Autor Wątek: Co Was kręci w muzyce którą słuchacie?  (Przeczytany 9622 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Co Was kręci w muzyce którą słuchacie?
« dnia: Sierpnia 28, 2006, 13:31:24 »
Nie ma chyba człowieka na Świecie który nie kocha muzyki. I nie mówię tu gustach muzycznych o których się jak wiadomo nie dyskutuje, ale o tym że każdy sobie coś w muzyce znajduje, coś co go porusza i mu się podoba. Dla jednych będzie to Ivan i Delfin ze swymi lekkimi instrumentalnie utworami dla innych będzie to warczący i z mocnym uderzeniem Slayer. Jedni lubią teksty, inni wokal wykonawców, sekcję rytmiczną czy solówki na basówie :). Ja sam osobiście nie rozbijając na wykonawców pozytywnie reaguję gdy utwór jest skomponowany przy użyciu wielu środków. Tj. jak zagra ładnie fortepian i smyczki w dobrym rockowym otoczeniu + dobry wokal, wpada mi taki utwór od razu w ucho. Tak wogóle to lubię gdy utwór jest rozbudowany a nie tylko z jednym rytmem powtarzającym się regularnie. Zauważyłem też że z wiekiem podobają mi się kompozycje multiinstrumentalne, wręcz symfoniczne co wiąże sie z nieodpartą chęcią słuchania kompozytorów którzy odeszli z tego Świata kilkadziesiąt czy nawet 200 lat temu (i nie chodzi tu tylko o Wagnera :P). I odnajdywać w tej muzyce to czego wspólcześnie nie jest w stanie mi nikt dać. A jest to Harmonia Dźwięków, coś co mało który tworca dzisiejszy bierze pod uwagę.
A czego koledzy szukają w muzyce?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
Odp: Co Was kręci w muzyce którą słuchacie?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 28, 2006, 13:53:47 »
Podobnie jak Ty- lubię słyszeć pracę włożoną w komponowanie i wykonywanie muzyki. Muzyka ambitna, nie musi to być od razu Led Zeppelin ani Pink Floyd, ale wiele zespołów, które siedzą i tworzą. Tworzą nie piosenki przeznaczone na playlistę z pseudofilozoficznym romantycznym i łatwym do zapamiętania refrenem oraz video clip'em do kompletu, tylko to, co naprawdę czują i im z pod palcy i gardła wychodzi.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 28, 2006, 13:58:30 »
A ja tam jestem prosty chłopak, lubie wszekkie odmiany GOA i mainstreamowe psy-trance z końca ubiegłego wieku :P
O Big Cyca też lubie , a gitarzyste który zna 3 rify to wręcz ubóstwiam :D

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 28, 2006, 14:03:15 »
Moi absolutni bogowie to U2 (nazwa dosyć tematyczna  :001: ).
Zapraszam Panów (między innymi) do obejrzenia filmu pt."Rattle and Hum".
To jest Ich esencja:

Poza tym - wymienianie pozostałych kapel które uwielbiam zajęłoby troszkę czasu...

Bis zum bitteren Ende.

Smoła

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 28, 2006, 14:07:41 »
Ja lubię w muzyce: chaos, harmonie, porządek, obraz (muzyka potrafi malowac obrazy  :004: ),wyczucie i emocje i najlepiej wszystko jednocześnie. Wiem,że to co wyżej wymieniłem zaprzecza sobie wzajemnie i nie ma prawa bytu w jednym utworze, ale prawda jest inna :001: . Jest taki rodzaj muzyki, ktory bardzo lubie i daje mi to wszystko jednoczesnie => JAZZ.Wszystko tu jest i każdy znajdzie coś dla siebie. Podobnie jest również z muzyką klasyczną. Poza tym blues, rock, szanty, poezja śpiewana za: rytm, przekaz i energię.  :karpik
Lubię też takie zespoły, w których 3 instrumenty robią za 7, jednym z nich jest ZZTOP
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 28, 2006, 14:21:11 »
Bogowie to jest Metallica, kurna olek :D

A tak serio bardziej to w metalu lubię agresję i energię, która daje mi kopa niezłego, ale bez przesady - burboczenie (jakieś 20 lat słucham tej muzyki a mię ostatnio dopiero jedna siksa uświadomiła że to się growling nazywa czy jakoś tak) w stylu Morbid Angel czy inny Napalm Zgred to już mnóstwo za bardzo tej energii dla mnie. I ze skrajności w skrajność - Dido mnie ostatnio urzekła, kojąco działając, rzekłbym. Rammstein za "niemieckość"  :021:, a Marillion za warsztat i to co Fish wyprawiał w swoim czasie. Samael za instrumentarium i nieszablonowość, a z drugiej strony Chris De Burgh za po prostu fajne kawałki. I jeszcze Kat za teksty (nie śmiać się, "prącie trzy na metr" to był wypadek przy pracy :D)

Na muzyce poważnej się nie znam - za poważna dla mnie :), próbowałem kiedyś Mozarta ale usłem  :003:
Dziecku w kolebce kto łeb urwał chytrze...

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 28, 2006, 14:21:50 »
O tak jak Szmajs wszystkie odmiany Trance (nie wiedziałem, że ty taki jesteś  :021:) Prodigy, Chemical Brothers, Faithless, Moby, Fat Boy Slim, no i oczywiście nieśmiertelny Pink Floyd i U2, a najwieksze ciarki powodują u mnie żeńskie chóry :118: No i czasami jak mam dzień to posłucham AC/DC, lub Michałka Jarre'a.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2006, 14:44:59 wysłana przez Kusch »
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 28, 2006, 14:50:34 »
Muzyka instrumentalno-elektroniczna za oddziałwanie na podświadomość a także i  tradycyjna.Głównie akordeon (Motion Trio) gdyż sam namiętnie grywam od dobrych kilku lat.
W zależności od humoru, czasami Astral Projection i pochodne psytrance a później patrzę się bezwiednie w wygaszacz ekranu ;)
I na pierwszym miejscu muzyka z lat 30' ubiegłego wieku.Nie ma to jak puścić dymka z cygara i szklaneczce przy Ginger Rogers, Bing Crosby czy w końcu Glenn Miller albo Fred Astaire.W poświecie księzyca w pokoju, na skórzanej sofie.Widać tylko mozolnie zawijające się kłęby dymu tytoniowego....Wtedy czuję się jak emerytowany pilot z czasów ww2 i czekam na wnuki łaknące wiedzy "jak to dziadziuś niemców strącał"...
Zagalopowałem się chyba..:)

Czasami jednak chce się poczuć jak w tańcu :] i zapuszczam Radio Stad den Haag i disco romatic w miksie na żywo.A dzisiaj to już żadkość...

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 28, 2006, 15:13:42 »
Ja potrzebuję różnej muzyki w zależności od potrzeb..
Na imprezę - nic mnie tak nie rozbuja jak czarne rytmy, ale i tu także określone kawałki/wykonawcy.

Do podróży samochodem - muzyka elektroniczna (parę lat temu w czasie podróży do Chorwacji razem z kumplami przez 5500 km mieliliśmy wciąż jedną kasetę :) )

Do pracy wymagającej skupienia/w sytuacjach życiowych wymagających zastanowienia - klasyka: najchętniej Strauss, Bethoven, Mozart.

Dla rozrywki i posłuchania - zależnie od nastroju, wszystkie powyższe, czasem także jazz lub ostry rock, czasem pop.

Duży rozrzut.. Każdy z tych gatunków dostarcza mi odpowiedniego "rytmu" do danej sytuacji. Nie mam za grosz słuchu (kiedyś na lekcji muzyki nauczycielka powiedziała: "Grześ, z teorii to ty jesteś dobry, ale ty lepiej nie śpiewaj"  :020:) więc nie potrafię wyłapywać niuasów kompozycyjnych z utworów. Odbieram je holistycznie :) i albo odrzucam, jako coś co mi nie pasuje, albo akceptuję.

Natomiast zawsze i wszędzie mogę słuchać jednego wykonawcy, utalentowanego wszechstronnie, multiinstrumentalisty: Phil Collins... W jego twórczości (i kolekcji wszystkich płyt) zawsze znajdę takie utwory, które dopasuję do każdej sytuacji i potrzeby chwili: na imprezę, na zadumę, do jazdy itp.itd.

