Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 444497 razy)

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #840 dnia: Grudnia 10, 2007, 19:29:20 »
Nie o to mi chodziło....
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

pik50

• Gość
« Odpowiedź #841 dnia: Grudnia 10, 2007, 22:34:10 »

Jeżeli po head-to-head mój przeciwnik wykonuje Immelmana a ja zwrot bojowy (tzn. chyba to jest zwrot bojowy o ile się nie mylę, że odwracam się brzuchem do góry i nurkuję w dół-o ile można nurkować w górę?? :001:, taka pętla tylko że do dołu  :001:) to kto ma przewagę?? On bo ma większą wysokość czy ja bo mam większą prędkość??

Wg. mojej wiedzy zwrot bojowy to zakręt na wznoszeniu o 180 stopni (dość stromo i z dużym przechyleniem - nie pamiętam dokładnie parametrów). Najczęściej robi się taki manewr np. po wykonaniu ataku z nurkowania z dużą prędkością.

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #842 dnia: Grudnia 11, 2007, 02:21:43 »
Nastąpiło pewne niedoprecyzowanie tyczące się zwrotu bojowego, który, jak mi wentylkiem dopowiedział dywizjonowy kamraden czarnosercus wykonywane jest jedynie w górę natomiast wariant w dól określany jest mianem wywrotu.

Nie ma czegoś takiego, że nie wypada lata tym czy tamtym. To jakaś bzdura...Było kilku co tak twierdziło, ale nie potrafili udowodnić, że maja rację.

W istocie, to zupełnie tak, jak z tymi, którzy uważają, że nie wypada latać w tzw. fajnego bubla bądź na jakichkolwiek innych ustawieniach niż oni sami uważają za słuszne co nie zmienia faktu, że mig3U to jeden z pośród gamy tzw. pogromców joystick'ów :D
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

dopawcia

• Gość
« Odpowiedź #843 dnia: Grudnia 11, 2007, 08:36:31 »
Drobna poprawka do mojego pytania. Faktycznie pomyliłem się z tym zwrotem bojowym, nie o to mi chodziło. Osobiście wydaje mi się, że po minięciu head-to-head korzystniejszy jest zwrot do dołu (taka odwrócona pół-pętla do dołu) niż Immelman. Co sądzicie??
Co to jest ten pogromca yoystick'ów?? Jakie samoloty zaliczają się do tego "chlubnego" jak mniemam grona i niby czemu??
I bardzo ważne dla mnie pytanie: do czego w walce służą stery kierunku, w czym pomagają, w jakich manewrach i jak je używac efektywnie? Proszę o pomoc
« Ostatnia zmiana: Grudnia 11, 2007, 08:44:18 wysłana przez dopawcia »

Hans

• Gość
« Odpowiedź #844 dnia: Grudnia 11, 2007, 11:52:41 »
Osobiście wydaje mi się, że po minięciu head-to-head korzystniejszy jest zwrot do dołu (taka odwrócona pół-pętla do dołu) niż Immelman. Co sądzicie??
Hmm... no wg. mnie to by może i przeszło ale to w głównej mierze zależy od rywala, raz może wyjść a raz nie, ponieważ przy zastosowaniu "zwrotu do dołu" tracisz wysokość ale zyskujesz prędkość (to nie jest 100% taktyka, że zawsze się udaję, raz przejdzie raz nie, musisz improwizować i uważnie patrzeć na przeciwnika, jak się zachowa po minięciu...) Tak mi się przynajmniej wydaję, ale mogę się mylić.
Co to jest ten pogromca yoystick'ów?? Jakie samoloty zaliczają się do tego "chlubnego" jak mniemam grona i niby czemu??
Na wstępie od razu zaznaczam, iż nie jestem pewien (za mało godzin wylatałem  :002: ) ale wydaje mi się, że są to samoloty, które niezwykle trudno przeciągnąć (większość radzieckiego sprzętu, i inne takie dziwno loty :karpik z późniejszego okresu wojny).
Ta odpowiedź raczej cię nie usatysfakcjonuje i mam nadzieję, że bardziej doświadczeni piloci  :020: dokładniej odpowiedzą na to pytanie...  :banan
I bardzo ważne dla mnie pytanie: do czego w walce służą stery kierunku, w czym pomagają, w jakich manewrach i jak je używac efektywnie?

Nie będę się rozpisywał więc podam dwa linki w których opisane są podstawy akrobacji
http://www.kg200.xt.pl/main/index.htm
i
http://www.jg300.pl/index.php?name=Topics
To tyle mam nadzieje, że choć trochę pomogłem  :banan hehe

dopawcia

• Gość
« Odpowiedź #845 dnia: Grudnia 11, 2007, 13:45:53 »
Niestety Hans ale niewiele mi pomogłeś...
Poparciem mojej tezy, że lepiej zrobic zwrot do dołu jest sytuacja taka, że po zwrocie jesteśmy niżej a więc na tle ziemi gorzej nas zauważyc i zobaczyc co robimy, natomiast my widzimy naszego przeciwnika jak na dłoni. Potem przy wznoszeniu mamy mniejszą prędkośc i możemy robic ciasniejsze skręty (chyba że się mylę) i tym samym łatwiej wejśc na ogon...
W linkach, które podałeś niestety nie ma informacji na temat używania sterów kierunku w walce. Są tam podstawy akrobacji ale to za mało...
Także proszę o pomoc w podanych poprzednio kwestiach!!! Proszę :001:

