Autor Wątek: Filmy fabularne o tematyce lotniczej  (Przeczytany 31580 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bartolnikow

• Gość
Odp: Filmy fabularne o tematyce lotniczej
« Odpowiedź #30 dnia: Września 28, 2006, 21:19:37 »
Nie druga, lecz pierwsza wojna :) http://www.filmweb.pl/Film?id=216502

Agadam

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Września 28, 2006, 22:41:47 »
Co do Avii , to mam dziwne wrażenie, że oryginał też miał owiewkę odchylaną, nie odsuwaną   :002:...
... tylko że oryginał raczej nie traktował pilotów tak jak ta nieszczęsna Avia. Ten czeski bubel podczas kołowania po prostu bez powodu przewalał się na skrzydło i stawał w płomieniach.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Września 28, 2006, 23:25:57 »
Cytat: Agadam
W tej sytuacji zazdroszczę  marynistom, którzy mają swojego Petersena z kultowym Das Boot, czy Stalingradu militarystom... Nie znam tak dobrego filmu o lotnictwie... Szkoda!

A może jednak? Ktoś pamięta może film "Aces High" czy też "Asy przestworzy"? Wprawdzie to I Wojna Światowa, ale moim skromnym zdaniem na tle wymienionych już w tym wątku filmów jest co oglądać...

« Odpowiedź #33 dnia: Września 29, 2006, 11:59:17 »
Widziałem "Asy przestworzy" i żałuję, że nagrałem tylko fragmenty z walkami powietrznymi. M.in. scenę jak pilot RAF-u pali się żywcem w kabinie, bo nie ma spadochronu (zakaz dowództwa) i chce wylądować. W końcu i tak wyskakuje. W tym filmie świetnie zostały oddane nastroje pilotów RAF-u podczas "Krwawego kwietnia" 1917 r. - ciężkie straty, strach przed lataniem, zwalczanie go alkoholem. Zobaczymy czy powstający "Czerwony baron" będzie miał podobny klimat, chociaż Niemcy chyba nie mieli tak "ciepło" jak alianci.                             

Agadam

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Września 29, 2006, 13:51:20 »
A co z samolotami-aktorami? Bo z tego co widzę na plakacie za Fokkera (??) robi tu coś póżniejszego...
Kiedyś był taki serial "Ostatni lot Albatrosa" pamiętacie to? Tam też było kilka fajnych scenek.

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #35 dnia: Września 30, 2006, 22:38:50 »
... tylko że oryginał raczej nie traktował pilotów tak jak ta nieszczęsna Avia. Ten czeski bubel podczas kołowania po prostu bez powodu przewalał się na skrzydło i stawał w płomieniach.

lol, to niewiele gorzej niż oryginał:):).
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

Elwood

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Października 01, 2006, 00:18:14 »
?

MARTINEZ

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Października 01, 2006, 02:33:23 »
Z filmów to pamiętam jeszcze serial który leciał kiedyś na TVP. "Eskadra Hornet"
Akcja działa się w 1940 roku we Francji a latały tam Spity mark 1 ,za sterami oczywiście Brytole przelewający krew za Francję.Mogę się mylić ale to kilkanaście lat temu leciało!

Co do scen,utkwiła mi bardzo w pamięci końcowa scena z "szeregowiec Rayan"
kiedy to Mustang roznosi Tygrysa rakietą. Majstersztyk moim zdaniem!!!

Hitlerowcy też nakręcili ciekawy film o Kampani Wrześniowej w powietrzu,pamiętam że w roli P-11
występowały tam Czechosłowackie dwupłatowce Avia B-534,nie pamiętam tytułu i całości także nie widziałem.Może ktoś z was zna tytuł?

Z pierwszej wojny ,to ładna scenka z lotu rozpoznawczego chyba SE-5 jest w filmie pt."Zaginiony Batalion"kiedy to pilot dociąga do lotniska swoją postrzelaną maszynę na ostatniej i tu uwaga! Kropli KRWI !!!  Film też jest godny polecenia,coś do pana Schmeisser,a-BEZ MILOSCI!!!

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Października 01, 2006, 06:54:50 »
Oj to nie dla mnie, proponuje uważniej przeczytać moją wypowiedz tyczącą się 'offtopiców' w filmach :)

« Odpowiedź #39 dnia: Października 01, 2006, 07:48:19 »

Hitlerowcy też nakręcili ciekawy film o Kampani Wrześniowej w powietrzu,pamiętam że w roli P-11
występowały tam Czechosłowackie dwupłatowce Avia B-534,nie pamiętam tytułu i całości także nie widziałem.Może ktoś z was zna tytuł?

Kampfgeschwader Lützow

« Odpowiedź #40 dnia: Października 01, 2006, 20:50:59 »
Z filmów to pamiętam jeszcze serial który leciał kiedyś na TVP. "Eskadra Hornet"
Akcja działa się w 1940 roku we Francji a latały tam Spity mark 1 ,za sterami oczywiście Brytole przelewający krew za Francję.Mogę się mylić ale to kilkanaście lat temu leciało!
Też widziałem. Tytuł oryginalny to "Piece of cake" (angielski odpowiednik "bułki z masłem" albo "małego piwa").
http://www.imdb.com/title/tt0157239/
Polski tytuł powinien brzmieć "Dywizjon Hornet", ale to lepiej niż gdyby było "Szwadron Hornet" (powszechny błąd cywilnych tłumaczy, np. w "Top Gun" - "Mój szwadron stracił w Wietnamie 10 Phantomów (chyba że to rasa konia :002:)
Całkiem ciekawy serial, który pokazywała onegdaj telewizja regionalna. Pamiętam przelot Spita pod kamiennym mostkiem, pilota z objawami "zmęczenia walką" latającego w locie poziomym na plecach, amerykańskiego ochotnika, który zginął, bo zapalił mu się spadochron oraz myśliwca RAF-u atakującego niemiecki wodnosamolot ratowniczy. Polskiego pilota grał Tomasz Borkowy (Andrzej Talar w serialu "Dom").

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #41 dnia: Października 02, 2006, 16:28:57 »
A pamięta ktoś o filmie "AIR AMERICA" z Gibsonem  .
Mnie się podobał, niezłe jazdy goście mieli np. jak podczs lotu we froncie burzowym kolorowali kredkami kolorowanki :118: :002: :002:

I jeszcze jeden tylko tytułu zabyłem, o jednostce gaszącej pożary, jak główny bohater na początku ginie a potem wraca na ziemie i pomaga takiemu młodemu wyszkolić się na pillota strażaka, a ten mu jego "BYŁĄ" podrywa.
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

« Odpowiedź #42 dnia: Października 02, 2006, 18:59:02 »
I jeszcze jeden tylko tytułu zabyłem, o jednostce gaszącej pożary, jak główny bohater na początku ginie a potem wraca na ziemie i pomaga takiemu młodemu wyszkolić się na pillota strażaka, a ten mu jego "BYŁĄ" podrywa.
"Always" Spielberga. Wodę zrzucają m.in. A-26 i Cataliny. Jakby remake filmu ze Spencerem Tracy z 1943 pt. "A Guy Named Joe", gdzie Tracy grał pilota bombowca.       

Offline raugust

• *
  • Anytime, Baby...!
« Odpowiedź #43 dnia: Listopada 04, 2006, 21:03:51 »
...a "The Great Waldo Pepper", nie wojenny wprawdzie ale moim zdaniem swietnie oddaje klimaty lotnicze lat 20-tych.
Poza tym zazdroszczę Czechom filmu "Tmavomodry Svet" i dziwie sie ze w takim kraju jak Polska który ma nieco wieksze lotnicze tradycje wojenne nic takiego nie powstało. Myślę że świetnym tematem na film byłaby np. dość "egzotyczna" historia "Cyrku Skalskiego"
Słyszałem też o amerykańskim filmie nakręconym jeszcze chyba w latach wojny "The Dive Bomber", ktoś go widział?
http://img525.imageshack.us/img525/6027/su7attackfv3.gif

"...a jeśli z Nas ktoś padnie wśród szaleńczych jazd, czerwieńszy będzie kwadrat, nasz lotniczy znak..."

Agadam

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 07, 2006, 12:21:08 »
Dziś oglądałem "Eskadrę Nadziei" na Viasat - History. Film strasznie długi i trochę nudnawy, ale fajnie wyglądają te Hudsony grające tu role główne. Jest duża  skucha, kiedy Lancastera nazywa się Liberatorem (grzech śmiertelny :003:)Scen w locie raczej mało, są za to fajnie wyrysowane postacie w tym  Benneta jednego z twórców ferry i pathfinder's. Ogólnie dobrze się ogląda. Polecam :001: