Zakupiłem na premierę i ogólnie spoko gra, nawiązująca klimatem do klasycznych JA. Na Steam ma już ponad 80% ocen pozytywnych i całkiem sporo ludzi w nią gra.
Grałem kilka godzin i w JA3 brakuje mi paru mechanik z dwójki:
- Przede wszystkim zrezygnowano z paska kondycji. W dwójce gdy najemnik oberwał w kamizelkę która pochłonęła obrażenia to i tak spadała mu kondycja i 2-3 strzały mogły go ogłuszyć, tak samo granat ogłuszający, albo sprint przez pół mapy. A tutaj tego wszystkiego niema.
- Laptop i ubogie strony internetowe. W trójce jest tylko strona AIM i IMP. Brakuje sklepu internetowego gdzie mogliśmy zamawiać broń i ekwipunek, była też strona z ubezpieczeniami medycznymi i na życie gdzie mogliśmy ubezpieczać najemników a nawet prowokować wyłudzanie ubezpieczeń, była też lotnicza poczta kwiatowa i gdy nasz najemnik zginął mogliśmy mu kupić wieniec a nawet samodzielnie ułożyć ostatnie pożegnanie, no i oczywiście była strona MERC konkurencyjnej agencji najemników, wszystko to sprawiało wrażenie że faktycznie jako dowódca dysponujemy laptopem z dostępem do internetu, że ten internet żyje i jest w nim co robić, a w trójce mamy tylko stronę IMP na którą wchodzi się tylko raz zaraz na początku gry i stronę agencji najemników. Ale nawet sama strona AIM w trójce ogranicza się tylko do najmowania najemników, zaś w dwójce było więcej zakładek, jak historia powstania AIM i galeria zasłużonych najemników którzy przeszli już na emeryturę i mogliśmy o nich poczytać, sprawiało to wrażenie realności strony.
Co się zaś tyczy samych biografii aktywnych najemników w dwójce były to rzeczywiście kilku zdaniowe biografie z których mogliśmy wywnioskować mocne i słabe strony najemnika, a w trójce biografie zamieniły się w opisy "mojej wakacyjnej przygody", najbardziej widać to w biografii Raidera i Raven gdzie dosłownie mamy przerysowany opis ich wakacyjnej przygody co zaburza obraz profesjonalnej agencji najemników.
- W trójce nie możemy nic sprzedawać w sklepach które znajdziemy w terenie, można w nich tylko kupować. Przy przeciwnikach znajdujemy sporo broni której nigdzie nie możemy sprzedać, zaś w dwójce co najmniej w dwóch miastach były sklepy gdzie mogliśmy nie tylko kupować ale też sprzedawać znalezioną broń.
Jednak ogólnie mimo wad JA3 potrafi wciągnąć.
Mam nadzieje iż sklep internetowy i jeszcze kilka stron dojdzie w DLC. W dwójce w tym sklepie codziennie pojawiał się nowy towar, i był sens włączać laptopa i sprawdzać co nowego się pojawiło, zaś w trójce gdy już zrekrutujemy najemników to praktycznie niema po co sprawdzać internetu.