Cóż Jascha, wygląda na to że wykrakałeś

Poniższe pytanko dla znawców hamburgerskiego sprzętu będzie wręcz banalne i obrażające ich inteligencję. Moje pytanie jest takie:
W Stanach Zjednoczonych w latach 70-tych powstały 2 projekty rakiet klasy powietrze-powietrze naprowadzanych pasywnie, czyli samonaprowadzających się na źródło wiązki radiolokacyjnej, emitowanej przez radiolokator wrogiego samolotu. Taka głowica działa zatem na podobnej zasadzie jak ta w klasycznych rakietach antyradarowych. Podpowiem że znacznie później w ZSRR także opracowano taką rakietę - R-27P/EP, o znacznie doskonalszej i bardziej czułej głowicy, którą w niewielkiej ilości wprowadzono na uzbrojenie. Proszę podać:
1. Nazwy obu pocisków rakietowych.
2. W oparciu o jakie rakiety je stworzono?
3. Przeciwko jakiemu samolotowi radzieckiemu były one projektowane?
4. I wreszcie, dlaczego zrezygnowano w USA z rozwoju tej "gałęzi" pocisków powietrze-powietrze?
PS.
Ad vocum do mojej odpowiedzi na pytanie Kuscha: centrum GLIC w Achtubińsku znajduje się właśnie na tym wielkim poligonie "Kapustin Jar", stąd też te wspomiane w pytaniu dziwne procedury w bazie. Na przytoczonej przeze mnie mapce jest to dokładnie lotnisko Władimirowka - obok niego znajduje się miasto Achtubińsk, a widoczna na mapie rzeczka to hmmm... chyba Achtuba.