Autor Wątek: Co Was kręci w muzyce którą słuchacie?  (Przeczytany 9666 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Co Was kręci w muzyce którą słuchacie?
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 28, 2006, 16:15:09 »
U mnie głównie elektronika: Od Orbitali, różne FSOLe, dobre stare Goa, ambient, downtempo (Ultimae jest potęgą :020:), po jazzik z Ninja Tunes.

Co mnie rusza?
Może to leniwy, jednostajny bit który wprowadza mnie w błogi stan ukojenia. Może piękne melodie, które nie dają o sobie zapomnieć. Genialne imprezy w plenerze, z iście kosmicznym wystrojem? Nie potrafię jednoznacznie określić to, czy to, ale wiem jedno - dobra muzyka w moim życiu jest, była i będzie :002:.
"Verkaaft's mei Gwand 'I foahr in himmel!"

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 28, 2006, 17:08:45 »
A zapomniałbym. Kraftwerk. Goście tworzyli muzykę elektroniczną zanim jeszcze przyszedłem na świat. Mój ulubiony singiel to, Trans Europa Express.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 28, 2006, 17:20:32 »
Jakiś czas temu to był ten, jak to się nazywa, numetal, czy newmetal, jakieś Linkin Park, Papa Roach, te okolice.

Obecnie bardziej lubię muzykę która tworzy klimat, zdecydowanie mroczny, z lekka gotycki a więc mój ulubiony Tiamat, Apocalyptica, Therion, Moonspell, soundtrack Howard'a Shore'a do Władcy pierścieni  :001:, progresywny metal jak Anathema, Katatonia oraz Paradise Lost, zespół, którego  stałem się zagorzałym fanem po koncercie na zeszłorocznych juwenaliach. Nie przepadam za growlem, zdecydowanie wolę kiedy pomiędzy ciężkie tło gitarowe wciska się melodia, czy to za sprawą fortepianu, smyczków, chórku, czy lekkiego kobiecego wokalu.

A jak sobie Rammsteinem trzepnę w słuchawkach, to robi mi się tak lekko na duszy, kolegom też?  :002:

Jestem jednak 'tolerancyjny' i tak naprawdę cieszyć może mnie słuchanie wszelkiej muzyki (i wcale nie muszę być po 4 piwach ;) ), chociaż nie zawsze włączam ją z własnej woli. Elektronika, klasyka, pop, techno, rock, wszystko to ma w sobie coś czego mogę się zaczepić i czerpać z tego przyjemność. Wyjątkiem jest hip-hop i mieszanka tegoż z refrenem śpiewanym przez jakąś cycatą panienkę, ale nie ma problemu, bo tego podświadomie w ogóle nie uważam za muzykę. Ale miło czasem na coś takiego popatrzeć na MTV ze ściszonym dźwiękiem.

A pamiętacie Modern Talking i "Cheri, cheri lady......", to były czasy.  :053:
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 28, 2006, 17:56:25 »
Pozwole sobie zacytować mojego dobrego przyjaciela "Zdecydowana przewaga tzw. "mocnego pi&*$%a" i smyczki... reszta jest wypadkową wszystkiego co przedstawiali mi znajomi..." lub jak kto woli połączenie chaosu z hałasem na scenie, np. Apocalyptica, Arch Enemy, Arcturus, Dimmu Borgir, Slipknot, Cataract, Coal Chamber, Crematory,Cradle of Filth, Vader, Decapitated, Devourment, Equilibrium, Ewiges Reich, Exodus, Fear Factory, Frontside, Firewind, Haste The Day, If Hope Dies... do tego momentu było alfabetycznie :P, Sonic Mayhem, Korn, Richthofen, Rammstein, Nightwish, Ozzy Osbourne, Black Sabbath, Pantera, Paths Of Possession, Rhapsody, Hammerfall, Iron Maiden, Bruce Dickinson, Savage Circus, Jag Panzer, Slayer, Soulfly, Slipknot, Stormwarrior, System Of A Down, Testament, Vile, Witchcraft, Within Temptation, In Flames, Metallica, Sepultura, Majesty, Vs777, Projecto 103, Karnak Seti, Death Inc, Under Fetid Corpses, Sigh, Pitch Black, Insaniae, Blizzard Winter, Tormentvm, Neurotic, Grimlet, Arkenstone, The Ransack, Nephtys,  Fear Thy Name, Haste The Day, Black Majesty, Dreammaster, Cryonic Temple, Godiva, Dragonheart, Pagans Mind, My Darling Murder, Hellfire, Euroforce, Demons And Wizards, Phantom Lord, Lacuna Coil, Gaia Epicus, Dragonland , Evanescence, Force Of Evil, Immortal Avanger, Goddess of Desire...a to dopiero początek. Z rocka to napewno: Adema, Flaw, POD, Rage Against The Machine, Audioslave, Limp Bizkit Coma, Ptaky, Alice Cooper, zdecydowanie Jimmi Hendrix bo jest absolutnym bogiem ;P, Unheilig, Erben der Schopfung, Schock, Siddharta, Gorillaz, and many many more :)) i też trzeba dodac że Classic Rock również ale już kapel nie będe wymieniał.

