Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442732 razy)

Offline TheWitch

• *
  • IL-2 racer
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #615 dnia: Października 21, 2007, 22:37:43 »
No ! Wreszcie nas będzie więcej !
Może nie jestem jakimś fachowcem, ale co tam, powiem Ci co wiem.
Ściąganie jest rzeczą normalną, wywołaną przez ruch obrotowy śmigła. Najlepiej nie dodaj od razu pełnej mocy, tylko rób to stopniowo, w czasie rozpędzania. W niektórych samolotach danie od razu pełnej mocy może niemalże go wywrócić. W samolotach dwusilnikowych, w których śmigła kręcą się w przeciwne strony to zjawisko niemal nie występuje. Co do skoku śmigła i mieszanki - lepiej  tym nie manipulować, ustawione na auto działają całkiem dobrze, można i bez gmerania w tych rzeczach wygrywać walki i wyścigi.

Powodzenia !!!  :117:

P.S.
Jakby co - służę pomocą, w miarę moich skromnych umiejętności.

Idąc Doliną Śmierci zła się nie ulęknę ... albowiem to ja jestem najgorszą wiedźmą w tej dolinie !

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #616 dnia: Października 21, 2007, 23:03:01 »
W samolotach dwusilnikowych, w których śmigła kręcą się w przeciwne strony to zjawisko niemal nie występuje.
Polecam Heńka.Nawet średnio łagodne operowanie przepustnicą potrafi sie skończyć bączkiem na stojance

tylko że niemiłosiernie ściąga mnie na prawo, także cały czas muszę korygować, takze czasem "ląduje" w trawie. Nawet jak jakimś trafem uda mi sie oderwać, to nawet w powietrzu ściąga mnie gwałtownie na prawo (nawet mimo używania pedałów

Kontruj sterem kierunku.Po 50 tys. startów dojdziesz do wprawy.

Witam panów. Dziś zakupiłam IŁ-a
Witam Panią.Którego IŁ-a?
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #617 dnia: Października 21, 2007, 23:25:31 »
a i co to są skoki śmigła i automatyczne wzbogacanie??

http://acn.waw.pl/sturm/silniki.html
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

Offline TheWitch

• *
  • IL-2 racer
« Odpowiedź #618 dnia: Października 22, 2007, 01:01:13 »
Polecam Heńka.Nawet średnio łagodne operowanie przepustnicą potrafi sie skończyć bączkiem na stojance

Chyba dawno nie latałeś ... w "heńku", czyli He-111 śmigła akurat kręcą się w tę samą stronę ...  :104:

Idąc Doliną Śmierci zła się nie ulęknę ... albowiem to ja jestem najgorszą wiedźmą w tej dolinie !

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #619 dnia: Października 22, 2007, 06:33:40 »
Chyba dawno nie latałeś ...
Inaczej...dawno nie startowałem
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

AuChatNoir

• Gość
« Odpowiedź #620 dnia: Października 22, 2007, 07:55:41 »
No ! Wreszcie nas będzie więcej !

Hehe, możemy utowrzymy dywizjon kobiecy  :002:, ale póki co biorę się za ćwiczenie startów (i ściągnięcie patchy)...a może polecicie która maszynka najlepsza dla początkujących??

dyson

• Gość
« Odpowiedź #621 dnia: Października 22, 2007, 09:20:15 »
Po paru dniach przerwy wróciłem do gry w kampanię Lotnictwo Wojskowe Vol 1, tym razem latam na Hurricane Mk 1. Maszyna lepsza niz P-11 ale do Me-109 ciągle daleko. Lądowanie nia jest o wiele wiele łatwiejsze, udaje mi sie już prawie za każdym razem  :002: choć z kangurami zwykle. Lata mi sie tym Hurricanem jakos dziwinie. Zdarzają mi sie przeciągnicia dziwne, ma mało amunicji. Conajwyżej jeden samolot strące. Do tego przy podejściu od ogona do formacji bombowców, strzelcy pokładowi dziurawią mnie jak sito. Nie mogę się ciągle przestawić na atak z przewagą wysokości i dużą szybkością. Raz że maszyna ciągle słaba a dwa jeśli już się uda to przelatuję tak szybko obok bombowców że nie zdążam dobrze wycelować. No nic, będę próbować dalej.

Offline QWAZAR

• *
  • co mnie to kto, albo co, kiedy ja nikomu ani nic
« Odpowiedź #622 dnia: Października 22, 2007, 10:29:49 »
ale póki co biorę się za ćwiczenie startów (i ściągnięcie patchy)...a może polecicie która maszynka najlepsza dla początkujących??

A mogę mieć kilka pytań ?

- jaką wersję gry kupiłaś ?
- latasz online ?
- jak nas tu znalazłaś ?

Dobrym samolotem dla początkujących jest według mnie A6M2 "Zero" z kilku powodów:
 - jest lekki i startuje z kawałka trawnika przed domem (choć jest to i tak jest to 5 razy dłuższy odcinek niż dla TB3  :002:)
 - ma słaby silnik i efekt żyroskopowy nie jest duży, więc ściąganie przy starcie jest znośne,
 - szeroko rozstawione podwozie ułatwia lądowanie,
 - mało wrażliwy na przeciągnięcia - wiele wybacza,
 - szybko wychodzi z korkociągu.