Tu trochę o moim idolu (stronka od baaaardzo dawna nieaktualizowana)
http://www.amg.gda.pl/~piwko/

"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 28, 2006, 15:35:23 »
Witam.
Co ja lubię w muzyce której słucham ?
Oj ... ciężko powiedzieć ...
Moment w którym u każdego z nas kształtują się gusta muzyczne zależy od wielu czynników.
Może to być bardzo prozaiczna rzecz, jak np. fakt posiadania radia któe potrafiło dobierać program II i III PR.
Co w cale nie było takie oczywiste jak zaczynałem słuchać muzyki :-DD
Nagle i niespodziewanie wpadnie do głowy człowiekowi jakaś melodia i nie może się od niej uwolnić ... tak się to zaczyna.
Mnie wpadło do głowy kawałek Bon Jovi - "Living on a preyer" (nie wiem czy dobzre napisałem tytuł) gdzieś w 1985 czy 86 roku ...potem Dire Straits z "Money for nothing" i "Walk of life" (oba przepiękne teledyski). Potem wpadł mi w łapki Anthrax i długo był dla mnie numerem 1.Do czasu kiedy z braku czegokolwiek do słuchania na jakimś obozie harcerskim ktos zapuścił Iron Maiden i "Hallowed by the name".No i Ironi są u mnie nr 1 do dzisiaj :-P
W muzyce interesuje mnie harmonia dzwięków i głos wokalisty/tki.
Być może brzmi to dziwnie kiedy mówi to ktos kto cieżkiego grania słucha od bardzo dawna, ale muzyka ta jest dla mnie pełna wzajemnie uzupełniających się dzwięków. Nigdy nie przepadałem za kapelami w rodzaju Napalm Death czy Sodom - tam każdy grał sobie a wokalista darł gardło w zupełnie niezrozumiałym dla mnie wybuchu krzyku.
Głos wokalisty powinien pasować do muzyki i odwrotnie. Wzajemnie sie uzupełniać.
Członkowie zespołu powinni się wzajemnie wspierać i dodawać od siebie coś co pozwoli muzyce przez nich granej tworzyć jedna spójna całość.Ironi grają od ponad 20-tu lat i nadal im to wychodzi. Megadeth z Davem przeszedł długą drogę (kto zna płyty to wie o czym mówię) po to tylko aby w
ostatniej wrócić do korzeni swojego grania. Evenementem dla mnie są dwie kapele. Overkill w Bobym "Blitzem" Elesworthem, którzy od blisko 20 lat grają mniej więcej to samo - a jednak nie nudzą. No i King który czasem spiewa jak zarzynana dziewica, ale robi to wciąż z takim samym wdziękiem jak 25 lat temu. Oprawa głosowa to wazna rzecz. Do kapel w których głos pasuje idealnie do grania zaliczyłbym Accept, Saxon, W.A.S.P, Nightwish
(to juz nieaktualne poniekąd), Within Temptation, AC/DC (z Brianem Johnsonem), Black Sabbath (z Ronie J. Dio), Warlock (z Doro Pesch)
Jakoś nigdy nie pasował mi głos Hetfielda z Metalliki - może dlatego że nie przepadam za muzyką tego zespołu.
Podobnie jest z In Flames. Muza super, ale wokal gość ma cieniutki. Dobrym przykłądem jest kawałek "Only for a weak". Jak śpiewa normalnie to jest ok. Ale jak już próbuje wejść wyżej i zaczyna skrzeczeć to już jest d...pa. I to zbija mi radośc ze słuchania ich muzyki.
Oczywiście mozna słychać Joe Satrianiego czy Steva Vai - to jest już czysta rozkosz dla uszu :-)
Są kapele które miały jeden czy dwa kawałki i potem zniknęły ...
Jesli by ktoś miał okazję posłuchać Sacred Reich i kawałka "Heal" z płyty od tym samym tytułem - polecam gorąco.
W polskiej muzyce razi mnie takie swoiste przekombinowanie stylami muzycznym.
Dawniej jak sie słuchało KAT, Turbo czy TSA (że o Wilczym Pająku nie wspomnę)  - ich muzyka była prosta i miała jedno zadanie - dać po "garach"
Teraz jak mam posłuchać np. HEY'a i nie daj Panie Boże zobaczyć Kasię N. to po prostu mnie skręca ze smiechu. O Myslowitzu kulturalnie nie wspominam bo pan Artur R. powinien śpiewać ale w Poznańskich Słowikach (z całym szacunkiem). O reszcie wokalistów się nie wypowiem - chciaż jest światełko w tunelu, bo wrócił do spiewania gość z "Mecha". Wokalistki ? Strasznie smutne kobitki - cały czas je ktoś krzywdzi i łamie im serca. Że też Kasia K. nie ma wstawionego rozrusznika serca to zakrawa na mały cud ...