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #846 dnia: Grudnia 11, 2007, 13:48:02 »

Gdy usłyszysz charakterystyczne złowrogie chrupnięcie z okolic podstawy swojego joya, możesz być niemal pewnym, że padłeś ofiarą jednej z poniższych maszyn:

Mig3U, A6M2,A6M3, A6M5, A6M7, I-153, I-16,  I-185, La5, La7

Drobna poprawka do mojego pytania. Faktycznie pomyliłem się z tym zwrotem bojowym, nie o to mi chodziło. Osobiście wydaje mi się, że po minięciu head-to-head korzystniejszy jest zwrot do dołu (taka odwrócona pół-pętla do dołu) niż Immelman. Co sądzicie??

Czy kolega w ogóle czyta posty tyczące się wątku? Jeżeli kolega nie jest zainteresowany, to niech zaznaczy, a nie będę się już nie produkował w odpowiedzi na zadane pytania.

Również w tym wypadku decydujące są typy maszyn miedzy, którymi toczy się pojedynek, jak magazynują energię, jakie silniki, jaki ciężar itp..
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

dopawcia

• Gość
« Odpowiedź #847 dnia: Grudnia 11, 2007, 14:02:51 »
Wnioskuję z tego, że odpowiedź na zadania przeze mnie pytania jest niemożliwa ze względu na tysiące kombinacji możliwych do spotkania podczas head-to-head...
Ale chociaż pomóżcie mi z tymi sterami kierunku. Kiedy ich się używa podczas walki i jak?? :001:

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #848 dnia: Grudnia 11, 2007, 14:08:09 »

W linkach, które podałeś niestety nie ma informacji na temat używania sterów kierunku w walce. Są tam podstawy akrobacji ale to za mało...

Tam jest wszystko powiedziane o tym, ale przeczytaj jeszcze to:
http://www.aviation.home.pl/procedury/standturn.html
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

dopawcia

• Gość
« Odpowiedź #849 dnia: Grudnia 11, 2007, 14:52:54 »
Tak, ja wiem w podstawach do czego się stosuje ster kierunku ale czy ma on jakieś typowe zastosowanie w walce powietrznej? Jeżeli jest to głupie pytanie to bardzo przepraszam i więcej nie będę... :001:

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #850 dnia: Grudnia 11, 2007, 15:11:04 »
Cytat: W szkółce na stronie KG200
7). Sztuczny horyzont i chyłomierz. Bardzo przydatny przyrząd -  potrafi zapobiec wyprowadzeniu nas w pole podczas lotu bez widoczności. Jego dolna część - czyli kulka w lekko wygiętym kanaliku z cieczą to chyłomierz - wskazuje niekontrolowane ślizgi i zmiany kierunku lotu - przydatne podczas startu w którym mamy aspiracje nie wjechać na stąjącego przy pasie vierbelwinda.

To zdanie mówi wszystko. Uzywając go poprawnie możesz wykonać lepiej manewr skrętu i dzięki temu przeżyć. Możesz "kopać w orczyk" w ten sposób utrudniać celowanie. Uslizg może utrudnić celowanie w Ciebie, gdyż ciężej poprawkę odłożyć. Odrotnie też to działa, dzięki orczykowi możesz precyzyjniej celować. Dosłownie co Bozia zapragnie.

Co prawda w Sturmowiku jest to po omacku oddanie ale w Lockonie przekonałem się, że używanie go przydaje się :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #851 dnia: Grudnia 11, 2007, 17:04:29 »
... które niezwykle trudno przeciągnąć (większość radzieckiego sprzętu ...

Musze Cię rozczarować ... Bf-109 też jest bardzo stabilny przy małych prędkościach.
Fw-190 troche mniej - ale również do bardzo "wywrotnych" nie należy ...
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

pik50

• Gość
« Odpowiedź #852 dnia: Grudnia 11, 2007, 20:13:07 »
Nastąpiło pewne niedoprecyzowanie tyczące się zwrotu bojowego, który, jak mi wentylkiem dopowiedział dywizjonowy kamraden czarnosercus wykonywane jest jedynie w górę natomiast wariant w dól określany jest mianem wywrotu.

Dokładnie o to mi chodziło.

Offline Blakhart

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #853 dnia: Grudnia 11, 2007, 23:19:40 »
Dopawcia,wiadomość  na privie,sprawdź skrzynkę kolego.

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #854 dnia: Grudnia 12, 2007, 00:16:25 »
Gdy usłyszysz charakterystyczne złowrogie chrupnięcie z okolic podstawy swojego joya, możesz być niemal pewnym, że padłeś ofiarą jednej z poniższych maszyn:

Mig3U, A6M2,A6M3, A6M5, A6M7, I-153, I-16,  I-185, La5, La7

Co do tych Zer, to mam pewne wątpliwości, by stawiać je w jednym rzędzie z La7 i I-185  :118: moim zdaniem oczywista.