Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442997 razy)

Fremen

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #765 dnia: Grudnia 04, 2007, 13:17:28 »
Latam na 1946 a starego 1.2 nie mam. Ale i tak jesteś skazany na 1946, chyba że wogóle nie chcesz latać online. Dzisiaj mam pierwsze spotkanie z Kosem. Jeśli chciałbyś, żeby uczył Cię weteran, to musisz miec 1946. Bo na tym się lata w szkółce u Dziadka.

Poza celowaniem nie umiem wytrymować mojego starego bf'a g2. Najgorzej jest przy lądowaniu bo rzuca jak podczas sztormu i sporo się gimnastykuję z joy'em. Wydaje mi się to zwiazane z nie wytrymowanym samolotem. Ktoś mi powiedział na serwerze ze G2 ma tylko trym pionowy i w zależności od poziomu obniżenia pionu samolot będzie skręcał w prawo lub w lewo. Mam tak. Przy podchodzeniu do lądowania na niskiej prędkości samolot mi sam ucieka w lewo lub prawo. Horror  :karpik.

1946 kupiłem na allegro, ale od kogoś innego. Dostałem paczkę dwa dni później. Jeżeli nie masz możliwości kupić za granicą, to polecam kupić tu i poczekać te 5 dni.

dopawcia

• Gość
« Odpowiedź #766 dnia: Grudnia 04, 2007, 13:18:42 »
Jeżeli chodzi o startowanie i lądowanie to nie mam pojęcia bo zaczynam lot już w powietrzu :karpik
Ale myślę, że ze startem nie powinno byc wielkich problemów, natomiast do lądowania nie jestem już taki pewien... :003:

NoGutsNoGlory

• Gość
« Odpowiedź #767 dnia: Grudnia 04, 2007, 13:21:33 »
Niestety,raczej nigdzie indziej nie kupisz,tak żeby Iłek był "na wczoraj".Jest to towar raczej trudno dostępny.
 Co do wymagań,tak wzrosły:
Ił2 Sturmowik: Win 98/ME/2000/XP,PIII 600 MHz;256 MB RAM,Karta graficzna 3D z 32 MB RAM zgodna z DirectX 3D 8.0,1GB miejsca na dysku twardym.
Ił 1946:  Pentium 1GHz, 512MB RAM, karta graficzna 64Mb zgodna z DirectX 9.0c, Windows 98/Me/2000/XP

dopawcia Moja dobra rada,ucz sie startować i lądować, później strzelać  :121:

Fremen

• Gość
« Odpowiedź #768 dnia: Grudnia 04, 2007, 13:23:39 »
W 1946 jest trudniej wystartować i wylądować. W 1.2 mogłeś startować nawet z łąki i na niej lądować. W 1946 jeśli jedziesz samolotem poza pasem startu powyżej 40 km/h to kraksa murowana. Tak samo z lądowaniem, jedynie na pasie startowym. Start i lądowanie jest klimatyczne, powinieneś tego się nauczyć. Co prawda start jest łatwy. Lądowanie dla mnie to jak totolotek, czasem się uda a czasem ze zdziwiniem słysze jak łamią się pode mną koła. Cóż ważne, że pilot żyje :)

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #769 dnia: Grudnia 04, 2007, 13:44:51 »
Dopawcia  wydaje mi sie że jesteś facetem  :004: nie lituj sie więc nad sobą tylko rozpocznij dalsze szkolenie na serwerach starego szturmowika z ludzkim przeciwnikiem. Jeżeli potrafisz startowaći lądować to nie graj już offline bo się niczego nie nauczysz. Na starym szturmie mniej ludzi lata ale są to conajmniej klasę lepsi piloci niż przeciętny latacz na serwach 1946. Nieprawdą jest że wymiatając w starym nie będziesz taki w nowym  :), podstawą jest wyczucie celowania z poprawką, to jest tu i tam takie samo. Umiejetności pilotażowe zrzuciłbym na dalszy plan. Dlatego ważne jest latanie online i strzelanie w sytuacjach human vs human. No i życzę wytrwałości w spadaniu.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

dopawcia

• Gość
« Odpowiedź #770 dnia: Grudnia 04, 2007, 14:30:38 »
A jaki jest najbardziej popularny serwer pod Ił-2 v.1.2?? Niezbędna jest tam umiejętnośc lądowania i startowania?? Znajduje serwery przez HL, tak??

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #771 dnia: Grudnia 04, 2007, 14:35:46 »
Nieprawdą jest że wymiatając w starym nie będziesz taki w nowym

Jest to prawdą.  Jeżeli kwestia celowaniu, to mówić nawet o czym nie ma w temacie nauki..

elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

NoGutsNoGlory

• Gość
« Odpowiedź #772 dnia: Grudnia 04, 2007, 14:44:33 »
Jest to prawdą.  Jeżeli kwestia celowaniu, to mówić nawet o czym nie ma w temacie nauki..

Jeśli dobrze latasz w Starym szturmie to w nowym tez będziesz latał dobrze,jak się przyzwyczaisz. Co do nauki,cóż moje zdanie jest takie,że najlepiej jest sie uczyć wszystkiego samemu,aczkolwiek zdanie eksperta jakim jest Dziadek Kos na pewno w kwestiach tak trywialnych jak strzelanie też może być pomocna.

dopawcia

• Gość
« Odpowiedź #773 dnia: Grudnia 04, 2007, 14:48:07 »

Jeżeli kwestia celowaniu, to mówić nawet o czym nie ma w temacie nauki..

