Autor Wątek: IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover (dawny Storm of War: Battle of Britain).  (Przeczytany 232411 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

empeck

• Gość
Odp: Storm of War: Battle of Britain -screeny
« Odpowiedź #735 dnia: Października 22, 2010, 19:26:05 »

O_O

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #736 dnia: Października 22, 2010, 19:59:35 »
Może ktoś dać te foty żeby je widzieli ci którzy nie są zarejestrowani?

empeck

• Gość

« Odpowiedź #738 dnia: Października 23, 2010, 05:10:26 »
Ależ to jest piękne, nie sądziłem że doczekam takich czasów w mojej karierze symulotnika :001:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #739 dnia: Października 23, 2010, 14:08:01 »

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #740 dnia: Października 25, 2010, 17:29:12 »
Śliczne kokpity.
Tylko - po co ??
Się tak zastanawiam ... kiedy do tej zakutej ruskiej pały dotrze, ze nie bajery graficzne decydują o tym jakim dobrym jest/nie jest dany symulator ?
A tak z innej bajki - są gdzieś na tym forum informacje odnośnie FM, DM, jak będzie wyglądała rozgrywka online, sposoby połączeń, hostowanie  i dedykowane servery (o ile będa oczywiście) ?
Bo na razie to Olo karmi nas jakimiś bzdurami, które średnio zaawansowany grafik może "rąbnąć" w przeciągu trzech, czterech godzin w Photoshopie ...

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

empeck

• Gość
« Odpowiedź #741 dnia: Października 25, 2010, 17:39:42 »
średnio zaawansowany grafik może "rąbnąć" w przeciągu trzech, czterech godzin w Photoshopie ...

Chyba nie mówisz poważnie.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #742 dnia: Października 25, 2010, 18:04:30 »
Nie wiem, strzelam.
Ale chyba empeck masz coś do czynienia z programami graficznymi, prawda ?
To powiedz mi - ile czasu zajęło by Ci wygenerowanie "nowego" kokpitu hurka (cienie, odbicia na szkle, nowe bardziej jaskawe kolory i inne bzdury) mając kokpit hurka z ostatniej wesji 4.10 ?

Ramm.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #743 dnia: Października 25, 2010, 18:23:14 »
Nie wiem, strzelam.

Właśnie widzę ;) . Do tego nie trafiasz ;)

Ale chyba empeck masz coś do czynienia z programami graficznymi, prawda ?
To powiedz mi - ile czasu zajęło by Ci wygenerowanie "nowego" kokpitu hurka (cienie, odbicia na szkle, nowe bardziej jaskawe kolory i inne bzdury) mając kokpit hurka z ostatniej wesji 4.10 ?

Ramm.

Kokpit Hurka z 4.10 do niczego się nie przyda. Może ewentualnie na refkę. Praca nad takim modelem idzie w miesiące. Geometrii tam od cholery, textury wysokiej rozdzielczości też trzeba namalować, a w SoW to nie jest prosta texturka koloru jak w Iłku, tylko co najmniej cztery textury z kanałami alpha. Materiał obiektu jest liczony na bieżąco przez pixel shader, co trzeba wziąć pod uwagę przy przygotowywaniu textur i sprawdzać je ingame, a nie w maksie, to też wydłuża testowanie. Poziom skomplikowania takiego modelu jest o kilka rzędów większy niż w iłku. Do tego jeszcze były pokazane wcześniej screeny z potłuczoną szybą, przestrzeloną kabiną, to też trzeba wymodelować. Z drugiej strony, graficy robiący te wszystkie domki, kokpity, samoloty i drzewa, nawet jakby rzucili wszystko w kąt to Ci lepszego FMu nie zrobią. Podobnie programiści od grafy, tu też na pewno jest specjalizacja i nie byłoby proste by wskoczyć na miejsce programisty FMu. 

Poza tym, uważam, że poniekąd masz rację, trochę informacji o 'ficzerach' gry by nie zaszkodziło. Olo na forum co jakiś czas pisze o tym co mniej więcej w SoW będzie zaimplementowane, co będzie podobne, a co zmienione w stosunku do Iłka, ale te informacje są rozrzucone po forum, a ja nie śledzę go na bieżąco.

Jeszcze jedno - po co te kokpity - dla takich graficznych onanistów jak ja. FSX, RoF, DCS mnie mocno rozpieściły, jeśli mam latać w grze jakimś samolotem to niech on ma porządnie wyglądający VC. Jeśli już on wygląda to dobrze jakby działał jak trzeba.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #744 dnia: Października 25, 2010, 18:35:56 »
Dodam jeszcze, że 100 razy wolę żeby para szła w kokpit, a nie w nity na teksturach, realistyczne malowania, czy poprawną liczbę anten i owiewek w modelu zewnętrznym. To w końcu w kokpicie spędza się 99% czasu. Jak samolot wygląda z zewnątrz jest rzeczą drugorzędną, właściwie to nawet mniej ważną niż teren czy chmury, bo te widać z kokpitu.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Rolam

« Odpowiedź #745 dnia: Października 25, 2010, 19:04:59 »
Kiedy oni skończą z tą świecąca mgłą 15km od maszyny ?

Znaczy się gdzie się świeci?
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #746 dnia: Października 25, 2010, 19:16:24 »
Dodam jeszcze, że 100 razy wolę żeby para szła w kokpit, a nie w nity na teksturach, realistyczne malowania, czy poprawną liczbę anten i owiewek w modelu zewnętrznym. To w końcu w kokpicie spędza się 99% czasu. Jak samolot wygląda z zewnątrz jest rzeczą drugorzędną, właściwie to nawet mniej ważną niż teren czy chmury, bo te widać z kokpitu.

W sumie to masz rację.
Po co mam wiedzieć czy atakuje mnie hurek czy spit ? Ale będę za to widział odbicie moich wąsów "a'la szef" w szkle busoli ...
Powiedz mi some1 - ile razy zerkniesz na te wszystkie piękne pierdoły podziwiając je ? Dwa razy ? Dziesięć ? A może potem bedzie Cię bardziej interesowało zamiast jak ten zegar wygląda i czy dobrze się w nim światło dobija - to jakie pokazuje wartości ?
I założę się - potem jak już minie zachwyt nad "graficzną boskościa" SoW'a  - znów zacznie Cię interesować czy ten kontakt na Twojej 1 powyżej to Spit czy Hurek ? A może jednak kolega w mietku ? A tutaj poprawne widoki z zewnatrz (ilości anten, a czasem i malowanie) są  ... jaby to zgrabnie ujać ... niezbędne do zycia (albo przeżycia) :002: :002:
Sam kiedyś pisałem, ze model zniszczeń nie może być taki szczegółowy - bo i tak nie ma go kiedy (walka to strasznie absorbująca sprawa) podziwiać. Ale model zniszczeń a modele samolotów i ich poprawne odwzorowanie to już dwie rózne sprawy.
Kokpit jest ważny - tak samo jak jego odwzorowanie - ale tutaj cała para idze w gwizdek. I to mnie najbardziej zadziwia. Cieszycie sie jak dzieci, którym pokazano przez szybkę pieknie opakowany cukierek - a nie wiecie nic o tym jak smakuje.

Dzieki empeck za wyjasnienie.
Nie mówiłem o zrobieniu kompletnego modelu - tylko o zrobieniu obrazka.

Ramm.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #747 dnia: Października 25, 2010, 20:04:31 »
W sumie to masz rację.
Po co mam wiedzieć czy atakuje mnie hurek czy spit ? Ale będę za to widział odbicie moich wąsów "a'la szef" w szkle busoli ...
Powiedz mi some1 - ile razy zerkniesz na te wszystkie piękne pierdoły podziwiając je ? Dwa razy ? Dziesięć ? A może potem bedzie Cię bardziej interesowało zamiast jak ten zegar wygląda i czy dobrze się w nim światło dobija - to jakie pokazuje wartości ?
I założę się - potem jak już minie zachwyt nad "graficzną boskościa" SoW'a  - znów zacznie Cię interesować czy ten kontakt na Twojej 1 powyżej to Spit czy Hurek ? A może jednak kolega w mietku ? A tutaj poprawne widoki z zewnatrz (ilości anten, a czasem i malowanie) są  ... jaby to zgrabnie ujać ... niezbędne do zycia (albo przeżycia) :002: :002:
Sam kiedyś pisałem, ze model zniszczeń nie może być taki szczegółowy - bo i tak nie ma go kiedy (walka to strasznie absorbująca sprawa) podziwiać. Ale model zniszczeń a modele samolotów i ich poprawne odwzorowanie to już dwie rózne sprawy.
Kokpit jest ważny - tak samo jak jego odwzorowanie - ale tutaj cała para idze w gwizdek. I to mnie najbardziej zadziwia. Cieszycie sie jak dzieci, którym pokazano przez szybkę pieknie opakowany cukierek - a nie wiecie nic o tym jak smakuje.
A Ty patrząc na narysowany cukierek w gazetce reklamowej już narzekasz, że Ci nie smakuje ;)

Dzieki empeck za wyjasnienie.
Nie mówiłem o zrobieniu kompletnego modelu - tylko o zrobieniu obrazka.
Ułamek sekundy. Trzeba wcisnąć Print Screen :P

empeck

• Gość
« Odpowiedź #748 dnia: Października 25, 2010, 20:25:05 »
To znowu ja :)

Cytat: Oleg Maddox
In IL-2 is two types of damage models:

1. Tha has percentage model in some square of the hit that was in a first version.
2. Co-called complex damage model which include the first one and the modeling of internals up to 40 units in some planes. This model was introduced with the Forgotten Battles forthe new flyable aircaft and in time has been added in most non AI aircraft.

In a model 2 is modelled hit boxes for engine, reductor, supercharger, fuel tanks, etc repeating actual sizes of modelled devices.
It is also included the 3D models of some elevator, rudder, etc control
that also possible to damage by hits and its based on the durability terms.

In Sow we have only the model 2 with way more advaced calculation and several separate hit boxes even for some single devices... say for the engine... I told about modeling of cylinders already for example.
http://forum.1cpublishing.eu/showpost.php?p=192643&postcount=443

Tam jest więcej takich postów, tylko trzeba poczytać, a nie tylko oglądać obrazki. Chyba, ze osobne hitboxy dla cylindrów w silniku są też niepotrzebne ;)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #749 dnia: Października 25, 2010, 21:09:33 »
Znaczy się gdzie się świeci?
Zauważ, że mgła w każdym Ilku jest bardzo jasna, do tego stopnia, że kiedy wrzuci się dodatkowego shaderowego HDRa - jest wręcz oślepiająca. Zawsze była też bardzo gęsta - latając powyżej 8000m nie widziało się ziemi, prócz tego co było bezpośrednio pod nami, czy w SoW będzie tak samo ? Z tego screenu wygląda, że tak.