Autor Wątek: Pogodzie coś się poj*****  (Przeczytany 39725 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

chincz

• Gość
Odp: Pogodzie coś się poj*****
« Odpowiedź #180 dnia: Stycznia 25, 2010, 08:50:02 »
No to kto da mniej?

« Odpowiedź #181 dnia: Stycznia 25, 2010, 09:20:54 »
U mnie (Ełk warmińsko-mazurskie) w tej chwili ( 9:15) jest -27 stopni  :karpik Nie trzeba było narzekać że ostatnimi czasy słabe zimy mamy

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #182 dnia: Stycznia 25, 2010, 11:00:27 »
Trochę bardziej na północny wschód od ełku: wczoraj o godzinie ósmej -32°C, dziś o godzinie ósmej trzydzieści -33°C :118:. Temperatura raczej prawdziwa, bo termometry mam dwa, osłonięte od wiatru, na wysokości 2 metrów. Poza tym moja chałupa już gorsze mrozy widziała. Parę lat temu -36°C termometry pokazały ale wtedy jeszcze o globalnym ociepleniu nic nie wiedziały >:D.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #183 dnia: Stycznia 25, 2010, 11:34:05 »
Wiec jednak walka z ociepleniem klimatu przynosi rezultaty.  :002: Tak naprawdę to takie temperatury w zimie nie są czymś niezwykłym tylko trochę człowiek od nich odwykł. W tym roku mamy odrobinę prawdziwej zimy wiec i lato może będzie trochę cieplejsze niż bywało to ostatnimi czasy.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #184 dnia: Stycznia 25, 2010, 12:27:24 »
W tym roku mamy odrobinę prawdziwej zimy wiec i lato może będzie trochę cieplejsze niż bywało to ostatnimi czasy.

Weź nie strasz, 40 stopniowe lato mnie zabije.

« Odpowiedź #185 dnia: Stycznia 25, 2010, 22:47:36 »
DarOl, Mekki jesteście lepsi odemnie. Notowania z niedzieli: g. 0:30 -24, g. 11:00 -22, g. 14.20 -18, g. 17:00 -19, g. 23:10 -20, dziś g.5:10 -23, teraz -19, czyli ociepla się  :003:
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline Grabarz

• *
  • FW-190 Fan
« Odpowiedź #186 dnia: Stycznia 26, 2010, 00:08:42 »
Chełm rano: -31,5 stopni. W alfie, w ON prawdopodobnie wytrąciła się parafina, efekt - auto odpalało w zasadzie na dotyk, chodziło  20s i gasło. Pomogły rady rodowitego kresowiaka - ok. 4 litry  benzynki , jakieś dziesięć odpaleń, i chodzi jak pszczółeczka :)

« Odpowiedź #187 dnia: Stycznia 26, 2010, 00:44:24 »
ok. 4 litry  benzynki , jakieś dziesięć odpaleń, i chodzi jak pszczółeczka

To zależy od stopnia skomplikowania. Jak masz CR to módl się o pompę wysokiego ciśnienia, bo będzie nie dobrze.

Nie wytrąciła się parafina ale różne, "uszlachetniacze" dodawane do paliwa (szczególnie w Polsce) np. rozpuszczalniki, woda itp. elementy chrzczenia paliwa. Jakość tego bagna jest na najwyższym poziomie. Mają różną temp. zamarzania.

Na zamrożonego Diesla pomaga "topowe" paliwo na Shell`u czy BP (uczciwe). Koszt ponad 4 zł/litr ale warto. Jak nie pozostaje uszlachetniacz typu Diesel Start (STP) czy inny.
Dobrze radzę zmień filtr paliwa po "benzynowych" eksperymentach, bo jak się cieplej zrobi to huhuhu... :002:

U mnie pod Wieluniem trzyma -24 od 3 dni (średnia z dnia i nocy). Śnieg po jaja. Zabawa w dojazd do pracy i odmrażanie Diesla (teoretycznie w garażu). Zima to zima.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 26, 2010, 00:55:38 wysłana przez tichy »
L'ordre règne à Varsovie!

