Autor Wątek: Serwery... tylko bez ***** że sie nie da  (Przeczytany 23896 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Serwery... tylko bez ***** że sie nie da
« Odpowiedź #45 dnia: Września 16, 2006, 16:33:18 »
No i chyba znalazłem rozwiązanie, które pozwoli nam trochę zaoszczędzić:

Mianowicie usunałem z folderu gry cały folder Bazar/World oraz Bazar/Terrain/Scenes1 i cały Bazar/Terrain/Surface/High z wyjątkiem pliku land.lsa bez którego gra się nie uruchamia. Zeby widzieć kontury mapy w menu potrzebny jest też plik "MapTexturesBMP.cdds" z tego samego folderu.

Efektem jest błyskawiczne wczytywanie misji, aczkolwiek oczywiście trzeba by jeszcze sprawdzić, czy tak spreparowany serwer może normalnie pracować. Ale ja jestem dobrej myśli. Może nawet wystarczy 512MB ramu?
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #46 dnia: Września 16, 2006, 16:37:01 »
Wątpię aby tyle ramu wystarczyło, jeżeli był by to serwer dogowy to pewnie tak, ale na misje, jak choćby zbliżającej sie kampanii 1GB to będzie bezwględne minimum.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Września 16, 2006, 16:37:19 »
Lepiej jednak dać więcej ramu. To ma być serwer nie tylko dla LOMACa, ale też dla innych, być może przyszłych simów, któe mogą mieć większe wymagania.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #48 dnia: Września 16, 2006, 16:54:18 »
Ok, potestowałem, i 512 byłoby na styk, więc lepiej ten 1GB.

Ale 2 GB albo RAID póki co możemy sobie odpuścić, o ile to rozwiązanie nie odbije się czkawką.

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #49 dnia: Września 16, 2006, 17:01:12 »
Tzn. gra chodzi "dobrze" (jako server) bez tekstur?
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

funny_man

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Września 16, 2006, 17:04:22 »
Ja pozwole sobie na taka uwage:

chcemy miec serwer czy tylko imitacje serwera? LO to bardzo wymagajaca gra, ograniczenie jej wymagan to dobry sposob na usprawnienie serwera, ale nie zapominajmy o OSie ktory ma tam pracowac! Sam OS bedzie potrzebowal czesc zasobow! Nie wiem zreszta na jaki chcemy sie rzucic?

Co do RAMu i dyskow to mam jeszcze jeden pomysl. Jak slusznie zauwazyl Sundowner nie potrzeba nam wielkiej przestrzeni, a naszym priorytetem jest szybkosc - z recenzji jakie znam najlepiej wypada Raptor. Ze zwyklych (nie SCSI) dyskow jest bezwzglednie najszybszy. Moze warto kupic jeden a porzadny?

Mysle ze 36Gb starczyloby w zupelnosci na OS + LO + jakies niewielkie potrzebne rzeczy
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=31368

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #51 dnia: Września 16, 2006, 18:22:34 »
RAID 0+1 to juz 4 dyski ma to sens kiedy są duże zmiany na serwerze, lepiej zostawić RAID 0 a zaoszczędzone pieniądze wpakować w RAM. Kwestie zachowania bezpieczeństwa rozwiązać poprzez backup obrazu macierzy, i w przypadku ewentualnej awarii się martwić.

Kwestia samego RAID to mam porównanie, ostatnio sobie sprawiłem 2 x SATA2 w RAID0 z 1 GB RAM i różnica jest tak mała że chyba mało istotna.
Najwięszkszy zysk na LO który udało mi się uzyskać to przejście na ...
WinXP64. przy tym samum configu szybki start SU25T (ten dostępny z menu)
Win32 40-50 fps
Win64 45-55 fps (przy czym nie ma spowolnień przy wybuchahc i takie tam)

Z czasów Ila i sławetnego Gero_serv to stało to na jakieś maszynce z osobno dostawianym dyskiem, PIII 600MHz tylko ramu było dużo RAM RAM RAM tak bym określił wymagania komputera pod serwer.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #52 dnia: Września 16, 2006, 20:46:48 »
Tzn. gra chodzi "dobrze" (jako server) bez tekstur?

Sundowner przed chwilą próbował.

Jak widać jeszcze to i owo może da się wywalić, ale naważniejszych pożeraczy zasobów (tekstury ziemi, samoloty, obiekty) się pozbyłem.

chcemy miec serwer czy tylko imitacje serwera?
To zależy jak wysoką dotację z Unii Europejskiej dostaniemy.  :002:

« Odpowiedź #53 dnia: Września 17, 2006, 09:01:43 »
Od razu mówię, że się za bardzo na komputerach i sieciach nie znam (nie to pokolenie  :004:), ale przyszedł mi głowy pewien pomysł i może Szanowni Koledzy udzielą fachowej porady.

