Zgadzam się - pytanie zadaje
Lukaszek, ale dopóki go nie zadał małe uzupełnienie.
Wyjaśnienie takie jak podał
Lukaszek i
some1 znajduje się rzeczywiście w literaturze (dotępne mi monografie) dotyczącej A-10, ale wg mnie jest to wyjaśnienie błędne ponieważ:
- z konstrukcyjnego punktu widzenia nie ma znaczenia z której lufy strzela działko napędowe wielolufowe, mechanizm można tak ustawić (na etapie kostruowania, a nie obsługi działka) aby strzelał z lufy, która jest nam w danym sprzęcie wygodna. Nie stanowi to żadnego problemu. Stąd np. we wspomnianych zasobnikach podwieszanych strzał oddaje lufa najbliższa osi podłużnej zasobnika - dla zminimalizowania drgań zasobnika.
- problem determinacji strzelającej lufy następuje w zasadzie tylko przy zasilaniu działka w układzie
"ruchomej powłoki magazynka", bo tam ustawienie działka w stosunku do magazynka jest ważne - ale w A-10 takiego nie ma i magazynek jest umieszczony za działkiem, a zasilanie jest realizowane za pomocą taśmy bezogniwkowej. W takim układzie można sobie dowolnie obracać działko wokół osi podłużnej i w niczym to nie przeszkadza.
- dlatego wg. mnie oddawanie strzału z lufy "bocznej" w GAU-8 jest
raczej skutkiem, a nie przyczyną umieszczenia działka w bok od osi podłużnej samolotu.
OK, ale to może spróbujemy wyjaśnić w innym temacie i dziale Forum - tutaj czekamy na pytanie
Lukaszka.
EDIT >>>
W celu przedyskutowania tego problemu (i innych dotyczacych działek wielolufowych) oraz uniknięcia dalszego OT - założyłem nowy wątek w dziale "Technika Lotnicza" - "Działka i km-y wielolufowe" (
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,8065.0.html )