Nie bez znaczenia jest także fakt że nie jest to model Ła-7, więc tak mocno nie uzależnia  :004:

spit_pilot

• Gość
« Odpowiedź #623 dnia: Października 22, 2007, 15:16:06 »
Witam Serdecznie drugą kobietę w Iłkowym świecie!!! Kiedy już będzie kobiecy dywizjon wpraszam się na honorowego...eee...pilota. :004:
 A moje pytanko na dziś jest następujące: nagle z iłka zniknął cały dźwięk... i pupa blada... Restarty i grzebanie w setupie nie pomogły.
Pomóżcie Fachowcy Kochani- nigdy sie na Was nie zawiodłem!!!

Salucik, Spitek!

AuChatNoir

• Gość
« Odpowiedź #624 dnia: Października 22, 2007, 17:06:47 »
Dzięki za serdeczne przywitanie...odnośnie pytań to kupiłam standardowo IŁ-2 Sturmowik, na coś lepszego (czyt. droższego) sie nie pokusiłam, bo to mój pierwszy w życiu sim lotniczy. Jak narazie nie będę latać online, bo wiadomo muszę sie podszkolić, a jak trafiłam na forum? Ot, przypadkiem grzebiąc w necie...jeśli zaś pytasz skąd w ogóle takie zainteresowanie to wzięło się to stąd, że troszkę "siedze" w klimacie WW2, poza tym ostatnio przeczytałam knige o oficerze Luftwaffe i zwyczajnie mnie naszło  :002:

spit_pilot

• Gość
« Odpowiedź #625 dnia: Października 22, 2007, 17:42:29 »
Fajnie! Jak złapiesz bakcyla, to wsiąkniesz na całego! Cieszy mnie, że przybyła nam kolejna wirtualna pilotka, gdyż wszystkie które znam (Olguś- pozdrawiam Cię ;-) to po pierwsze super babki, a po drugie świetne lataczki!!! Nikt nie robi takich uników jak Olga (The Witch)!!!
Możesz śmiało inwestować w Iłka 1946 (większość z nas na tym lata), bo prawdziwą radość z wirtualnego latania (oraz skok umiejętności w postępie geometrycznym) daje śmiganie z innymi,bardziej doświadczonymi pilotami.
Ja sam założyłem któregoś pięknego dnia nieformalną i niezobowiązującą grupę pilotów pod nazwą Lethal Sparrows, i muszę powiedzieć, że przyszło do mnie wielu świetnych ludzi, z którymi naprawdę lata się fenomenalnie! Pisząc to z góry zapraszam do mojego dywizjoniku:-). Olga jest członkinią honorową (a i tak najbardziej ją lubię) poza tym same chłopaki. Ok, trochę się rozpisałem...

Jeszcze raz witam i Pozdrawiam!

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #626 dnia: Października 22, 2007, 17:46:24 »
Witam Serdecznie drugą kobietę w Iłkowym świecie!!!
Uwierz mi Kochany , jest ich więcej.... :118:
Inaczej...dawno nie startowałem
loool zapomnieliście o zablokowaniu kółka ogonowego... wcześniej oczywiście BARDZO OSTROŻNIE, ale bez przesady, da się zrobić....

Dzięki za serdeczne przywitanie...odnośnie pytań to kupiłam standardowo IŁ-2 Sturmowik, na coś lepszego (czyt. droższego) sie nie pokusiłam, bo to mój pierwszy w życiu sim lotniczy. Jak narazie nie będę latać online, bo wiadomo muszę sie podszkolić, a jak trafiłam na forum? .....

Rozumiem, że masz pierwszego Szturma. Też go kiedyś miałem jako pierwszego.  :001: Potem był PF, również offline...
Ale przegrywał w konfrontacji z MCFS I. Dopiero rozgrywki na sieci pokazały mi , jak fascynujace mogą być  "walki powietrzne"...

Tak ... "jezdem cieckim neozdrady" ..  :118: ale kurde jaki odlot.... :karpik
Wejdź proszę na sieć, a w 2 tygodnie, nauczysz sie tego co offline w 2 lata...(sprawdzone TM)

AuChatNoir

• Gość
« Odpowiedź #627 dnia: Października 23, 2007, 14:48:49 »
ech...nie wychodzi mi to latanie cosik...poradźcie co robić jak mam przeciążenie i drastycznie spadam w dół?? odruchowo próbuje maszyne poderwać do góry ale nie reaguje....

DemoniX

• Gość
« Odpowiedź #628 dnia: Października 23, 2007, 15:02:06 »
Może lepiej unikać przeciążeń ?
Jeśli już Ci się przytrafi to zawsze możesz wyjść trymerem steru wysokości :003: .

AuChatNoir

• Gość
« Odpowiedź #629 dnia: Października 23, 2007, 15:04:25 »
Mnie się przeciążenia dosyć często zdarzaja :002: bo latam jak wariat...trymer steru wysokości powiadasz...zaraz to obczaje...dzięki