« Odpowiedź #188 dnia: Stycznia 26, 2010, 09:08:18 »
Taaa...teraz naprawdę doceniam co to jest podziemny garaż pod mieszkaniem :banan  :banan :banan
Temperatura w garażu +7C przy -23C na zewnątrz, żadnego skrobania i problemów z odpaleniem i co najważniejsze "osobiste instrumenta" nie przymarzają do siedzenia  :118:
Spokój cechuje Mistrza.

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
« Odpowiedź #189 dnia: Stycznia 26, 2010, 11:06:46 »
U mnie dziś rano możnaby powiedzieć że ciepło było bo tylko -22°C. Normalnie lato idzie :118:.
Co do samochodów to może mi ktoś wytłumaczyć jak ochrzcić ropę/benzynę wodą? Woda w baku to raczej efekt wycieczek samochodem 500m po bułki codziennie :banan.
Od miesiąca mrozy jakie są każdy widzi, samochody stoją na świeżym powietrzu i palą jak ta lala. 3 litrowy diesel w BMW to po prostu poezja na takich mrozach, tylko raz nie zapalił jak akumulator szlag trafił. Za webasto zaś ktoś powinien dostać nobla, albo chociaż roczny karnet na panienki czy coś.
1.9TDi w octavii też pali na dotyk, jedynym objawem jest to, że nienaturalnie długo grzeje świece no i ma problemy z nagrzaniem się do odpowiedniej temperatury, ale to chyba problem wszystkich współczesnych diesli. Paliwo tankowane na Bliskiej i okolicznych nołnejmach.
PS Teraz mam -17°C i jest fajnie, ale zaczyna trochę wiać i padać śnieg. Znowu trzeba będzie szuflować:sad:.

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #190 dnia: Stycznia 26, 2010, 11:16:02 »
QR, ja mam już dosyć, ile jeszcze nasze konowały od pogody przewidują zimna?
\___[O}====-
 /OOOOO\

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
« Odpowiedź #191 dnia: Stycznia 26, 2010, 11:23:42 »
A co za różnica? Nie wiesz że IMGW to "instytut magii, guślarstw i wróżb"?  :118:

Kanał youtube 13WELT

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #192 dnia: Stycznia 26, 2010, 12:45:09 »
A co za różnica? Nie wiesz że IMGW to "instytut magii, guślarstw i wróżb"?  :118:
A nie czasem, "I My Gó*** Wiemy" ? :)

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #193 dnia: Stycznia 26, 2010, 15:08:59 »
...każda prognoza przewidująca cokolwiek 12 godzin do przodu to wróżenie z fusów i statystyki jest.

« Odpowiedź #194 dnia: Stycznia 26, 2010, 17:06:45 »
QR, ja mam już dosyć, ile jeszcze nasze konowały od pogody przewidują zimna?

Oj wszyscy tylko narzekają - nareszcie po paru latach dziwnej pogody jest zima taka, jak powinna na tych szerokościach geograficznych wyglądać zima. Niektórzy na tym Forum to chyba pamiętają, że dawniej to taka zimowa pogoda jak od tych trzech tygodni to bywała normalnie od grudnia do początków marca, tylko śniegu było zwykle nieco więcej (a każdy dzieciak miał sanki jako wyposażenie obowiązkowe).

Może to wreszcie zapowiedź porządków w pogodzie?

Bo wiecie jak się mawiało ostatnio z tęsknotą: za "komuny" to był nawet w pogodzie porządek - zima, zimą, a lato w lecie:004:  :021:

Osobiście mam ogromną nadzieję, że zima potrzyma przynajmniej do końca lutego, że jeszcze trochę śniegiem sypnie (bo ten się trochę przybrudził* i jakoś tak "malizną" zajeżdża) i że potem nadejdzie normalna wiosna i normalne słoneczne lato (jak dawniej :003:). Ech ... te sentymenty i wspomnienia z młodości.  :002: W każdym razie - tak trzymać z tą pogodą.  :002:

*) Brudny śnieg się mi zabawnie kojarzy, bo kiedyś za szweja jak do jednostki miała przyjechać jakaś "panika" to kolega zasuwał po trawniku koło budynku kompanii z szufla i przewracał śnieg na czysta stronę, a ja z miotłą zamiatałem, żeby równo leżał - porządek musi być, nawet zimą.