Autor Wątek: Fw190A z Norwegii  (Przeczytany 10436 razy)

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
Odp: Fw190A z Norwegii
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 02, 2006, 18:09:18 »
Wygląda naprawde przyzwoicie, mam nadzije że prace konserwatorskie pójdą sprawnie.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 02, 2006, 18:29:50 »
Wygląda naprawde przyzwoicie, mam nadzije że prace konserwatorskie pójdą sprawnie.
Wygląda aż nazbyt przyzwoicie :) Czy to może być wina zimnej wody?
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 02, 2006, 18:44:16 »
To raczej skutek tego że leżała w wodzie, w jednym środowisku bez dostępu do powietrza atmosferycznego (ja wiem że w wodzie jest też) bo by aluminium już dawno się utleniło.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Online Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 02, 2006, 19:11:08 »
Fokę, którą wyjęto też z morza, a której wrak leży w kołobrzeskim muzeum to szmelc. A wyjęto ją z 15 lat wcześniej. A tu - proszę, jak nówka. Różnie bywa jak widać.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 02, 2006, 19:53:58 »
Z tego, co mi się wydaje to czynnikiem decydującym w tym wypadku była różnica zasolenia M. Bałtyckiego a Północnego jak i jej napowietrzenie, które z tego, co pamiętam zmienia się wraz z głębokością w sumie to 60m było, ale tego nie jestem pewien
Poza tym, co ty dużo mówić niestety Bałtyk jest strasznie zasyfiony spójrzcie, jaka tam jest woda

5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

damos

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 02, 2006, 19:54:22 »
To raczej skutek tego że leżała w wodzie, w jednym środowisku bez dostępu do powietrza atmosferycznego (ja wiem że w wodzie jest też)
Tlenu - nie powietrza :) Powietrze to głównie azot a woda to dużej części tlen. Osady denne tworzą środowisko beztlenowe - dzięki temu oraz zimnej wodzie (brak warunków do rozwoju beztlenowców) wydobyto z dna bałtyku wiele ciekawych, drewnianych wraków.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 02, 2006, 20:08:10 »
A ja słyszałem że to 'bonus ' wynikający w głównej mierze z faktu iż Bałtyk jest zimnym akwenem generalnie i jakiś świder okrętowy, czy inny świdrak :P nie za bardzo chce mieszkać w jego wodach. Dzięki temu szwedom udało się podnieść z dna dawno utracone wunderwaffe o nazwie 'Wasa', które mimo 300 latek , wyglądało jakby wczoraj poszło na dno.

« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 02, 2006, 20:18:40 »
A w muzeum Vasy jest zakaz robienia zdjęć z fleszem... bo im się to rozpada! Najlepszym sposobem zakonserwowania byłoby ponowne zatopienie okrętu :118: No i co to za Wunderwaffe z za małym balastem :003: Swoją drogą należało im się to zatonięcie za umieszczone pod latrynami galeonu rzeźby przedstawiające polskich szlachciców :003:

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 02, 2006, 20:25:34 »
Ale swoją droga szwedy cos nie tak miały z liczeniem balastu , 'Solen' poszedł na dno w podobnych okolicznościach, tyle że zanim zatonął na amen to go jakiś polski miniaturowy okręt ostrzelał, a hnistorycy do dziś nie ustalil czy kapitan polskiej jednostki był tak nawalony czy tak głupi że na to się zdecydował :D

303_Shpacoo

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 02, 2006, 21:10:45 »
Ale swoją droga szwedy cos nie tak miały z liczeniem balastu , 'Solen' poszedł na dno w podobnych okolicznościach, tyle że zanim zatonął na amen to go jakiś polski miniaturowy okręt ostrzelał, a hnistorycy do dziś nie ustalil czy kapitan polskiej jednostki był tak nawalony czy tak głupi że na to się zdecydował :D

Tym "miniaturowym" okrętem byż zdaje się galeon "Wodnik", a okręt poszedł na dno w wyniku wysadzenia prochów przez własną załogę. Chyba, że o całkiem innych "Solenach" rozmawiamy.

« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 02, 2006, 21:56:11 »
No, ale pamiętacie ten film, z odnalezienia Fw-190 w Rosji, tamta wyglądała nawet jeszcze lepiej a była na powietrzu od wojny, nie pamiętam dokładnie ale znaleźli ją chyba pod koniec lat 90-ych albo na początku 2000-ych. Sam nie wiem co o tym myślec.

Metzger

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 02, 2006, 21:58:22 »
Tym "miniaturowym" okrętem byż zdaje się galeon "Wodnik", a okręt poszedł na dno w wyniku wysadzenia prochów przez własną załogę. Chyba, że o całkiem innych "Solenach" rozmawiamy.

Ooo właśnie Herr Schmeisser proszę tutaj nie szerzyć swojej łże-propagandy umniejszającej chwałę oręża polskiego  :002: Chociaż załogi naszej floty kaperskiej niekoniecznie byli Polakami...  :003:

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 02, 2006, 22:01:31 »
A to przepraszam, miniature morska 'Bitwa pod Oliwą' czytałem z lat 20 temu, a obecnie do nich nie mam dostępu, bo tato powiedział że jestem wandal i ksiązek nie szanuje , po czym zabrał i zamkinął wspomniane miniatury :D

Metzger

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 02, 2006, 22:31:10 »
po czym zabrał i zamkinął wspomniane miniatury :D

Szafa Schmeissera kryje jeszcze wiele tajemnic  :icon_ponczochy_111:

P.S.: Sorki za OT, nie mogłem się powstrzymać   :118:

« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 02, 2006, 23:36:16 »
A ja zapytam jeszcze raz, gdzie się podziały km-y z tej foki?
PFS_milo