Od razu mówię, że się za bardzo na komputerach i sieciach nie znam (nie to pokolenie

), ale przyszedł mi głowy pewien pomysł i może Szanowni Koledzy udzielą fachowej porady.
1. Gdzieś tak w połowie października robię modernizacje komputerów czyli dostawiam jeden nowy, mój oddaje żonie, a obecny komputer żony ... no właśnie - nie jest to może jakiś dobry sprzęt: Athlon 2400+ (teraz już to się chyba Sempron czy jakoś tak nazywa ? nie wiem), 80GB dysk, 1 GB (2 x 512MB) RAM, karta GF5600 128MB - może by się na serwer nadał?
2. Od 5 Października będę miał łącze Chello Plus - 6 Mbps / 512 kbps, co prawda na trzy komputery z trzema adresami IP, ale ...
Chodzi mi po głowie takie rozwiązanie:
- zostawić sobie ten stary komputer
- zrobić takiego "okrojonego" Locka jak kombinują
Sundowner i
some1- w przypadku konieczności postawienia serwera całe łącze idzie na ten komputer z serwerem, bo ja mogę się w celu polatania czy naprowadzania - połączyć z komputerem-serwerem za pomocą sieci wewnętrznej (to akurat sprawdzone).
Czy to co piszę ma sens? Miejsce na ten komputer mam (moje "stanowisko pracy" to 3 zestawione biurka komputerowe więc jedno "okienko" jest wolne), jakiś stary monitor 15' też by się znalazł (do obsługi serwera przecież wystarczy) - więc może nie warto się pozbywać/rozbierać tego starocia i coś z tego stworzyć. I tak pewnie bym tego nie sprzedał, chyba że przypadkiem - jakoś nie mam natury "handlarza" i nie widzę siebie sprzedającego "komputerowy złom" na jakiejś giełdzie

- pewnie by leżał rozebrany na części (mniej miejsca) tak jak i resztki po innych kompach i zawalał mi szafy.
Niech fachowcy napiszą co trzeba by ewentualnie z tym złomem jeszcze zrobić (i ile w to włożyć), żeby takie coś mogło być przydatne.
PS. Oczywiście nie jest to kontrpropozycja dla tego co chce stworzyć Sundowner, tylko taki dodatek - jak najbardziej będę płacił ten abonament - jeżeli powstanie opisywany tutaj serwer.