Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442882 razy)

Kurokow

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1110 dnia: Lutego 27, 2008, 01:07:35 »
Dziękuje :)

A co do praktyki to nie miałem problemów w lądowaniu F/A-18 na lotniskowcu więc tutaj tez nie powinno być  :banan

Drasiu

• Gość
« Odpowiedź #1111 dnia: Lutego 27, 2008, 16:55:58 »
To zależy.

Nie mam problemu z wylądowaniem Zerem, czy Wildcatem. Ale posadzenie Seafire nieraz kończyło się potokiem bluzgów.

Kiełkos

• Gość
« Odpowiedź #1112 dnia: Lutego 27, 2008, 21:18:13 »
Hamulce to niezłe dziadostwo... Jak nie trafisz na linę nie używaj tylko gaz do dechy i rób rolkę. Wciśniesz hamulce i po Tobie. Maszyna zaczyna dziko skakać, i albo urwiesz podwozie (na Seafire prawie na pewno) albo skończysz za burtą, albo jedno i drugie. Przy zwykłym lądowaniu też nie warto. Lepiej poza lotnisko wyjechać niż zacząć koziołkować...

A ja mam pytanie z innej beczki. Czy jest jakiś celownik bombowy dla zwykłych myśliwców? Bo trafiać jak na razie umiem tylko z nurkowania... Bo niczego nie znalazłem w spisie klawiszy (chyba że coś przeoczyłem albo źle zrozumiałem).

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #1113 dnia: Lutego 28, 2008, 09:18:07 »
A ja mam pytanie z innej beczki. Czy jest jakiś celownik bombowy dla zwykłych myśliwców? Bo trafiać jak na razie umiem tylko z nurkowania... Bo niczego nie znalazłem w spisie klawiszy (chyba że coś przeoczyłem albo źle zrozumiałem).

W zasadzie to sam sobie odpowiedziałeś.
"Celownik bombowy dla mysliwców" - to raczej wykluczające się sformułowania.

Zrzucanie bomb z mysliwca odbywa sie za pomocą nurkowania (w grze) lub za pomocą metody "na czas, odległość i wysokość" :-D
Poległa ona na tym, że pilot samolotu myśliwskiego zrzucał bombę kiedy cel znikał mu pod skrzydłem lub pod maską silnika lecąc na ustalonej wysokości.

W grze to najlepiej bomby po prostu "posadzić" na celu z minimalnej wysokości. Oczywiście mając odpowiednio ustalone "bomb delay".
No i liczyć na to, ze obsługa flaku właśnie poszła na obiad :004:

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Drasiu

• Gość
« Odpowiedź #1114 dnia: Lutego 29, 2008, 15:12:55 »
Cześć.

Mam pytanie. Ostatnio zaczęliśmy sobie z kumplami latać w Iłku kampanię po IP. FB+AEP. Dynamiczna kampania, kupa zabawy. Jest fajnie.
Chociaż pojawia się malutki zgrzyt - na dogu zwykle latałem FW190 A4/A8 (ew. na Dorotce). A w dynamicznych kampaniach na multi zwykle mam do wyboru Fryderyka lub Gustawa. Czasami jeszcze Emila. Latanie Mietkiem z pewnością potrafi dać dużo zabawy, ale nęci mnie kampania dziejąca się w 1943 gdzie szaleje się na FW-190 A4.
Albo np. kampania dziejąca się na froncie zachodnim, wygenerowana w oparciu o mapy Normandii, które pojawiły się w AEP.
Widziałem, że można ściągnąć pojedyncze misje, i gotowe kampanie. Super.
Ale czy da się skądś ściągnąć nowe kampanie dynamiczne na multi? Sprawdzałem na stronce Ubi, ale o dynamicznych ani słowa.   

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #1115 dnia: Lutego 29, 2008, 15:23:19 »
Zainstalować DCG. Pozwala na generownie kampani w trybie multi i offline wg. upodobań.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Drasiu

• Gość
« Odpowiedź #1116 dnia: Lutego 29, 2008, 15:27:53 »
Klawe!
Dziękuję uprzejmie.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #1117 dnia: Lutego 29, 2008, 15:48:46 »

Nym1

• Gość
« Odpowiedź #1118 dnia: Lutego 29, 2008, 23:52:20 »
Mam pytanie. Czy jest jakiś skuteczniejszy sposób na celowanie w lecący przed nami samolot? kiedy gonię wroga to trafiam dopiero gdy jestem dwie długości samolotu za nim, a ten leci po prostej  :006: . Nie ma jakiegoś dokładniejszego sposobu na celowanie niż po celowniku w kabinie?(niedokładne to) Gram na pełnej symulacji na joysticku Logitech wingman attack 3. Pozdrawiam.

« Odpowiedź #1119 dnia: Marca 01, 2008, 04:12:06 »
Ekhm... Właściwie to powinienem się leciutko uśmiechnąć :zz0025:, ale w tym temacie postaram się jednak odpowiedzieć.

Odóż drogi kolego Nym1, problem, który poruszasz, znany jest ludzkości już od czasu, gdy nasi przodkowie, jeszcze siedząc na drzewach, próbowali ogryzkiem trafić pobratymców przechadzających się poniżej... No może trochę przesadziłem, ale niedużo. Jest to mianowicie zasadnicza trudność strzelania do celów ruchomych (zwłaszcza szybko ruchomych) pociskami o skończonej prędkości (czyli nie laserem). Polega ona na tym, że nim wystrzelony pocisk pokona odległość między strzelcem a celem, ten drugi zdąży przesunąć się na tyle, że pocisk nie trafia.

Prosty przykład: samolot o wymiarach 5 na 5m (w przybliżeniu) lecący z prędkością 360km/h (100m/s) jest ostrzeliwany z odległości 500m pociskami lecącymi z prędkością średnią 500m/s. Więc: pocisk, po wystrzeleniu, będzie leciał do celu całą sekundę; w czasie tej sekundy cel "przesunie się" o całe 100m, a ponieważ jego wielkość to tylko 5m, więc pocisk przeleci "25 długości celu" od celu...

I tu pojawia się pojęcie "strzelania z wyprzedzeniem". Aby trafić w ruchomy cel, nie należy strzelać celując dokładnie w niego, tylko w miejsce, w którym się on znajdzie w momencie, gdy doleci tam pocisk.

Jak widać z przytoczonego przeze mnie przykładu (dane liczbowe "wyssane z palca", ale realistyczne), miejsca, w których samolot znajduje się w chwili oddania strzału i w chwili trafienia są dość odległe od siebie, jednak najczęściej poprawka, którą należy "dodać" przy celowaniu, nie jest tak duża. Wynika to z faktu, iż ostrzeliwany samolot rzadko kiedy leci dokładnie prostopadle do linii lotu naszych pocisków.

Z moich obserwacji mogę podpowiedzieć, że w większości przypadków poprawka zawiera się między 1 a 5 długościami celu (samolotu myśliwskiego). Ale pamiętać należy pochodzące jeszcze z czasów DWŚ powiedzenie: "jeśli uważasz, że odłożona przez Ciebie poprawka jest wystarczająca, to znaczy, że musisz odłożyć dwa razy większą".

Podsumowanie:
Celownik jest jedynym urządzeniem w kabinie służącym do celowania, i jest nawet bardzo dokładny. Jednak kruczek tkwi w sposobie jego używania: nie celujemy dokładnie we wrogą maszynę, tylko przed nią (dokładnie przed noskiem), i to całkiem sporo - nawet do "5 długości" celu.

P.S.
No chyba że Twój ulubiony samolot to Fw-190 lub Spitfire - wtedy wystarczy zamknąć oczy, nacisnąć spust i wykonywać okrężne ruchy drążkiem. Na pewno coś trafisz.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #1120 dnia: Marca 01, 2008, 09:51:43 »
Czołem!
Zacząłem trochę latać w sieci ( na razie na Ubi , w HL-u nieznalazłem FB 1.22 , a taką na razie posiadam ) chociaż "latać" to za dużo powiedziane  :003: ale nie ma jak nauka w praktyce.
Pytanie moje dotyczy odrzutowych samolotów niemieckich. Czy jest w nich jakiś inny sposób uruchomienia silnika niż domyślne "I" ?

p.s na razie doskonale ucieczki z pod ognia kolegów, jeszcze 2 lata  :002: i zaczne używać działek.

Cysiu

• Gość
« Odpowiedź #1121 dnia: Marca 01, 2008, 10:12:10 »
Czy jest w nich jakiś inny sposób uruchomienia silnika niż domyślne "I" ?
Pozwolę sobie odpowiedzieć. Uruchamianie silnika domyślnie jest pod "I" ale można to oczywiście zmienić. "Odrzutowe samoloty niemieckie"? Zapewne chodzi o Me-262. Silniki w samolotach dwusilnikowych należy uruchamiać pojedynczo. W Me-262 moc zwiększamy powoli żeby nie zapalić silnika.

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #1122 dnia: Marca 01, 2008, 15:46:08 »
Nym1- warto jeszcze ustawić sobie zbieżność broni pokładowej. Ustawia ona zbieżność nie tylko w poziomie ale i ustawia poprawkę w pionie.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Nym1

• Gość
« Odpowiedź #1123 dnia: Marca 01, 2008, 16:31:31 »
Dzięki za pomoc.

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
« Odpowiedź #1124 dnia: Marca 01, 2008, 22:20:37 »
Nie mam problemu z wylądowaniem Zerem, czy Wildcatem. Ale posadzenie Seafire nieraz kończyło się potokiem bluzgów.
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,6806.0.html
Fighter pilots make movies, bomber pilots make history, but everything depends on mechanics.