Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON  (Przeczytany 233472 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON
« Odpowiedź #885 dnia: Sierpnia 29, 2009, 15:19:25 »
a co zrobić żeby tankować w powietrzu??

Użyj wyszukiwarki, było kilka razy omawiane.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
« Odpowiedź #886 dnia: Września 01, 2009, 18:50:04 »
Pytanie odnośnie misji w sprawie której pytałem ostatnio, ale nikt nie udzielił odpowiedzi (nie mam pretensji - zapewne tego poprostu nie pamiętacie) ale i tak ogólnie.
Dziś kolejny raz zlikwidowałem dwa Tigery i dwie eFki. Cacy lądowanko itd. Poczekałem nawet aż wrócą opisywane powyżej Su-24. Razem chyba z godzinę. "No, skoro i one wjechały, to musi być po problemie". Dlatego później mocno się "zdziwiłem" :021: gdy wyskoczyło mi Failed.
Wynik misji był mniej więcej taki: Samoloty wroga zniszczone 4/4, z naszych 6 jedynie jeden Su-30, którego i tak nie mieliśmy eskortować, z naszych pojazdów wszystkie całe, u wrógów 1/3 Shilka ocalała, połowa a może nawet 73% czołgów zniszczone, z elementów radaru i wyrzutni Hawk 4/5 ostało się. Próbowałem zniszczyć z puszki ale się nie dało.
Zauważyłem też jedną rzecz: W odprawie mam zaznaczone cele, na które mam zapolować. F5E się zgadzają, natomiast zamiast F-16 które spotykam w misji, mam napisane "F4E Phantom". Czy to może jakiś błąd, który nie zalicza misji dopóki nie zestrzelę F4E? W takim razie byłoby to chyba niewykonalne.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, proszę o doradzenie mi w tej sprawie.

A jeśli sposobu nie ma, to czy można to obejść mniej więcej tak, jak w Szturmoviku, gdy wyłączy się opcję "Bez natychmiastowego sukcesu" (co na mój rozum jest bliższe realizmowi, ale to nie ten temat.)?

Pozdrawiam
"Nie mogę patrzeć na bitego człowieka, nie mogę! Jeżeli bije ktoś inny." - Hermann Brunner

miki6655

• Gość
« Odpowiedź #887 dnia: Września 05, 2009, 12:58:12 »
Gdy próbuję ustawić tak aby w kokpicie dało się poruszać myszką, przy zapisywaniu wyskakuje mi jakiś, nie wiem błąd i każe sprawdzić jakąś tam ścieżkę. Czepia się tego Viev.cfg

« Odpowiedź #888 dnia: Września 05, 2009, 13:13:52 »
Rozumiem, że przy zapisywaniu tego właśnie pliku w edytorze tak? Sprawdź uprawnienia czy nie jest 'tylko do odczytu'  :001:

miki6655

• Gość
« Odpowiedź #889 dnia: Września 05, 2009, 13:30:33 »
Tak w notatniku, a przy zapisie właśnie coś mówi o tym pliku 'tylko do odczytu'. Co zrobić?

« Odpowiedź #890 dnia: Września 05, 2009, 15:38:44 »
Prawy klik na ten plik -> Właściwości i odhaczyć "Tylko do odczytu" -> OK, powinno działać.

miki6655

• Gość
« Odpowiedź #891 dnia: Września 05, 2009, 19:28:27 »
Działa, dzięki.

Aha, jeszcze jedno.
Leciałem sobie Migiem i nie wiem czemu odchyla mi ciągle dziób w górę. Dlaczego tak się dzieje?
« Ostatnia zmiana: Września 05, 2009, 19:38:15 wysłana przez miki6655 »

« Odpowiedź #892 dnia: Września 05, 2009, 19:49:29 »
Było tysiące razy, musisz samolot wytrymować. Dokładnie nie pamiętam jakie klawisze za to odpowiadają - poszukaj w opcjach albo na forum we wcześniejszych postach.

miki6655

• Gość
« Odpowiedź #893 dnia: Września 10, 2009, 19:31:20 »
Jak się spuszcza bomby su 33? Mógłby ktoś w miarę jasno wyjaśnić?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #894 dnia: Września 10, 2009, 20:08:21 »
Wciskasz klawisz "7" uruchamiając tryb ataku na ciele naziemne. Następnie masz dwie możliwości:

1. Nurkujesz pod kątem, ważne jest aby było to w miarę stabilne. Powinna pojawić się pionowa kreska zakończona klasycznym celownikiem. Trzemasz go na celu i czekasz aż pojawi się "PR".

2. Lecisz poziomo. Ustawiasz celownik na celu, wciskasz "fire". W tle pojawi się dźwięk. W momencie jak będziesz nad celem zaczepy same się zwolnią.

"OTB" na hudzie oznacza, że jesteś zbyt nisko aby graciarnia spadła komus na łeb.

Poza tym na forum znajdziesz wszystkie potrzebne informacje, włącznie z manualem do Flankera.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

miki6655

• Gość
« Odpowiedź #895 dnia: Września 10, 2009, 20:33:53 »
dzięki

Tal-Rash

• Gość
« Odpowiedź #896 dnia: Września 11, 2009, 08:35:21 »
Panowie czy jest modzik który powoduje wyświetlanie sie prędkości i wysokości w metrach na samolotach takich jak A10 czy F15? Ciągle mi sie to myli.
I jeszcze jedno jak skutecznie niszczyć z mavericków cele naziemne z A10? Zanim namierzę i wystrzelę to juz leci do mnie rakieta. Czasami zdążę wystrzelić ale oni też. Z kad wiem czy cel jest już w zasięgu (czyt. że maverick go dojdzie) czy nie. Kilka razy zdarzyło mi sie że maverick spadł kilkadziesiąt metrów przed celem.
Boli mnie że w A10 nie ma takiego TV jak w su25t. Jest wyraźnie gorszy ale pilotaż A10 jest o niebo prostszy od latania na 25T.

Schmicht

• Gość
« Odpowiedź #897 dnia: Września 11, 2009, 10:42:35 »
Panowie czy jest modzik który powoduje wyświetlanie sie prędkości i wysokości w metrach na samolotach takich jak A10 czy F15? Ciągle mi sie to myli.
Zasada co do prędkości jest taka, że mnożymy przez 2 i odejmujemy 20%, wnet nam wychodzą km/h.
Natomiast wysokość dzielimy przez ok 3,3 i wychodzą metry.
Jednakże uwierz mi, że te obliczenia są zbędne, kwestia przyzwyczajeń. Tobie, jako przyszłemu pilotowi nie powinno to sprawiać problemu  :118:

I jeszcze jedno jak skutecznie niszczyć z mavericków cele naziemne z A10? Zanim namierzę i wystrzelę to juz leci do mnie rakieta. Czasami zdążę wystrzelić ale oni też.
Do likwidacji systemów "ziemia-powietrze" służy specjalistyczne uzbrojenie którego A-10 w LO, nie przenosi. Oczywiście bardziej doświadczonym ujeżdżaczom świń to nie przeszkadza i bez problemu likwidują te systemy z maverick'ów, jednakże do tego służą specjalne techniki opisane między innymi w manual'u.

Z kad wiem czy cel jest już w zasięgu (czyt. że maverick go dojdzie) czy nie. Kilka razy zdarzyło mi sie że maverick spadł kilkadziesiąt metrów przed celem.
Więcej info -> manual/trening

Boli mnie że w A10 nie ma takiego TV jak w su25t. Jest wyraźnie gorszy ale pilotaż A10 jest o niebo prostszy od latania na 25T.
Dla mniej ambitnych w LO przewidziano ustawienie w opcjach: "Easy"  :121:

miki6655

• Gość
« Odpowiedź #898 dnia: Września 11, 2009, 11:26:57 »
Nie udaje mi się, ten znak "OTB" jest na hudzie rosyjskim?
Wciskam i trzymam fire, ale bomby się same nie zwalniają.

« Odpowiedź #899 dnia: Września 11, 2009, 13:34:04 »
Pewnie nie masz autoryzacji zrzutu (sprawdź w instrukcji albo na forum limity dla danej bomby) lub dusisz zły przycisk (w rosyjskich samolotach nie ma osobnego spustu dla działka jak w amerykańskich).