1. Gdzieś tak w połowie października robię modernizacje komputerów czyli dostawiam jeden nowy, mój oddaje żonie, a obecny komputer żony ... no właśnie - nie jest to może jakiś dobry sprzęt: Athlon 2400+ (teraz już to się chyba Sempron czy jakoś tak nazywa ? nie wiem), 80GB dysk, 1 GB (2 x 512MB) RAM, karta GF5600 128MB - może by się na serwer nadał?

2.  Od 5 Października będę miał łącze Chello Plus -  6 Mbps / 512 kbps, co prawda na trzy komputery z trzema adresami IP, ale ...

Chodzi mi po głowie takie rozwiązanie:

- zostawić sobie ten stary komputer
- zrobić takiego "okrojonego" Locka jak kombinują Sundowner i some1
- w przypadku konieczności postawienia serwera całe łącze idzie na ten komputer z serwerem, bo ja mogę się w celu polatania czy naprowadzania - połączyć z komputerem-serwerem za pomocą sieci wewnętrznej (to akurat sprawdzone).

Czy to co piszę ma sens? Miejsce na ten komputer mam (moje "stanowisko pracy" to 3 zestawione biurka komputerowe więc jedno "okienko" jest wolne), jakiś stary monitor 15' też by się znalazł (do obsługi serwera przecież wystarczy) - więc może nie warto się pozbywać/rozbierać tego starocia i coś z tego stworzyć. I tak pewnie bym tego nie sprzedał, chyba że przypadkiem - jakoś nie mam natury "handlarza" i nie widzę siebie sprzedającego "komputerowy złom" na jakiejś giełdzie :021: - pewnie by leżał rozebrany na części (mniej miejsca) tak jak i resztki po innych kompach i zawalał mi szafy.

Niech fachowcy napiszą co trzeba by ewentualnie z tym złomem jeszcze zrobić (i ile w to włożyć), żeby takie coś mogło być przydatne.

PS. Oczywiście nie jest to kontrpropozycja dla tego co chce stworzyć Sundowner, tylko taki dodatek - jak najbardziej będę płacił ten abonament - jeżeli powstanie opisywany tutaj serwer.
« Ostatnia zmiana: Września 17, 2006, 09:11:11 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #54 dnia: Września 17, 2006, 10:37:40 »
   Też byłbym chętny :001:, te 20zł na miesiąc by się znalazło , i jak zauważył
jeden z kolegów dobrze byłoby ustalić abonament np.półroczny żeby był stabilny
dopływ funduszy, i jeszcze jedno mogę się dorzucić jednorazowo do sprzętu .
  Na HL mnie nie widać bo czekam na FC , w tym tygodniu powinien być.

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Września 17, 2006, 12:43:07 »
Witam
Athlon 2400+ (teraz już to się chyba Sempron czy jakoś tak nazywa ? nie wiem), 80GB dysk, 1 GB (2 x 512MB) RAM, karta GF5600 128MB - może by się na serwer nadał?
Powiedz jeszcze, na jaki socket chodzi ten procek. Podejrzewam ze masz, procka na socket „A”. Moim zdaniem sprzęcik po malej modernizacji wyglądałby ok. Ja bym zmienił procesor na Athlona 3000+ jeżeli na dysku masz możliwość podłączenia dysku na S-ATA to zmienić/dostawić dysk i dołożyć ramu. Procka chyba bym miał. Chciałem się jeszcze dowiedzieć ile ciebie kosztuje miesięcznie te łącze.\
pozdrawiam,
Maverickdan

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #56 dnia: Września 17, 2006, 13:09:48 »
Spokojnie ten komp Razor by się nadawał tak jak stoi. Panowie nie popadajcie w skrajności bo jeszcze z dwie strony tematu i będizecie zbierać na podwójnego Xeona albo jakiś serwer Sun'a :P

Aha, jeszcze jedna sprawa, zastanówcie się czy za taką kase nie lepiej dopaśc jakiegoś PIV na starszym sockecie bo raz że da się mu zegar dźwignąć, a dwa że nie sa tak bajecznie drogie.

Ps. A jak by się taki komp znalazł i miałby legalny system+grę to może nawet by się znalazło konkret łącze. Kwestia obgadania tematu.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #57 dnia: Września 17, 2006, 13:24:00 »
System jak najbardziej jest legalny  - WinXP Home
LOFC też mam legalne - oczywiście

Czyli co zostawić go na serwer (ma sansę coś z sensem "pociągnąć" - na tym łączu) czy ...  :573:?

PS. Maverickdan odpowiedź odnośnie opłat dostałeś na PW - nie będę tu robił kryptoreklamy firmie-dostawcy.
« Ostatnia zmiana: Września 17, 2006, 13:35:54 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #58 dnia: Września 17, 2006, 13:36:42 »
Ja uważam, że spokojnie pociągnie ale najlepiej to poprostu łopatologicznie sprawdzić ;D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

funny_man

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Września 17, 2006, 13:40:05 »
Ja uważam, że spokojnie pociągnie ale najlepiej to poprostu łopatologicznie sprawdzić ;D

Uwazam ze to swietny pomysl - nawet gdyby sie mialo okazac ze cos nie dziala jak nalezy. Da to wskazowki na przyszlosc.