Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON  (Przeczytany 232739 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline syringe

• *
  • Centipede
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON
« Odpowiedź #525 dnia: Lipca 23, 2008, 13:49:34 »
Witam

Mam takie pytanie:
- czy da się jakoś ustawić w edytorze misji i jak to zrobić by po zbombardowaniu celu samolot AI mając w zapasie jeszcze jakieś pociski AG wrócił do bazy nie zaczepiając innych celów naziemnych ?

Konkretnie na przykładzie: startują mig29 oraz 2x f-16.
Szesnastki maja cel zniszczyć wyrzutnie SAM w pobliżu małego miasteczka, otwierając tym samym drogę nieopodal kręcącego się Miga do celów w owym miasteczku,a konkretnie kilku czołgów.
F-16 po wykonaniu zadania biorą na cel albo czołgi albo kierują się w stronę wrogiego lotniska i tam ryją w ziemię przygniecione sporym ostrzałem...

Da się jakoś temu zapobiec?

poko24

• Gość
« Odpowiedź #526 dnia: Lipca 23, 2008, 14:50:40 »
W edytorze misji dla F-16 ustawiasz misje SEAD, kreslisz trase, ustawiasz punkt ataku (przy misji SEAD najlepiej kilka km przed celem - nie centralnie nad nim) i przechodzisz w zakladke "TARGETS", "TRG" czy "TARGETING" (nie pamietam) w prawym gornym rogu i wskazujesz cel ataku. Gdy go juz wskazesz, mozesz wybrac za pomoca jakiego uzbrojenia ma byc wykonany atak (all/missile/bomb/cannon). W tym przypadku ustaw "Missile" - wystrzela HARMa lub Mavericki, ale nie beda strzelac z dzialka, gdyby zadna z rakiet nie dosiegla celu. U Ciebie F-szesnastki kieruja sie w strone wrogiego lotniska, bo prawdopodobnie maja rezerwe paliwa. Wtedy szukaja najblizszego. Zeby lotnisko zostalo uznane za wrogie przez AI, musisz na nim ustawic jakis wrogi obiekt statyczny (samolot, pojazd - obojetne, wystarczy jeden) gdzies na plytach postojowych lub drogach kolowania. Mozesz go pozniej schowac przyciskiem "HIDE".
« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2008, 14:59:59 wysłana przez poko24 »

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #527 dnia: Lipca 23, 2008, 15:35:03 »
Witam

Na wrogim lotnisku stoją Voulcany i Igły więc chyba powinno być ono uznane za wrogie. Czy wroga jednostka musi koniecznie stać na płycie, lub drodze czy wystarczy na trawie między drogami?

I propos Igły, czy posiada ona jakiś zapas amunicji? Chodzi mi konkretnie o wymanewrowanie pocisków i spokojny atak jak będzie "pusta".

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #528 dnia: Lipca 23, 2008, 16:18:00 »
Jeśli się nie mylę to Igły są radzieckie, a Voulcany amerykańskie... więc bym tu spekulował.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #529 dnia: Lipca 23, 2008, 16:23:46 »
Co to jest "Voulcan"?
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #530 dnia: Lipca 23, 2008, 16:25:17 »
Tak to jest jak się łączy USA z Gruzją na potrzeby  misji  :020:

ps. no faktycznie... miał być Vulcan.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #531 dnia: Lipca 23, 2008, 21:16:12 »
Witam

Na wrogim lotnisku stoją Voulcany i Igły więc chyba powinno być ono uznane za wrogie. Czy wroga jednostka musi koniecznie stać na płycie, lub drodze czy wystarczy na trawie między drogami?
Nie wiem dokładnie... Spróbuj ustawić na płycie postojowej, co Ci szkodzi. Wystarczy jeden mały obiekt jak APA, ATZ-10, UAZ przy domku pilota.

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #532 dnia: Lipca 24, 2008, 09:07:08 »
Witam.

Próbowałem i nic. 16 nie lecą tam bo mają rezerwę tylko po prostu zaatakować.
Walą aż skończą im się bomby lub zostaną zestrzelone...
Kurcze co jest nie tak?

Pozdrawiam serdecznie

poko24

• Gość
« Odpowiedź #533 dnia: Lipca 24, 2008, 11:05:28 »
Bo to glupie AI. W takim razie nic sie nie da zrobic.

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #534 dnia: Lipca 24, 2008, 11:56:22 »
Aha   :020:

No jak się nie da to się nie da.

Jeszcze takie małe pytanko:
- czy HARMy AI będą się lokowały na Igłach oraz Stingerach?

||**Boberros**||

• Gość
« Odpowiedź #535 dnia: Lipca 24, 2008, 12:01:37 »
Mają się lokować na stanowiskach pocisków IR?

Byłaby to super technologia :D

Ale może AI i to potrafi (bo potrafi wiele, ma super czujniki co pozwalają mu wiedzieć pod jakim kątem idziesz na niego itd), ale tak na serio to do tej pory nie zauważyłem takiego czegoś by AI lokowało ludziki z igłą czy stingerem :)
« Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2008, 12:06:48 wysłana przez ||**Boberros**|| »

skid

• Gość
« Odpowiedź #536 dnia: Lipca 25, 2008, 23:36:05 »
Witam:)
Wczoraj zaczalem swoja przygode z LO (wersja 1.02, FC w drodze dopiero:)
Chcialbym sie zapytac na jakim samolocie najlepiej zaczac poznawac gre? Doswiadczenie w symulatorach mam raczej mizerne jezeli nie liczyc Gunshipa 2000 i Birds of Prey z Amigi :)
W tej chwili probuje sie nauczyc ladowac na SU-25 ale nie wiem czy to dobry wybor. Denerwuje mnie np. bardzo malo wyrazny kompas przez co czesto mam problem z szybkim zorientowaniem sie w ktorym kierunku lece.

pozdrawiam
--
skid

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #537 dnia: Lipca 25, 2008, 23:49:50 »
Polecam rosyjskie maszyny, bo amerykańskie są nieco gorzej zrobione. A konkretnie to zależy co cię kręci. Żabka jest dosyć trudna, najłatwiej chyba na Migu. Ciekawe jest operowanie z Kuzniecowa więc Su33 też warto wypróbować. Przejrzyj tutki. Co do kompasu to masz wielki HSI na którym dobrze widać. ;) Przejrzyj opis kokpitu w instrukcji do gry.
DCS/FSX/AC/pCARS

skid

• Gość
« Odpowiedź #538 dnia: Lipca 26, 2008, 11:24:06 »
Nastawialem sie bardziej na rosyjskie wlasnie:)
co do HSI, to wlasnie on jest malo czytelny wg mnie.ale moze to kwestia przyzwyczajenia. Instrukcje oczywiscie czytam:)

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
« Odpowiedź #539 dnia: Lipca 26, 2008, 13:14:24 »
Radziłbym zaczynać od Mig-29, lub Su-27... posiadają HUD, co bardzo ułatwia latanie, bo pod ręka masz prędkość i wysokość (tę rzeczywistą, a nie z błędem zależnie od wys.)... kurs chyba też jest.

PS. Czy wiecie może jak Lock-on współpracuje z track-IR... czy w ogóle, jakie osie, itp.