Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442855 razy)

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #105 dnia: Stycznia 11, 2007, 15:56:08 »
FAN Plot to wykres zależności prędkości kątowej zakrętu od prędkości postępowej samolotu, przy założeniu wykonywania zakrętu przy stałej prędkości postępowej.

taaa....., łopatologicznie ;)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #106 dnia: Stycznia 11, 2007, 16:02:43 »

"Łopatologicznie" czy nie, ten wykres i tak jest do niczego, gdyż po pierwsze nie pokazuje nic, co mogłoby się przydać (użyte wartości są mało intuicyjne) a po drugie dubluje inny dostępny w tym programiku (Turn by speed, czyli czas zakrętu pełnego zależnie od prędkości), który moim zdaniem mówi wiele więcej.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

markov

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: Stycznia 11, 2007, 16:58:22 »

Spoko Rutkov, zrozumiałem o co chodzi.
Dzięki Miron.
Co do Fan plot mam takie same odczucia.:)

Raz jeszcze dzięki.

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #108 dnia: Stycznia 13, 2007, 20:08:43 »
Jednak pod wpływem zmasowanej indoktrynacji Grupy Trzymającej Władzę zacząłem ostatnio sięgać po Foki i Bf-y...no i spodobało mi sie.
Pragnąłbym jednak dowiedzieć się jak racjonalnie można w tych samolotach korzystać z dopalaczy:MW50, GM-1 i Erhohte Notleistung.
Mimo wielokrotnych prób nie udało mi się znaleść zależności między prędkością, wysokością, ustawieniem skoku śmigła zaangażowaniem pilota, szybkością przełączania klawiszy na klawiaturze....itd. W jakich mometach silnik zaczyna nieprzyjemnie rzęzić? Ustaliłem tylko jedno: zawsze gdy mam przeciwnika na ogonie.

Naprawdę Glebi? Nie zauważyłem, no chyba, że na razie są to nieśmiałe próby offline bez narażania się na wstyd\żartobliwe komentarze z mojej strony  :002:, bezpieczniej chyba jest symulować symulowany pilotarz na shicie..  :004: Jeżeli chodzi o twoje zapytanie kiedy wlewamy gorzałę.. tfuu używamy krytycznej , to dobrze jest to uczynić gdy stopień zaciągnięcia przepustnicy nie przekracza 85% mamy wtedy o wiele większe prawdopodobieństwo, że wał się nam nie przekręci, a resurs silnika radykalnie nie skróci ze skutkiem nagłym. Natomiast po tej krytycznej czynności, jeżeli nic nieprzyjemnego\nieprzewidzianego się nie dzieje oczywiście pełna moc w granicach zdrowego rozsądku.

elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: Stycznia 14, 2007, 02:26:46 »
Naprawdę Glebi? Nie zauważyłem, no chyba, że na razie są to nieśmiałe próby offline bez narażania się na wstyd\żartobliwe komentarze z mojej strony  :002:, bezpieczniej chyba jest symulować symulowany pilotarz na shicie..  :004:
Spuśćmy na tę wypowiedź zasłonę milczenia, bo nie ma sensu wszczynać niepotrzebnej dyskusji, być może powiem Ci co o tym myślę na PW, lub czacie w grze.
Dziękuję za merytoryczną część Twojej wypowiedzi, niestety nie zawsze sprawdza się to w praktyce i nie jest to złoty środek.

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #110 dnia: Stycznia 14, 2007, 03:11:49 »
Spuśćmy na tę wypowiedź zasłonę milczenia, bo nie ma sensu wszczynać niepotrzebnej dyskusji, być może powiem Ci co o tym myślę na PW, lub czacie w grze.
Dziękuję za merytoryczną część Twojej wypowiedzi, niestety nie zawsze sprawdza się to w praktyce i nie jest to złoty środek.

Luzior, możesz spuścić nawet dwie zasłony  jednak pragnąłbym również abyś wskazał mi sytuacje (najlepiej z dołączonym trackiem) w trakcie, której stosując się do zaleceń zacierasz silnik 109 lub fokacza, a może coś poradzimy.
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: Stycznia 14, 2007, 09:02:41 »
Jeżeli chodzi o twoje zapytanie kiedy wlewamy gorzałę.. tfuu używamy krytycznej , to dobrze jest to uczynić gdy stopień zaciągnięcia przepustnicy nie przekracza 85% mamy wtedy o wiele większe prawdopodobieństwo, że wał się nam nie przekręci, a resurs silnika radykalnie nie skróci ze skutkiem nagłym. Natomiast po tej krytycznej czynności, jeżeli nic nieprzyjemnego\nieprzewidzianego się nie dzieje oczywiście pełna moc w granicach zdrowego rozsądku.

To ja może dwa słowa od ojca prowadzącego , tytułem historycznego offtopicu

Po cholere lało się wode i spiryt do daimlera. Po to by poszedł na wyższym ciśnieniu ładowania, niź to które określa nam liczba oktanowa paliwa. Czemu bez mw50 nie można było dac wyższego ciśnienia? Bo następowało spalanie stukowe, a to z kolei oznacza problemy. Śmiertelnie poważne problemy rzekłbym.

Jak to w realu działało - ano MW było podawane do gardzieli sprężarki, gdy tylko pilot wjechał z ciśnieniem ładowania w zakres wartości w których następowało spalanie stukowe. Można było to oczywiście wyłączyć. Ergo - niemożliwe w realu było  włączenie mw50 przy zerowej mocy lol
W olegtrixie to procedura standardowa lol.

Niemożliwe było w realu przekręcenie silnika w mietku bo śmigło posiadało zakres regulacji skoku od bodajże 27 do 90  stopni, i gdy automatyka uznała że może być bida , to nawet ustawiała śmigło w chorągiewkę.
Pozatym nikt nigdy w realu nie latał mietkiem na manualnym skoku, czy manualnej mieszance. Tej ostatniej zresztą  nie dało się ustawiać,

« Odpowiedź #112 dnia: Stycznia 14, 2007, 12:40:18 »

Niemożliwe było w realu przekręcenie silnika w mietku bo śmigło posiadało zakres regulacji skoku od bodajże 27 do 90  stopni, i gdy automatyka uznała że może być bida , to nawet ustawiała śmigło w chorągiewkę.
Pozatym nikt nigdy w realu nie latał mietkiem na manualnym skoku, czy manualnej mieszance. Tej ostatniej zresztą  nie dało się ustawiać,

To ja tak zapytam - bo szczerze mogę coś niewiedzieć, tudzież zwyczajnie zapomniało mi się. Wydaje mi się że "Kommandgerat" to dopiero "weszło" w Fw-190. "Mieczysław 109 " posiadał automatykę skoku śmigła?
Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

Elwood

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: Stycznia 14, 2007, 13:49:45 »
Edelman, proszę Cię... nie Ty, po paru latach tutaj...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #114 dnia: Stycznia 14, 2007, 13:52:35 »
Edelman, proszę Cię... nie Ty, po paru latach tutaj...
Shit i cały światopogląd poszedł wpi.....lolololol :D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: Stycznia 14, 2007, 14:03:07 »
Komandogerat to urządzenie które kontrolowało skok śmigła, ciśnienie doładowania oraz skład mieszanki. FW-190 z tym swoim sprytnym urządzonkiem był na dobrą sprawę pierwszym samolotem w którym wajcha na lewej burcie zasługuje na miano dźwigni mocy. Jeśli się chciało maksymalnej mocy to się po prostu przesuwało ja w przód i koniec, podczas gdy w innych samolotach należało sprawdzić jaka jest wysokość i odpowiednio ustawić sprężarkę, popatrzyć na temperaturę głowic i ewentualnie skorygować skład mieszanki (czasem gaznik posiadał funkcję  automatyczne zubożenie , lub automatyczne wzbogacanie) i dopiero otwierać na maksa, bo w przeciwnym wypadku mogło się coś zepsuć.

W 109 za skład mieszanki odpowiadała pompa wtryskowa paliwa - bez możliwości ingerencji ze strony pilota. Sprężarka ze sprzęgłem  sterowana barometrycznie tak długo jak długo dawała radę zapewniała optymalną ilość powietrza ładowanego do silnika, czyli w praktyce do 7 km, potem bywało różnie. Skok śmigła jakkolwiek mógł byc regulowany za pomocą mniejszej dźwigni umieszczonej na przepustnicy, domyślnie był regulowany automatycznie. ( np. DB605A + VDM 9-12087)

« Odpowiedź #116 dnia: Stycznia 14, 2007, 14:21:20 »
Ot mądrego i fachowca w dziedzinie  czasem dobrze posłuchać. Człowiek po paru latach  czytania forum jest gotów by wsiąść w "PF ie " w myśłiwiec i umieć nim latać  :banan.
 Dzięki za pojaśnienie (jak mawia TOYO)

Shit i cały światopogląd poszedł wpi.....lolololol :D

??? Tu też bym prosił o małe pojaśnienie  :021: 

Wierzcie mi, naprawdę dobrze tak czasem na rozluźnienie tutaj wskoczyć i poczytać.... Właściwie to jak patrzę choćby na Schmeissera to zastanawiam się czy nie wartałoby gościowi ufundować jakiejś złotej statuetki za cierpliwość.
Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: Stycznia 14, 2007, 14:43:58 »
Oj nie.
Razorblade - to jest gość o nerwach z gumy i zasobach cierpliwości o rozmiarach oceanu spokojnego :D

« Odpowiedź #118 dnia: Stycznia 14, 2007, 15:40:26 »
 :003:To teraz może tak bardziej w temacie:

Latam sobie czasami online na rożnych Mietkach i fokach i coraz bardziej drażnią mnie spitfire 25lbs i łachudry numer 7. Ostatnio lecę takim Fw-190 D9 po prostej z V=600km/h, a za mną pędzi La7 i wyraznie się zbliża. Ja przyspieszam do 650km/h a ten zbliża się nadal. nie muszę dopowiadać jak to się kończy. To samo jest ze spitami25lbs, samolot ten robi zakręt w 17sekund!!!. Do tego ma super wznoszenie i prędkość. Zdaje sobie sprawę ze w głównej mierze zawdzięczamy to olemu, ale czy Luftflyiery mają jeszcze jakieś sposoby na te olegowe oszukaństwa??  :015: :011:

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #119 dnia: Stycznia 14, 2007, 17:16:50 »
... ale czy Luftflyiery mają jeszcze jakieś sposoby na te olegowe oszukaństwa??  :015: :011:

Tak.
Nazywa się to : element zaskoczenia.
Masz jedno podejście i musisz trafić za pierwszym razem tak aby gościa pozbawić ochoty do latania.
W sumie prosta rzecz :karpik

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "