Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442998 razy)

test_m4a1

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1470 dnia: Września 15, 2008, 16:50:23 »
Witam
Mam o to takie pytanie, szczegolnie do użytkowników Logitecha Force 3d pro.
Jak włączyć FF? W sterowaniu joyem zaznaczam tą opcje i FF nadal nie działa (a wcześniej działał!)

Oraz to juz pytanie czystko o Iła. Jestem miłośnikiem Spitfire'ów. Dlaczego modele kończą sie na mk. IX a nie ma np mk. XIV?

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #1471 dnia: Września 15, 2008, 17:27:01 »
Dlaczego modele kończą sie na mk. IX a nie ma np mk. XIV?

Z tego samego powodu, dla którego nie zaczynają się od Mk. I  ;)

~S~

Booze

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #1472 dnia: Września 15, 2008, 18:06:53 »
Ależ Mk.I już jest  :004: a Mk. 14 zapewne też będzie.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #1473 dnia: Września 15, 2008, 18:29:13 »
Ależ Mk.I już jest  :004: a Mk. 14 zapewne też będzie.

Wiem o tym, ale koledze test_m4a1 (dopiero w trakcie pisania zauważyłem jaka to fajna ksywka :001: ) chodziło chyba o czystego Olegotrixa, a Ty już piszesz o samolotach z Olegotrix Reloaded  :004:

~S~

Booze

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #1474 dnia: Września 15, 2008, 21:29:23 »
Dlatego pisałem z przymrużeniem oka...
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

piotru

• Gość
« Odpowiedź #1475 dnia: Września 19, 2008, 00:55:29 »
Witam,

Po dłuższej przerwie w wirtualnym lataniu nabyłem "IL2-1946". W zasadzie wszystko jest w porządku, ale nie potrafię przypisać regulacji mieszanki paliwowej do odpowiedniej wajchy na przepustnicy (sekcja "HOTAS"). Ujmując rzecz ściślej to takiej opcji w moim egzemplarzu gry brak. Jest skok śmigła, klapy, cały zestaw trymerów a nawet hamulce i tylko "mixture" by się jeszcze przydało. Czy ten szczegół należy załatwić edytując config.ini (jeśli tak to w którym miejscu?), czy też to jakaś wada mojego egzemplarza gry? Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu.

pozdrawiam

piotru

p.s. Oczywiście mieszankę mogę sobie regulować przypisując jakieś klawisze do funkcji "wzbogać/zuboż mieszankę", ale tylko "skokowo". 

« Odpowiedź #1476 dnia: Września 19, 2008, 06:16:50 »
Zbyt dużo wymagasz od tej gry. Niestety mieszanki inaczej jak skokowo tutaj nie zmienisz.

piotru

• Gość
« Odpowiedź #1477 dnia: Września 19, 2008, 13:10:11 »
Uuu to fatalnie. No ale w sumie to tylko gra, a tej opcji i tak używa pewnie nie więcej ni 5-10% graczy. W każdym razie dzięki za odpowiedź.

pozdrawiam

piotru

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #1478 dnia: Września 19, 2008, 15:11:31 »

Uuu to fatalnie. No ale w sumie to tylko gra, a tej opcji i tak używa pewnie nie więcej ni 5-10% graczy.

Używa znacznie więcej (bo ma to wpływ na parametry lotu na różnych wysokościach), natomiast w tej grze w zupełności wystarczają 2-4 wartości ustawiane klawiszami, np.
120% przy starcie, 100% powyżej 100 metrów, 80% powyżej 2000-2500 metrów i 60% powyżej 5000 metrów (drobne różnice występują w zależności od typu samolotu).
Myślę, że w tej grze płynna regulacja składu mieszanki nic konkretnego by nie wniosła.

~S~

Booze

PS: Latałem kiedyś z gościem, który miał byle jaki joystick bez przepustnicy, a na klawiaturze miał pod trzema klawiszami ustawione 3 parametry ciągu: 30%, 60% i 100%. I to wystarczyło - pojedynki z nim były bardzo wyczerpujące i często kończyły się użyciem CTRL+E  ;)

piotru

• Gość
« Odpowiedź #1479 dnia: Września 19, 2008, 16:27:51 »
No widzisz, tylko że mi zupełnie nie chodzi o skuteczność w zestrzeliwaniu. Najbardziej interesuje mnie "latanie" VFR w IL-e (w FS oczywiście też, ale to inna historia), jakieś długie przeloty, maksymalne pułapy, maksymalne i minimalne prędkości na różnych typach samolotów itp. Postrzelać też czasem lubię ale dla mnie to tylko dodatek (wcale nie najważniejszy, jeśli już to wolę zrzucanie bomb z dużych wysokości). Oczywiście można się tak bawić używając tej klawiszowej zmiany składu mieszanki ale odpowiednią wajchą jest bez porównania ciekawiej, wygodniej i prawdziwiej. Skoro w zestawie HOTAS są hamulce ( co ciekawego wnosi taka opcja do gry?) to uważam że brak płynnej regulacji składu mieszanki to wyjątkowo niemiły zgrzyt (w dodatku jest przecież płynna zmiana skoku śmigła czy wychylenia klap w zakresie 0-100%). No ale cóż...

pozdrawiam

piotru

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #1480 dnia: Września 19, 2008, 16:55:15 »

Myślę, że w tej grze płynna regulacja składu mieszanki nic konkretnego by nie wniosła.

Zwróć uwagę, że użyłem sformułowania "w tej grze". Napisałem tak specjalnie, żeby podkreślić, że w tej właśnie grze wszystko dzieje się bardzo liniowo (np. acha, jestem na 2500m - czyli sprężarka 2 stopień a mieszanka 80%). Wrażeń, o których piszesz, raczej nie osiągniesz na Iłku (a szczególnie na 1946), ze względu na straszne wymieszanie wszystkich parametrów samolotów oraz samego modelu lotu przez dodawanie kolejnych patchy (patchów? ;)) - jeżeli wziąć Il2Forgotten Battles jako wersję bazową, to było ich chyba z 15. Moim zdaniem w starym Iłku były przynajmniej w pewnym stopniu odwzorowane (choć uproszczone) prawa fizyki i mechaniki - klapy naprawdę dawały "lift", potrafiły się często zacinać, silniki lubiły się przegrzewać, a zmiany skoku śmigła i składu mieszanki miały naprawdę duży wpływ na to, jak się leciało. Nie wiem czy miałeś tę grę, ale jeżeli nie, to zassij demko gry Il2-Sturmovik (jest ogólnie dostępne w sieci) i porównaj z tym co teraz masz.

Pozdrawiam

Booze

PS: Hamulce na HOTAS również mnie zadziwiły  ;)

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #1481 dnia: Września 19, 2008, 17:01:26 »
Zbyt dużo wymagasz od tej gry. Niestety mieszanki inaczej jak skokowo tutaj nie zmienisz.

To nieprawda Shoki. Można ustawić w dziale HOTAS np. na kółku myszki lub jakimkolwiek pokrętle,suwaku na joy'u. Dzięki temu zmieniasz sobie co 1 % mieszankę.

« Odpowiedź #1482 dnia: Września 19, 2008, 17:16:43 »
To nieprawda Shoki. Można ustawić w dziale HOTAS np. na kółku myszki lub jakimkolwiek pokrętle,suwaku na joy'u. Dzięki temu zmieniasz sobie co 1 % mieszankę.
Poproszę jaśniej, bo nie kumam. Nie widzę w sekcji HOTAS możliwości ustawienia składu mieszanki na osiach, oprócz tych standartowych jest tylko skok śmigła. A może trzeba dokonać przedtem jakiegoś wpisu w plikach konfiguracyjnych?
Prawdziwy programista wiesza się razem z programem ...

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #1483 dnia: Września 19, 2008, 17:21:32 »
Pomyliłem się. Byłem święcie przekonany, że da się to zrobić, nawet wydawało mi się, że kiedyś miałem na rollerze od myszki tak rozwiązaną kwestię mieszanki.
Pomyłka polega na tym, że miałem ustawiony tam prop pitch a nie mieszankę.
Przepraszam za zamieszanie. :icon_redface:

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #1484 dnia: Września 21, 2008, 18:22:41 »
Wygląda na to, że w Yakach [Jakach!] oprócz któregośtam nie ma wskaźników paliwa (w grze). Więcej jest takich kpin w Il-2? :P Może ktoś przynajmniej powiedzieć, na jaki czas ORIENTACYJNIE wystarczają pełne zbiorniki paliwa.

A najlepsza jest instrukcja obsługi, która po prostu nie wymienia w Yaku wskaźnika paliwa i taktowanie o tym milczy :032:

Proszę stosować bardziej poprawną pisownię polską - Як = Jak. Pomimo wszystko to Forum związane blisko ze sprawami lotnictwa, więc warto prawidłowo nazywać typy samolotów. Razorblade1967
« Ostatnia zmiana: Września 21, 2008, 19:11:59 wysłana przez Razorblade1967 »