Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442939 razy)

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1695 dnia: Grudnia 25, 2008, 16:26:18 »
Dlaczego 2silnikowym Mosquito (i podobne mu) nie da się powalczyć. Mają tendencję do coraz mniejszej wysokości  :008: np. 110% mocy i 50 metrów, wyciągam wyżej, 150m. i prędkość dużo poniżej 200km/h i siedzi na tej wysokość. Atakowany oddala się slalomem, z góry atakują a ja jedynie uciekam przed seriami i przed poziomem morza  :506:

Zastanów się nad ostatnim zdaniem, które tu napisałeś - a konkretnie nad tym jak przeciwnicy cię atakują i na jakim pułapie latasz ty.  :004:
Później pomyśl czemu tak robią i co im to konkretnie daje.

« Odpowiedź #1696 dnia: Grudnia 26, 2008, 04:15:52 »
Dlaczego 2silnikowym Mosquito (i podobne mu) nie da się powalczyć. Mają tendencję do coraz mniejszej wysokości  :008: np. 110% mocy i 50 metrów, wyciągam wyżej, 150m. i prędkość dużo poniżej 200km/h i siedzi na tej wysokość. Atakowany oddala się slalomem, z góry atakują a ja jedynie uciekam przed seriami i przed poziomem morza  :506:

Jak zaczynasz latanie w Iłka od Spita czy Ła-7 to Twoja sprawa. Ale nie oczekuj, że reszta samolotów, a zwłaszcza ciężkie dwu silnikowe myśliwce będą kręcić tak samo nie tracąc prędkości w najciaśniejszych jakie się da robić zakrętach....  Jak nie potrafisz zachować prędkości to nie dziw się, że będziesz tracić wysokość by móc utrzymać się w powietrzu.

« Odpowiedź #1697 dnia: Grudnia 26, 2008, 21:53:40 »
Jak zaczynasz latanie w Iłka od Spita czy Ła-7 to Twoja sprawa.

Z ciekawości się zapytam. Twoim zdaniem od czego powinien zacząć młody adept latanie w Iłku?

« Odpowiedź #1698 dnia: Grudnia 26, 2008, 23:49:54 »
Witam wszystkich

Mam pytanie:powiedzmy ,że postawiłem serwer na HL i jeden z graczy robi burdel,strzela do swoich,ubliża wszystkim itp.Jak wywalić delikwenta z serwera nie przerywając jego pracy??

Z góry dzięki za  podpowiedzi.
Merry X-mas.

Funkcją "kick" w konsoli. Konsolę uaktywnia się naciskając klawisze shift i tab jednocześnie, następnie wpisuje się komendę "kick" (po naszemu "kopnij"), spację i dokładny nick osoby, którą chcesz "ukarać". Nicki można odczytać naciskając kombinację shift+s w czasie gry.

Pamiętaj tylko, że "wykopanie" to środek dość ostateczny, dobrze jest najpierw poprosić delikwenta o spokój. Ale jeśli to nie skutkuje...
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #1699 dnia: Grudnia 27, 2008, 00:27:23 »
Z ciekawości się zapytam. Twoim zdaniem od czego powinien zacząć młody adept latanie w Iłku?

Moim zdaniem niech każdy lata takim samolotem jakim mu się podoba i tam gdzie sobie latać chce. Tylko jak nastąpi przesiadka to trzeba pamiętać, że trudno szukać podobieństwa pomiędzy niektórymi samolotami w tej grze. A jak kogoś interesuje coś więcej jak samo machanie wajchą, chciałby się pouczyć czegoś to przyjemne w tym są ponoć P-40M i Bf-109G2.

« Odpowiedź #1700 dnia: Grudnia 27, 2008, 02:42:05 »
Wielkie dzięki  Miron.

Czy wspomniana przez Ciebie konsola spełnia jeszcze jakieś inne funkcje które może wykorzystać host?

Interesują mnie także tzw. back doory.Wiem ,że dzięki nim gracze mogą wejść na serwer jeśli wykorzystane są wszystkie sloty(misje coop).Tylko nie wiem jak się je otwiera i zamyka?

« Odpowiedź #1701 dnia: Grudnia 27, 2008, 02:55:50 »
Moim zdaniem niech każdy lata takim samolotem jakim mu się podoba i tam gdzie sobie latać chce. Tylko jak nastąpi przesiadka to trzeba pamiętać, że trudno szukać podobieństwa pomiędzy niektórymi samolotami w tej grze. A jak kogoś interesuje coś więcej jak samo machanie wajchą, chciałby się pouczyć czegoś to przyjemne w tym są ponoć P-40M i Bf-109G2.
  Bf-109 G2 jak najbardziej. Pozwala oswoić się z "gospodarką" pracy silnika, a jednocześnie jest stabilny i zwrotny . Jeżeli początkujący (ja takim jestem) chcą się nauczyć wykonywania podstawowych manewrów , nie zacierając przy okazji silnika, to polecam. Umiejętność zachowania energii w walce- bezcenna, a ten samolot pozawala pojąć o co w tym chodzi...
  Co do P-40, to moim zdaniem myśliwiec energetyczny wymagający od pilota zachowania pewnej dyscypliny w poruszaniu sterami i przepustnicą. Dlatego ( bazuję na własnym doświadczeniu ) uważam, że dla początkującego pilota może on być dość... zniechęcający. Myślę, że Gustaw wystarczy.
  Jednak co do "ostrzejszych" manewrów w poziomie i kontroli zachowania samolotu, to polecam spita Vb choćby. Wiem , wiem narowisty ale wiele potrafi wybaczyć. Ja uczyłem się ( no i nadal się uczę :002:)na nim beczek, pętli, żylety i latania 5 cm nad glebą + podstawowe manewry obronne. Polecam.
   Oczywiście podzielam zdanie kolegi Wind_Of_Peace latania tym, czym nam się podoba. W końcu to gra dla nas i dla naszej przyjemności .

pozdr
« Ostatnia zmiana: Grudnia 27, 2008, 03:10:27 wysłana przez bluesbrat »

« Odpowiedź #1702 dnia: Grudnia 27, 2008, 03:03:49 »
Ja zasiadłem na początku mojej przygody za sterami Mietka i tak mi zostało.

Nie wiedziałem gdzie wkleić to pytanie, a nie chciałem zakładać nowego wątku więc pytam: co jest grane z naszą PZL P-11C. Lecę w Emilku przeciwko czterem Płaszczakom, zasada nie wdawać się w walkę kołową, oczywiście wdałem się :002: , ale zaraz się zreflektowałem i na prędkości chcę odskoczyć. Lekka spirala w dól, prędkość 500-600km\h, a PZL-ki nadal za mną. Nie widzę jakiejś większej różnicy w możliwościach obu samolotów. Dopiero powrót do zmiany prędkości(zwolnienie) i manewrowanie pozwoliło pozbyć się ich z ogona. Czy to jest kolejny UFO-lot Olega, czy tylko wypadek przy pracy :005:

« Odpowiedź #1703 dnia: Grudnia 27, 2008, 03:22:23 »
O czym Ty piszesz kolego Rafale.Tylko prędkością można pozbyć się Jedenastki z ogona.Nie da rady się jej wymanewrować żadnym samolotem.

Ach, przepraszam, może grasz z AI rookie?

« Odpowiedź #1704 dnia: Grudnia 27, 2008, 12:42:05 »
Olo właśnie to mnie dziwi. Gram na realu z weteranami i asami i jak już napisałem powinienem pozbyć się jedenastki na prędkości, a one jak przyklejone ciągnęły za mną. Więc kto mi odpowie na pytanie: jakim cudem P-11 lata z prędkościami rzędu 450-500 km\h ?

ps. Olo obroty do zera, klapy na maksa wypuszczone, drąg ostro na siebie i na skrzydło no i jakoś się udało :002: :003:.

dopawcia

• Gość
« Odpowiedź #1705 dnia: Grudnia 29, 2008, 12:53:04 »
Witam wszystkich.
Krótkie przedstawienie: symulatory lotu zawsze mnie pociągały, jednak zawsze grałem w dosyć proste gry, gdzie realizm lotu był bardzo prosty.
Jakieś 2 lata temu trafiłem na Ił-2, następnie kupiłem 1946 no i zaczęły się schody. Generalnie wracam teraz do tematu, ogólnie pojęcie mam jednak brakuje mi uporządkowanych podstawowych reguł walki. Jakbyście byli tacy mili i napisali mi co jest podstawą skutecznej walki i obrony, chodzi mi o walkę 1 vs 1.
Rozumiem że najważniejsza jest przewaga wysokości (prędkości) , element zaskoczenia...
Ktoś napisał że po ataku należy odchodzić w przeciwną stronę w którą poszedł przeciwnik... Jeżeli macie więcej takich rad to proszę je napisać. Czy po minięciu (jeżeli lecieliśmy head to head) należy od razu robić zwrot czy odlecieć trochę...?
Mam również kilka pytań odnośnie nawigacji. Mianowicie latam na serwerach z full realizmem , jest tylko w lewym dolnym rogu wyświetlone HDG ... <-- co to znaczy i jak się tym kierować? Jak mam komuś przekazać gdzie jestem?
Nie piszcie tylko że "poszukaj na forum" bo już to robiłem, zresztą poszukuję najbardziej aktualnych i sprawdzonych informacji. Z góry dziękuje.
P.S. ktoś wie kiedy wyjdzie Battle of Britain Storm of War?

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #1706 dnia: Grudnia 29, 2008, 14:22:16 »
jest tylko w lewym dolnym rogu wyświetlone HDG ... <-- co to znaczy i jak się tym kierować? Jak mam komuś przekazać gdzie jestem?

HDG 360 - północ , 180 - południe , 90 - wschód , 270 - zachód

Przekazywanie - najlepiej za pomocą TeamSpeak (ewentualnie Ventrilo) , każdy serwer ma swój serwer na TS (opisane w briefingu)

BoB - tego najstarsi górale nie wiedzą. Osobiście uważam że nie powstanie. Tworzą go samemu ludzie z tego forum oraz z AAA forum (anglojęzyczne) :)

Co do reszty to jednak trzeba poszukać , choćby ten wątek przeczytać od początku. Jest tu dużo informacji i linków do stron dotyczących walki , obrony itp.

Od siebie : http://yoyosims.pl/

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #1707 dnia: Grudnia 29, 2008, 15:10:23 »

Two weeks be sure
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

air_Wolf

• Gość
« Odpowiedź #1708 dnia: Grudnia 31, 2008, 11:10:23 »
Witam
Sory ale mam takie nobowskie pytanie...Jak sie rozklada skrzydla ?:D aha i jak zrobic zeby ta lina na statku cie puscila ?:D
DZIEKI :*

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #1709 dnia: Grudnia 31, 2008, 11:58:52 »
Za składanie skrzydeł odpowiada opcja "Wings Fold (składanie skrzydeł). Co do tej liny - masz na myśli linę po wylądowaniu czy jeszcze przed startem? Jeśli to drugie to ustaw jakiś klawisz do opcji "podstawki klinowe pod koła" (wheel chocks). Dawno nie grzebałem w opcjach i mogłem trochę pokręcić nazwy, ale chyba sobie poradzisz.