Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 443047 razy)

pik50

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1410 dnia: Sierpnia 19, 2008, 15:53:10 »
Witam
Trafiłem na taki problem: mianowicie na Hurricane wpadam w płaski korkociąg (chyba tak się to nazywa- szybki wir wokół własnej osi z powolna utratą wysokości :005:). Jak z tego wyjść :583: ? Proszę o pomoc :506:

1. Drążek od siebie (jeśli jesteś w korkociągu plecowym to na siebie), moc 0%!, ster kierunku wychylasz na maksa w kierunku przeciwnym do obrotów samolotu
2. Jeśli to nie pomaga, a masz jeszcze dość wysokości możesz próbować sztuczek z klapami i podwoziem, jeśli nie to ctrl+e.
3. Jeżeli rzeczywiście jest to płaski korkociąg, to w zasadzie możesz sobie darować próby wyprowadzania z niego i od razu ctrl+e.

« Odpowiedź #1411 dnia: Sierpnia 19, 2008, 15:53:58 »
Długo nie grałem w Sturmovika :) Dziś jakimś cudem zainstalowałem go na komputerze mojej mamy gdzie jest ten nieszczęsny Windows Vista :/ No ale komp mamy ma o wiele więcej ramu od mojego więc niebo w gębie. :)

Do rzeczy... 1 Hurricane vs. 3 Bf-109, Smoleńsk. Pierwsza próba skończyła się tak: 1 trafienie, coś mi leci spod samolotu... 2 trafienie ekran zrobił się ciemny, pilot nie żyje - koniec gry. Druga próba doleciałem do celu, pykam wpierw w jednego, później w drugiego i trzeciego. Pierwszy dostał w silnik, nie działa, rozbił się. Drugi lekko uszkodzony, coś mu wycieka, trzeci nic. Skupiłem się na trzecim, troszkę go poharatałem ale że trzyma się cały czas tego pierwszego to zainteresowałem się tym drugim. Wale w niego, wale i wale, wióry lecą i nic! Kompletnie nic! Wreszcie, po 15-20 trafieniach zaczął dymić i opadać, myślę sobie czas zająć się tym trzecim od nowa ale tak patrze a on tuż nad ziemią odbija i zaczyna się wznosić!!! Tak się na manewrowałem za nim przez ten czas że mój silnik kilka razy zgasł, i coś się w nim zepsuło tak że nawet nie mogłem kontrolować mocy! A nawet raz mnie nie trafiono! A on tym sitem co ma w kadłubie połowę amunicji z Hurricane leci dalej!

A jak brzmi pytanie  :011:   :020:

Skoro nie dostałeś nic w silnik, a się zepsuł to może czasem otwieraj chłodnicę i leć na mocy mniejszej niż 110%. Swoją droga salwa z Hurricana wygląda dość pokaźnie. W końcu to od 8 do 12 kaemów. Tylko pojawia się jeszcze pytanie ile z wystrzelonych przez Ciebie pocisków trafiło  :011:

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #1412 dnia: Sierpnia 19, 2008, 15:55:52 »
Kurokow -  Solidna niemiecka technologia po prostu.  Tam obsiewać pole, to sobie możesz. Tym groszkiem, to 30 pocisków wylatuje od Ciebie w mniej niż sekundę uskuteczniając tzw taktykę spray&pray.  Wsiądź sobie w il2warowy zestaw ty: MC-200serieIII vs HurricaneIIb i leć na przechwycenie grupki 3 takich, to się nastrzelasz i sfrustrujesz jeszcze mocarniej :D
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

pik50

• Gość
« Odpowiedź #1413 dnia: Sierpnia 19, 2008, 16:07:40 »
Tak się na manewrowałem za nim przez ten czas że mój silnik kilka razy zgasł, i coś się w nim zepsuło tak że nawet nie mogłem kontrolować mocy!

Objaw taki występuje np. przy wprowadzaniu do nurkowania przez oddanie drążka (siła odśrodkowa powoduje, że paliwo zamiast płynąć do cylindra, plynie w kierunku przeciwnym) we wszystkich samolotach gdzie paliwo jest doprowadzane do silnika przez gaźnik. Na filmach archiwalnych można często zobaczyć jak piloci radzili sobie z tym zjawiskiem. A to, że silnik się zepsuł mogło być spowodowane przegrzaniem.

magus

• Gość
« Odpowiedź #1414 dnia: Sierpnia 25, 2008, 14:30:39 »
Jako nowy użytkownik forum witam wszystkich :010:

Mam takie pytanko, czy można w jakiś sposób wyłączyć pył i dym wzniecany podczas kolowania samlotu na ziemi? Kiedy ten efekt się pojawia klatki spadają mi do 5/s co prawie całkowicie uniemożliwia sprawne kołowanie za innym samolotem.

« Odpowiedź #1415 dnia: Sierpnia 25, 2008, 15:35:14 »
Wyłączyć nie można. Ale ... jak zaczniesz kiedyś bawić się w modowanie iłka, to jest mod (made by Loku), który ten efekt znacznie ogranicza  :118:.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline Alive

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #1416 dnia: Sierpnia 25, 2008, 22:32:03 »
Wyłączyć nie można. Ale ... jak zaczniesz kiedyś bawić się w modowanie iłka, to jest mod (made by Loku), który ten efekt znacznie ogranicza  :118:.

Poddałem się szybkiej indoktrynacji autora i go mam i polecam :D
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

magus

• Gość
« Odpowiedź #1417 dnia: Sierpnia 26, 2008, 09:11:23 »
Wyłączyć nie można. Ale ... jak zaczniesz kiedyś bawić się w modowanie iłka, to jest mod (made by Loku), który ten efekt znacznie ogranicza  .

A czy taki mod nie ograniczy możliwości gry online? Nie będzie to uznawane jako cheat? Gdzie go można znaleźć?

pik50

• Gość
« Odpowiedź #1418 dnia: Sierpnia 26, 2008, 16:39:57 »
A czy taki mod nie ograniczy możliwości gry online? Nie będzie to uznawane jako cheat? Gdzie go można znaleźć?

Na niektórych serwerach, na których nie dopuszcza się stosowania modów może być kłopot  - ale raczej na niewielu. Na HL np. na polskich serwerach nie ma z tym problemu.

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #1419 dnia: Sierpnia 26, 2008, 23:06:48 »
Zawsze jest też możliwość odmodowania gry. Oryginalne pliki files.SFS i il2fb.exe dobrze mieć skopiowane w zapasowym folderze.

Dobermann

• Gość
« Odpowiedź #1420 dnia: Sierpnia 29, 2008, 22:10:39 »
Witam

Mam problem natury "technicznej" z IŁ 2 Szturmowik v.1.2 (dla ścisłości - posiadam oryginał) - otóż nie wyświetla mi żadnych "efektów" t.j. ognia, dymów czy eksplozji. Na początku myślałem, że jest to wina karty graficznej ale po zmianie komputera problem pozostał. Próbowałem znaleźć rozwiązanie w różnych miejscach ale albo tego rozwiązania nie było, albo nie byłem w stanie takowego znaleźć w ogromie informacji.
Dla uściślenia:

Stary komputer:
Athlon 1GHz
Radeon 9200SE 124 MB
768 MB RAM
System Win XP Pro

Obecny komputer:
Intel Core 2 Duo
GF 9600 GT 512 MB
2x2GB RAM
System Win XP Pro (więc w sumie 3,5GB RAM :P)

Problem: Brak wyświetlania eksplozji, dymów, płomieni itp. na obydwu platformach

Testowałem najróżniejsze ustawienia graficzne, próbowałem bawić się (na starym PCcie) sterownikami, usiłowałem na bazie znalezionych na tym forum informacji dokonać zmian w config.ini (tu mogłem coś pominąć) - jak do tej pory bezskutecznie.

W prawdzie problem nie uniemożliwia gry, jednakże śmiem twierdzić, że dużo ona traci a kilka razy dowiedziałem się o tym, że "moja maszyna" się pali dopiero w chwili gdy z hukiem rozleciała się na kawałki (dokładnie tak to wygląda - 0 jakiejkolwiek eksplozji a ze screenów z gry czy chociażby instrukcji wnioskuję, że jakiś wybuch/dym/ogień być powinien). Tak więc mimo wszystko jest to nieco uciążliwe.

Będę bardzo wdzięczny za podanie rozwiązania tego problemu, natomiast jeśli na tym forum takowe zostało już przedstawione - prosił bym o linka do odpowiedniej strony odpowiedniego tematu.

« Odpowiedź #1421 dnia: Sierpnia 29, 2008, 23:12:36 »
Jeśli to wersja "spolszczona" (napisy w języku polskim) to nic dziwnego - "spolszczenie" jest wadliwe, niestety. Temat przerabiany wiele razy na forum. Pomaga wgranie "angielskich" paczy i zmiana w pliku "conf.ini" jednej linijki z "locale=pl" na "locale=" (wymazanie "pl")

Jeśli to nie jest wersja "spolszczona", to pewnie ktoś mądrzejszy się niedługo wypowie...
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Dobermann

• Gość
« Odpowiedź #1422 dnia: Sierpnia 30, 2008, 00:37:08 »
Dzięki wielkie - problem rozwiązany, wgranie patcha załatwiło sprawę :D

Offline Alive

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #1423 dnia: Sierpnia 30, 2008, 17:30:29 »
Nie wiedziełem gdzie wrzucić, więc tutaj. Drodzy początkujący nie dajcie się zwieść wściekłej agitacji próbującej dowieść, że używanie klawiatury do grania w Il2 jest obciachowe i niemal niemożliwe skoro gigant Saitek zauważa rynkową potrzebę zaspokojenie najbardziej wymagających oldskoolowych graczy latających na klawach "bo tak" :D

Taki wypasik:

http://www.allegro.pl/item419070373_klawiatura_saitek_eclipse_ii_podswietlana_24gw.html

Z chęcią zostałbym "lataczem sponsorowanym" - czekam na propozycje :D No i znowu jestem w rozterce czy tego (Aviatora, bo IMO kozacki retro design za rozsądną cenę) w końcu nabyć :D

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #1424 dnia: Sierpnia 30, 2008, 22:18:31 »
Witam ponownie!

Zdobyłem właśnie taką kamerkę : Creative Live! Cam Vista IM. Czy ktoś z Forumowiczów używał tej kamerki do FreeTracka? Jak ona się sprawuje w tym aspekcie?