Czasem oczywiście słucham innych wykonawców  czy zespołów i nie ukrywam że dokonania niektórych kapel robia wrażenie.Nawet posłucham jedego czy dwóch kawałków  ... ale potem i tak wracam do swojej półki z płytami i jak mój wzrok padanie na "Somewhere in Time" to wiem czego będę słuchał przez następną godzinę.

Uogólniając - muzyka ma być dla mnie odpoczynkiem i ucieczką od dnia codziennego. I aby taką była musi być zagrana w sposób jaki próbowałem wyjaśnić lub przedstawić na przykładach.
Tyle z mojej strony.

Ramm.

" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 28, 2006, 15:36:13 »
Muzyka… mało jest tematów ? Trzeba było wybrać ten najbardziej skomplikowany ? :D

W gruncie rzeczy dla mnie muzyka ma wytwarzać jakieś emocje lub po prostu nie przeszkadzać, wszystko zależy od tego co się robi i czego się w danej chwili potrzebuje. Kiedyś słuchałem prawie wyłącznie Matalicy, ale jakoś mi przeszło, szczególnie, gdy do repertuaru dołączył Rammstein i Iron Maiden. Teraz jest to prawie całkowity przekrój przez style i rodzaje wykonawców, AC/DC, Nine inch Nails, Guns’n’Roses, Steppenwolf, Moby, The Cranberries, Enigma, Faithless, Era, David Ucher, Nightwish, Portishead, Reamon, Sade, Nickelback, Billy Idol…

W zasadzie im bliżej rocka tym lepiej, klasyczny jazz mnie nie interesuje, ale np. Nils Peter Molvaer i Amon Tobin goszczą na mojej playliście. Podobnie z polskimi wykonawcami, jakoś nigdy nie pałałem do nich specjalną sympatią, jedynie lubię puszczać Coma, kiedyś jeszcze Kangaroz, ale chyba się starzeję, bo nie słuchałem ich chyba od roku. Jak trzeba czegoś spokojnego, to puszczam Delerium, Peter Gabriel, lub muzykę stylizowaną na Indiańską  (Sacred spirit np.) czy Dire Straits. Natomiast jak trzeba się naładować to w ruch idzie Kid Rock „Bawitdaba” czy jego kumple – Metallica z utworem „Battery”, czy coś z repertuaru Disturbed.
Dobrym soundtrackiem do wirtualnych lotów są Foo Fighters, Audioslave, Godsmack, Saliva, Creed, H-Blockx, Monster Magnet, Joe Satriani itp. itd.

Natomiast jak nad czymś pracuję, to puszczam muzykę filmową, Mogwai, Hanz Zimmer, Jesper Kyd, Harry Gregson Williams, Klaus Badelt, albo coś bardziej zakręconego jak Blue Man Group.

A tak w ogóle to jest tylko szczyt góry lodowej  :020:

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 28, 2006, 15:49:09 »
Proszę, proszę, sami koneserzy, podejrzewam jednak że jakieś 20 lat temu (dla większości epoka berka kucanego) były całkiem inne priorytety.
Jako przypomnienie obrazek idolki większości chłopaków z podstawówki :-P
Ta to dopiera miała GŁOS.
 :banan :banan
Poznajecie?

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 28, 2006, 15:56:40 »
Ha, Samantha Fox... Ja zapamiętałem tylko ten inteligentny biust :D Może jednak czas sobie cosik przypomnieć? Co poleca Geronimo? :)
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

Offline Grabarz

• *
  • FW-190 Fan
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 28, 2006, 15:59:51 »
Wszystko to co mi się podoba, nie mam ulubionego gatunku. U mnie w utworze musi wszystko ładnie współgrać, być ciekawie skomponowane, bez żadnej tandety. Z każdego coś ciekawego - od utworów orkiestr dętych ( w zasadzie wszystkei lubię - wspaniałe brzmienie, wstawki i scalanie się każdego z instrumentów) przez biesiady po rocka, techno, trance...

Offline Rolam

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 28, 2006, 16:06:09 »
" BOYS BOYS BOYS!!! , szukam wciąż koguta!!!..."
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."