Wszystko zależy od nastroju, nie pogardzę niczym co wzbudza moją ciekawość i zainteresowanie, lubię jak jestem zaskakiwany nowatorstwem i eksperymentami. Zwracam uwagę bardziej na tekst niż na rytm ale to i to się liczy bo w przeciwnym wypadku mógłbym słuchać poezji śpiewanej. Muzyka musi wywoływać "coś" jakiś efekt. Zdecydowanie lubię niemieckie brzmienie od tego ciężkiego zaczynając, a kończąc na gute deutsche soldatenlider ze składanek "Lato z Wehrmachtem 1939-45". Wziąłem się także za Punk a w szczególności polski punk. Podoba mi się to co ram powiedział czyli prostota  kompozycji, z zachodnich kapel, to Offspring, Pennywise, Green Day... Napewno też coś na wyluzowanie np. Schiller, Monjes Budistas, Jose Gonzalez, Orkiestra Reprezentacyjna Wojska Polskiego, Marsze, Soundtracki, muzyka lat 80-tych. Troszkę plastiku czy trance'u ale rzadko i musi byc dobry ;]

Zresztą zamiast to pisać to poprostu wystarczyło podac linka do mojego profilu:

http://www.last.fm/user/KosiMazaki/

Ps. Czasami co lepszymi kawałkami sie dzielę na wentylu kiedy to urządzamy sobie spontanicznie quiz "Jaka to melodia" ;]

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2006, 18:57:31 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 28, 2006, 18:28:36 »
 KosiMazaki --> bracie w niedoli, powiedz smyczki i te piękne damskie wokale: Darzamat, Theatre of Tragedy, The Worshiper, Graviora Manent, Crematory, Atroocity,             no i KAT .....
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 28, 2006, 18:37:01 »
Mazak mów do mnie jeszcze lol.Do tego dodałbym całą klasyke trash i death na czele z Obituary,Death,Malevolent Creation,Monstrosity,Solistice czyli całe Tampa Bay,Napalm Death,Benediction,ech...można wymieniac i wymieniać.Niemcy z Helloween i jego spadkobiercy Gamma Ray,Kreator,Sodom,Rage...
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 28, 2006, 18:45:38 »
Ps. Czasami co lepszymi kawałkami sie dzielę na wentylu kiedy to urządzamy sobie spontanicznie quiz "Jaka to melodia" ;]

Czasem to wygląda przezabawnie ...
Wpada Mazak i mówi : "Ramm, słyszałeś to ?? "
A potem to już godzina za godziną jak latam po półce i wyszukuję dla Herr Flamastra co ciekawsze kawałki  :002:
Ostatnio jak mu puściłem muzę z Qłeja II to sie rozpłakał, lol :DDDDDD
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

syd

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 28, 2006, 19:09:10 »
Ulubiona muzyka?? Temat rzekaaaaaa.... :) Przez całe życie przechodziłem przez tak wiele gatunków i styli, że chyba sam wszystkich nie pamiętam. Nigdy nie zapomnę mojej pierwszej kasety: http://ec3.images-amazon.com/images/P/B0000026T2.01._AA240_SCLZZZZZZZ_.jpg
Ahh to były czasy i do tego jaki szpan w podstawówce robiłem. :) :P
W tej chwili to najbardziej lubię najróżniejsze odmiany muzyki czysto instrumentalnej np. Vangelis. Bardzo często też sięgam po ścieżki filmowe. Ale i tak w większości słucham tego co mi się podoba nie ograniczając się do konkretnych styli (no może poza techno ;) ): od smooth jazzu, przez disco po metal.

A chyba najfajniejszą rzeczą jest wymyślanie scen do filmów z Ił'a. Siadam przed kompem, odpalam muze, zamykam oczy i główka sama pracuje... :P :)

Mazi

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 28, 2006, 19:21:49 »
To może ja też coś napisze.

Słucham głównie hard core ( różne odmiany emo, scream, metalcore …), punka, trochę ska, reggae, rockabilly, rocka itp. itd.
Generalnie wolę zagrane z sensem  trzy akordy, niż kawałki trwające 10 minut, w których jedna solówka przechodzi w druga i tak przez cały utwór.

Trochę nazw

Najpierw polskie: Złodzieje Rowerów, Apatia, The Analogs, Alians, Partia, Komety, Odszukać Listopad, April, Schizma, 1125, Brygada Kryzys, Izrael, Vavamuffin, Skankan,  Lao Che (to polecam każdemu użytkownikowi tego forum, zwłaszcza płytę Powstanie Warszawskie) ….

Z innych to np.: From Autumn To Ashes, Caliban, Heaven Shall Burn, The Clash, Bridge To Solace, Shellac, Misfits, Amanda Woodward, R.A.T.M. Pearl Jam, Soundgarden, Sonic Youth, Skaos, Skatelites ……

i wiele wiele innych

« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 28, 2006, 19:43:06 »
A teraz ja :002:

Ogólnie to nie jestem wybredny, słucham tego co mi się podoba, ale głównie wolę klimaty gotyckie, i nie mówię o klasykach lecz o np.: Within Temptation, nightwish, ayreon.

A za co? Za klimat, za piękny kobiecy wokal, za to, że w sąsiedztwie gitar są jeszcze inne instrumenty, nawet całe orkiestry symfoniczne i tworzą tak pozytywną i piękną muzykę jakiej mało.

Pozdrawiam.

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 28, 2006, 20:33:26 »
Zapomniałem o Masters of Disaster czyli RUNNING WILD :021:
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 28, 2006, 20:49:06 »
Tak po prawdzie to jestem stary i głuchy  :004:
A poważnie to nigdy nie przywiązywałem zbytniej uwagi do muzyki, w zasadzie nie przeszkadza mi żadna - byleby nie była za głośna  :021:

Ale jeżeli miałbym wybierać to jedyną muzyką, którą rozpoznaje i w sumie chyba lubię jest COUNTRY np.:

Pasuje zarówno do jazdy samochodem jak i do czyszczenia broni (i nie mam tu na myśli forumowego Lugera :021:)

Trochę darmowych (legalnych !) próbek np. tutaj:

http://music.download.com/2001-8958_32-0.html?tag=MDL_nav_dir&

jimm

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 28, 2006, 21:28:51 »
W dużej mierze na to co słucham wpływ miały:
Piotr Kaczkowski - człowiek który nauczył mnie odpowiedniego „podejścia” do muzyki. To w czasie jego audycji poznałem większość moich muzycznych miłości.
Pewien człowiek który usiłował mnie nauczyć grać flamenco.

W zależności od humoru słucham : U2 , Bjork, Tori Amos, Al di Meola, Paco di Lucia, Alice In cheins, Bach (Arii na strune G mogę słuchać bez przerwy), Górecki (przy niczym nie zasypiam tak dobrze jak przy „Symfonii Pieśni Żałosnych” :004:) Black sabbath, Stevie Ray Vaughan,  Anatema, The Beatles, Budgie, The Cure, Deep Purple, The Doors, Dżem, Eric Clapton, Faith No More, Pearl Jam, Frank Zappa, Fish, The Gathering, Iron Maiden, Jimi Hendrix, John Lee Hooker, Led Zeppelin, Leszek Możdżer, Lou Reed, Marillion, Miles Davis, Mozart, My Dying Bridże, Nick Cave and The Bad Seeds, Pantera, Pink Floyd, Primus, Queen, Roger Waters, Sepultura, Santana, John Mclaughlin, Slayer, Soulfly, Stare Dobre Małżeństwo, Coma, Stevie Ray Vaughan, Testament, Tool, Velvet Underground, Włochaty, Wagner, Fantomas, The Waterboys, The Police, Keith Jarrett, Jethro Tull, Piwnica pod baranami, Peter Baumann.
Ogólnie mówiąc nie słucham chyba tylko Disco polo :118:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 28, 2006, 21:42:35 »
A myślałem, że to ja jestem największym farmerem na tym forum  :020:

Molzey

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 28, 2006, 21:44:29 »
Cóż, zależnie od pory roku i ilości światła....Faith No More, Slipknot, Korn, Kaczmarski, Gintrowski, stare płytki J.M.Jarre, Tool, soundtrack z Fallout, Shigeru Umebayashi, Kodo (bębny taiko), Beethoven.
A ostatnio w kółko - Hedningarna zwłaszcza płyta "Karelia Visa" , to skandynawski NewFolk. Pycha.