Możesz mi to wyjaśnic bo totalnie tego nie rozumiem... może jestem ciemny  :003:

« Odpowiedź #774 dnia: Grudnia 04, 2007, 15:27:17 »
Alive zastosował skrót myślowy  :003:, albo przeszedł w wyższy stan świadomości  :118:.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline Alive

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #775 dnia: Grudnia 04, 2007, 15:42:50 »
Wybaczcie panowie, ale nocka za mną i jeszcze te dogi teraz... :D Zasadniczo miałem na mysli różnice w zachowaniu się samolotu od bodaj puczyka 3.01 czy coś koło tego, uzyskał on pewne znaczne momenty bezwładności zarówno od śmigiełka, jak i od masy poszczególnych jego fragmentów, to już przestało być latanie po szynach.. Nie mam na myśli dobrego "latania" na które trzeba poświęcić kilka lat, a jedynie podstawowe ogarnięcie i odnalezienie się w nowej rzeczywistości ;)
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #776 dnia: Grudnia 04, 2007, 16:21:14 »
Latam na Bf 109G2 i mam wrażenie, że wszyscy latają na maszynach z 1944 r. Jestem najwolniejszy i wszyscy mnie doganiają i łatwo na ogon siadają, ale jestem uparty i chcę kiedyś właśnie tą maszyną pokazać, że latam starociem, a daję rade.
No bez jaj  :karpik Toż to ufo jest w 4.08. Pnie się do góry, jak po szczeblach drabiny, (zwłaszcza z klapami w ustawieniu bojowym) w dół spada równie dobrze bez jakichkolwiek oznak zużycia powierzchni sterowych ( do pewnego momentu oczywiście). Spita V na klapach wykręca jak chce ( o późniejszych wersjach nie wspomnę) amunicji ma tyle, że można rozdawać na lewo i prawo  :118: No i ta energia, która w nim drzemie... a jak wiadomo energia najważniejsza... :021:
Dopawcia  wydaje mi się że jesteś facetem :004:
Też odnoszę takie wrażenie... :564:
W 1946 jest trudniej wystartować i wylądować. W 1.2 mogłeś startować nawet z łąki i na niej lądować. W 1946 jeśli jedziesz samolotem poza pasem startu powyżej 40 km/h to kraksa murowana. Tak samo z lądowaniem, jedynie na pasie startowym.
Raczej odwrotnie jeśli dobrze pamiętam. W starym Sturmie, jeżeli byleś poza pasem startowym, to miałeś wrażenie jakby koła grzęzły w błocie...

Offline Alive

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #777 dnia: Grudnia 04, 2007, 19:00:23 »
Kolega bardzo dobrze prawi. Glebi... wrzuć się na G2, a ja wejdę na V, albo wyślę Ci Rafcia i zobaczysz, jakie z G2 uber ufo jest... G2 nie ma większych szans z konkretnie prowadzonym spitfire bez konkretnej przewagi wysokości, to naprawdę nie jest moja fanaberia, że urywam im skrzydła akurat na znacznych prędkościach , a nie rozkoszując się którąś pasjonującą kołówką z rzędu...Dodam, że spit nie latający na klapach jest praktycznie bezwartościowy... Moim skromnym zdaniem każdemu operatorowi Mietka, który wygra w konkretnej kołówce ze spitem należy się konkretny szacun analogi w przeciwną stronę niestety nie ma... nie na darmo po wirtualnym niebie chmarami latają syfy, a nie spity. Z mojej strony szacun ma naprawdę niewielu operatorów spitfire ich rzeczywistą klasę poznaje się po ich przesiadce, na jakąkolwiek maszynę zmuszającą do myślenia o czymś więcej niż zaciąganie na opór drąga w celu ustawienia nosa na target z G2 na czele  natomiast Lufftwafer na spicie, to zniszczenie i pożoga w oryginalknym stylu  :D

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #778 dnia: Grudnia 04, 2007, 21:58:59 »
Glebi... wrzuć się na G2, a ja wejdę na V, albo wyślę Ci Rafcia i zobaczysz, jakie z G2 uber ufo jest...
Ale to nie będzie sprawiedliwy pojedynek  :020: (Dodam, że chodzi mi o umiejętności operatorów tych geratów, raczej na moją niekorzyść  :121: :banan)

...Dodam, że spit nie latający na klapach jest praktycznie bezwartościowy...
I tu jest pies pogrzebany, bo w grze są dla spita klapy tylko zamknięte i otwarte. Można je podłączyć pod którąś oś na joyu, ale nie każdy ma taką możliwość. Dlatego trzeba umiejętnie nimi "machać" - to w górę , to w dół  :118:

Spita V na klapach wykręca jak chce
Źle się wyraziłem, chodziło mi o to że Mietek jest na klapach. Dopiero teraz zauważyłem, że mogło być to zdanie zrozumiane całkiem odwrotnie. :icon_redface:

Hans

• Gość
« Odpowiedź #779 dnia: Grudnia 04, 2007, 22:26:39 »
A propos klap, w mietku to Glebi słuchaj jak dokonałeś tego, że tak się wyrażę wyczynu wykręcenia spita ?? ja szczerze albo uziemiam maszynę albo gubię spita z pola widzenia i po paru chwilach siedzi mi już na 6 i albo cudem mu uciekam albo dostaje po skrzydłach z działek i po zabawie (dodam, że na razie nie odważyłem się grać online, ale to trochę dłuższa bajka, muszę zrobić formata a potem będę walczył z kompem, żeby w końcu polatać z ludźmi  :021: ) a więc słuchaj jak latać tymi mietkami ?(wersje F i E oraz od czasu do czasu G-2) bo ja już nie wyrabiam, za mało godzin wylatałem czy jak  :002: hehe help  :011: