Na szybko:
1. Instalujesz FreeTrack'a, pewnie do
C:\Program Files\FreeTrack (lub używasz OpenTrack'a, podobnie)
2. Odpakowujesz NewView do
C:\Program Files\NewView3. Odpalasz FT, ustawiasz wszystko co by pięknie działało
4. Odpalasz z katalogu NewView program
NewVIew_Registrator.exe5. Dostajesz małą ikonkę w tray'u, z której możesz wybrać Status Window, a tam wybierasz sobie co ma używać gra (
Sim use) a czego używa NewView. Oczywiście poprawne ustawienie to NewView dla gry i FreeTrack dla niego
6. Ścieżki do FT dla NewView są w pliku
config.ini7. Dla OpenTrack'a dodaj go w ustawieniach Unknown, albo TrackIr
8. Pierwsze uruchomienie gry tworzy w katalogu NewView odpowiedni plik INI dla gry, np.
Il-2 Sturmovik.INI, albo
Raise of Flight.INI9. Zmiana wersji językowej na angielską: w config.ini zamieniasz linie z rosyjskim na
FileName=English.ini10. W samym NewView zmieniasz sobie ustawienia jak chcesz. Ostrzeżenie - jest straszny, wygląda okropnie, 1000 opcji rozrzuconych wszędzie
11. Mój config - przekazuję z FT wszystko 1:1, mam tylko zamapowane na przyciskach F7-F10 (na które zamapowany jest grzybek joysticka) 4 presety ustawień: check instruments, check forward, check my 7 i check my 5

12. NewView jest w wielu wersjach, ja używam ostatniej 37M, zdatnej do starego Il2, RoF-a czy WarThunder'a
13. Do Il2 CloD jest potrzebna inna wersja, a BoS jest jakiś niepodatny na NV (może też coś potrzebuje)
Aha - właśnie widzę, że strona newview.hruks.com padła i już jej nie ma. Przykrość. Mogę przesłać, albo proszę sobie szukać w sieci. Widzę go np. tutaj: il2.jimo.com/il-2-tools
Generalnie NV to miły dodatek do samego FT, który nie ma predefiniowanych ustawień widoku (oprócz center). W sumie OpenTrack jest opensource'owy, to można by to dodać tam, jakby ktoś miał czas