacją nie ma problemu, ale czy to się nadaje do wykrywania zmian położenia? Podwójna całka z przyspieszenia? Błąd robi się zbyt duży przy naszych zastosowaniach (zakres ruchu +/- 50 cm we wszystkich osiach w czasie min. 1h).

« Odpowiedź #1446 dnia: Maja 05, 2015, 09:29:28 »
Witajcie. Mam prośbę do osób, które posiadają u siebie kamerę Sony PS3 Eye. Czy moglibyście w wolnej chwili sprawdzić, czy wasza kamera zobaczy odblask oświetlony podczerwienią?
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

lisek245

• Gość
Problem z Freetrackiem
« Odpowiedź #1447 dnia: Sierpnia 08, 2015, 18:03:08 »
Cześć!

Wczoraj zbudowałem freetrack'a na odblaskach i gdy oddale się od kamerki (A4 Tech PK333E) to wszystko działa w porządku ale gdy tylko przybliżę się do kamerki od_razu wyłapuje mi czapkę, pojawia się kilkanaście punktów i freetrack wariuje. Jest to o tyle uciążliwe, że nie mogę normalnie grać, bo gdy tylko się przybliżę do monitora to freetrack wariuje. Dodam, że jest ona bez kliszy, bo jedyną którą miałem była ze zdjęciami, a taka się raczej nie nada. Poniżej screeny czapeczki i okna freetracka:
http://imgur.com/LKs2kf4 - czapeczka
http://imgur.com/FtlW4YR - po oddaleniu
http://imgur.com/OfOadoW - przybliżenie

1. Zła nazwa tematu!
2. Mamy już przyklejony wątek o FT i tam należało się zapytać.
3. Pisownia.
Mazak.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 08, 2015, 18:25:06 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #1448 dnia: Sierpnia 08, 2015, 18:18:45 »
Pokombinuj z suwakiem Threshold oraz suwakami ustawień kamery dostępnymi pod przyciskiem Camera.

Jeśli to nie pomoże, spróbuj wykombinować jakąś przesłonę na kamerę. Na kliszy z wywołanymi zdjęciami, przy jej końcach, powinien zwykle być całkowicie ciemny fragment, spróbuj tego.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1449 dnia: Sierpnia 08, 2015, 18:25:35 »
Ewentualnie dyskietka.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1450 dnia: Września 01, 2015, 20:55:53 »
Na wątku "O Track IR dwa slowa..." podano linka do "pancernego", jak się wyrażono, Clipa domowej roboty. Clip jak clip, do tego dość drogi wg. mnie, ale oferują tam oni swoją przerobioną, zestripowaną i dostosowaną do clipa lub czapki wersję OpenTrack'a. Bez zbędnego balastu, z wieloma ustawieniami już zrobionymi (np. inne ustawienia filtrów, zupełnie inny dialog, no i na ustawieniach początkowych wprost świetnie działający). Bez zbędnych kłopotów po ustawieniu thresholdu na kamerze, wyłączeniu Rotate i przesunięciu zwiększeniu zakresu paru krzywych działał mi lepiej niż standardowy OpenTrack po 2 godzinach walk. Jak by co - to może być alternatywa do oryginalnego OpenTrack'a i FreeTrack'a.

http://www.trackhat.org/#!trackhat-opentrack/c1jzc

PS: Nie jest to płatna reklama, zresztą dodam, iż osobiście i tak zostaję przy FT, który został już w pełni wszędzie ujarzmiony, nawet w BoS, i pięknie działa z NewView w starym Ile i w WT.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #1451 dnia: Września 02, 2015, 14:43:17 »
Możesz napisać coś więcej o konfiguracji FT + NewView dla starego Iłka? Dotychczas korzystałem z samego FT.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1452 dnia: Września 02, 2015, 22:54:13 »
Na szybko:

1. Instalujesz FreeTrack'a, pewnie do C:\Program Files\FreeTrack (lub używasz OpenTrack'a, podobnie)
2. Odpakowujesz NewView do C:\Program Files\NewView
3. Odpalasz FT, ustawiasz wszystko co by pięknie działało
4. Odpalasz z katalogu NewView program NewVIew_Registrator.exe
5. Dostajesz małą ikonkę w tray'u, z której możesz wybrać Status Window, a tam wybierasz sobie co ma używać gra (Sim use) a czego używa NewView. Oczywiście poprawne ustawienie to NewView dla gry i FreeTrack dla niego
6. Ścieżki do FT dla NewView są w pliku config.ini
7. Dla OpenTrack'a dodaj go w ustawieniach Unknown, albo TrackIr
8. Pierwsze uruchomienie gry tworzy w katalogu NewView odpowiedni plik INI dla gry, np. Il-2 Sturmovik.INI, albo Raise of Flight.INI
9. Zmiana wersji językowej na angielską:  w config.ini zamieniasz linie z rosyjskim na FileName=English.ini
10. W samym NewView zmieniasz sobie ustawienia jak chcesz. Ostrzeżenie - jest straszny, wygląda okropnie, 1000 opcji rozrzuconych wszędzie
11. Mój config - przekazuję z FT wszystko 1:1, mam tylko zamapowane na przyciskach F7-F10 (na które zamapowany jest grzybek joysticka) 4 presety ustawień: check instruments, check forward, check my 7 i check my 5 :)
12. NewView jest w wielu wersjach, ja używam ostatniej 37M, zdatnej do starego Il2, RoF-a czy WarThunder'a
13. Do Il2 CloD jest potrzebna inna wersja, a BoS jest jakiś niepodatny na NV (może też coś potrzebuje)

Aha - właśnie widzę, że strona newview.hruks.com padła i już jej nie ma. Przykrość. Mogę przesłać, albo proszę sobie szukać w sieci. Widzę go np. tutaj: il2.jimo.com/il-2-tools

Generalnie NV to miły dodatek do samego FT, który nie ma predefiniowanych ustawień widoku (oprócz  center). W sumie OpenTrack jest opensource'owy, to można by to dodać tam, jakby ktoś miał czas ;)

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #1453 dnia: Września 03, 2015, 08:24:24 »
Dzięki. W wolnej chwili sprawdzę jak to działa. Swoją drogą pobrałem też tego odchudzonego OpenTrack'a, ale nie uruchamia się, wyświetlając komunikat o braku jakiś bibliotek QT :|

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1454 dnia: Września 03, 2015, 11:28:38 »
Pprzecież ma je w środku... cały jest napisany w QT (notabene - polecam każdemu, piękna sprawa, działa ładnie w X11, Androidzie, Windows, Linux wszelaki, Embedded).
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.