Autor Wątek: Filmy fabularne o tematyce lotniczej  (Przeczytany 31595 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Blackmessiah

• Gość
Odp: Filmy fabularne o tematyce lotniczej
« Odpowiedź #45 dnia: Listopada 07, 2006, 15:20:47 »
Ech, panowie...

Zapomnieliście o arcyważnym filmie. Dla mnie kultowy, bo pierwszy, który widziałem w dzieciństwie - o tematyce lotniczej.

"TORA TORA"

« Odpowiedź #46 dnia: Listopada 07, 2006, 22:27:22 »
Ech, panowie...

Zapomnieliście o arcyważnym filmie. Dla mnie kultowy, bo pierwszy, który widziałem w dzieciństwie - o tematyce lotniczej.

"TORA TORA"

A właśnie, że nie, bo kultowy film (dla mnie) to "Opowieść o prawdziwym człowieku" :003: :002: z tego samego powodu jw.

Ps. Borys Polewoj  :001:
« Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2006, 22:32:58 wysłana przez Scoot »
Nie da Ci żona nie da sąsiadka,
Nawet nie przyjdzie im to do głowy,
Tego, co da Ci sierżant sztabowy.

http://www.1pl.boo.pl/

Blackmessiah

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Listopada 08, 2006, 13:23:46 »
"Opowieść..." czytałem w młodości. Nawet fajne było.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #48 dnia: Listopada 08, 2006, 23:15:29 »
Wczoraj przed południa sobie odpaliłem TV i na Kino Polska trafiłem na jakiś film lotniczy. W gazecie później doczytałem, że to "Na niebie i na ziemi". Tytuł mi nie znany, ale grał tam np. młody Piotr Fronczewski. Obejrzałem jedynie końcowe sceny... albo może ujęcia i te naprawdę wyglądały fajnie.

Chłopaki latają na Migach zdaję się 17 (czy LiMach, sam nie wiem) i naprawdę bardzo ładnie nakręcono ujęcia - przede wszystkim z kamer umieszczonych w rozmaitych miejscach samolotu... ale i nie tylko. Fajny efekt, a i fajnie się to wszystko razem komponowało. Kręcili też w kokpicie samymi aktorami ;)

Co do samego filmu to fabuły nie znam i nie wiem o czym. Widziałem tylko końcówkę. Ktoś coś wie?

Pozdrawiam

« Odpowiedź #49 dnia: Listopada 09, 2006, 02:42:43 »
@ Labienus

Hmmm zaciekawiłeś mnie tym filmem.

Info o filmie:
http://www.filmweb.pl/Film?id=7974
http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/121510
Jak się okazuje, to jakiś tęgi film psychologiczny. :karpik Na podstawie powieści na dodatek.
Może być tak, że jedyne sceny lotnicze to te z ostatnich minut, które widziałeś. :001: Ale i tak obejrzeć byłoby warto, jak wnioskuję z Twojego opisu. Tylko gdzie? Oto jest pytanie....

Edit:
PS. Czy ten dział jest dla wszystkich filmów o tematyce lotniczej? Czy tylko o tych z ww2? Bo trochę zmieszany teraz jestem...

Agadam

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Listopada 09, 2006, 08:29:05 »
Chciałem aby było o II wojnie, ale ciekawiej jest tak jak jest. A póki co moderatorzy są bardzo łaskawi więc hulaj dusza :002:

Agadam

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: Lutego 11, 2007, 20:58:02 »
Oglądał ktoś "Yamato"?  Takie japońskie super kino... 
Jest jeszcze Konwój PQ-17. Warte toto zobaczenia??

Offline Rolam

« Odpowiedź #52 dnia: Lutego 11, 2007, 21:14:56 »
Yamato zrobiony jest z gustem. Nie jest to typowa Hollywodzka rąbanka, ale podróż prze wspomnienia. Obejrzyj
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

szyhal55

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Maja 26, 2007, 23:58:36 »
Pamiętam ze dawno temu będzie z jakieś 5 lat chyba na Poloni 1 lecia taki serial chyba o Włoskich"pilotach" dlaczego w "" bo chłopaki trafili do szkoly oficerskiej i przechodzili cale szkolenie zaczynając na jakiś trupach kończąc chyba na Eurofighterze wtedy  to tak lewym okiem oglądalem bo siostrze się tam jakiś aktor spodobal  :karpik no i teraz trochę zaluje mogli by to jeszcze gdzieś pokazać tylko jak to się nazywalo :005:

Miej chociaż troszkę litości nad czytającymi Twoje posty. Na przyszłość używaj znaków interpunkcyjnych a tekst podziel na któtsze zdania. No i pisz tak by wszyscy do których kierujesz swoje myśli mogli je zrozumieć. Dziadek Kos.
« Ostatnia zmiana: Maja 27, 2007, 00:19:37 wysłana przez Kos »

« Odpowiedź #54 dnia: Maja 29, 2007, 20:31:18 »
Reklamówka "1941" Spielberga z niezapomnianym Dzikim Kelso
http://www.youtube.com/watch?v=JdUCu-A7tgg&mode=related&search=
Sayonara Tojo!!! 

Oberst26

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Sierpnia 25, 2007, 22:17:33 »
Tjaa...Widziałem ten film. Billa Kerso zestrzelił w nim jakiś głupek z M-1 Garanda  :002: :002: :002:

Gothago

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Września 15, 2007, 12:22:24 »
Co do "Bitwy o Midway", wykorystano w niej gro scen walk, z "TORA TORA TORA" Z naszego podwóra, wspomnę film "Historia jednego myśliwca" z 1958 r. Współscenarzystą filmu był Stanisław Skalski. Jakiś czas temu, do oglądnięcia w Kino Polska.

http://www.filmweb.pl/Historia+jednego+my%C5%9Bliwca+1958+o+filmie,Film,id=6164

rotypo

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Maja 21, 2009, 21:14:26 »
A właśnie, że nie, bo kultowy film (dla mnie) to "Opowieść o prawdziwym człowieku" :003: :002: z tego samego powodu jw.

Ps. Borys Polewoj  :001:

Ja czytałem książkę i według mnie jest bardzo dobra. Opisuje historię radzieckiego pilota skazanego na wózek inwalidzki (stracił obie nogi). Jednak on, co było w tych czasach rzeczą niewyobrażalną, próbuje nadal walczyć w powietrzu. Książka oparta jest na prawdziwych zdarzeniach. Polecam
Poza tym jest jeszcze jedna książka-"Alarm w St. omer", także opisująca niepełnosprawnego lotnika-Douglasa Badera.
Co do filmów jedną z moich ulubionych pozycji jest może nie najlepsza "Bitwa o Anglię" (tyt. org. "Battle of Britan"). Sceny walk są wręcz nudne i monotonne, ale z racji że film kręcono zaraz po wojnie, występuje w nim wiele oryginalnych maszyn. Niestety nie ma oryginalnych messerów (są tylko Buchony z hiszpańskimi silnikami).
Poza tym czy wiecie że S-199 gubiły łopaty śmigieł bo nie miały pasujących do Jumo synchronizatorów broni. Czesi notorycznie zrzynali projekty od niemców (np. Schwalbe w czeskiej wersji-niestety nie pamiętam jak się nazywał) i wszystkie je spieprzyli.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Maja 21, 2009, 22:37:48 »
oza tym jest jeszcze jedna książka-"Alarm w St. omer", także opisująca niepełnosprawnego lotnika-Douglasa Badera.
Co do filmów jedną z moich ulubionych pozycji jest może nie najlepsza "Bitwa o Anglię" (tyt. org. "Battle of Britan"). Sceny walk są wręcz nudne i monotonne, ale z racji że film kręcono zaraz po wojnie, występuje w nim wiele oryginalnych maszyn. Niestety nie ma oryginalnych messerów (są tylko Buchony z hiszpańskimi silnikami).
Poza tym czy wiecie że S-199 gubiły łopaty śmigieł bo nie miały pasujących do Jumo synchronizatorów broni. Czesi notorycznie zrzynali projekty od niemców (np. Schwalbe w czeskiej wersji-niestety nie pamiętam jak się nazywał) i wszystkie je spieprzyli.

To prowokacja prawda ?

« Odpowiedź #59 dnia: Maja 21, 2009, 23:30:04 »
...np. Schwalbe w czeskiej wersji-niestety nie pamiętam jak się nazywał...
O ile dobrze pamiętam to był S-93
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali