Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442988 razy)

Dragon

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1710 dnia: Grudnia 31, 2008, 14:41:54 »
Witam mam problem każda próba wylądowania kończy się katastrofa latam MIG-3u 1942 podchodzę do pasa z prędkością 150 km/h ciągnę do siebie na maksa, klapy wysuwam, lekko dotknę pasa i podwozia niema.
Jest jakiś prostszy samolot do lądowania?

« Odpowiedź #1711 dnia: Grudnia 31, 2008, 16:53:40 »
Musisz jeszcze wyrównać lot nad pasem i lekko "poszybować". Ja np właściwie dolatuje do pasa już tylko dzięki sile nośnej. Zrzucam moc silnika do zera i szybuję obniżając lot i pilnując prędkości żeby nie przekroczyła mi 250-280 km/h. Tuż przed pasem mam około 200-180km/h. Jeszcze tylko wyrównuję lot nad pasem i zostaje już tylko lekko przyziemić. Dobieg z lekkim pompowaniem hamulca żeby nie z kapotować. Wiem że każdy ma swoją receptę na londowanie. Ja robię to w ten sposób, aha i tyczy się to tylko tłokowców, a nie suszarek na których nie latam :002: Oczywiście to jest tylko przykład, bo ilu pilotów tyle szkół londowania(lądowania). Mam nadzieję że coś Ci to pomoże.
Pozdrawiam i wszystkiego dobrego na Nowy Rok dla wszystkich forumowiczów.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 31, 2008, 17:02:04 wysłana przez Kos »

Dragon

• Gość
« Odpowiedź #1712 dnia: Grudnia 31, 2008, 18:47:49 »
Dzięki już prawie opanowałem lądowanie i załapałem dlaczego miałem kraksę bo za szybko podchodziłem jeszcze raz dzięki. :001:

« Odpowiedź #1713 dnia: Stycznia 01, 2009, 17:07:28 »
Skoro jesteśmy przy podstawowych umiejętnościach to moje pytanie brzmi tak - czy któryś z Was potrafi wystartować F4U - A w treningu startu z lotniskowca? Mnie, mimo wielu prób, nie wychodzi to za cholerę. Po przeleceniu (przespadaniu?) maksymalnie 200 m od dziobu okrętu przychodzi czas na kąpiel w błękitnym morzu. Z innymi typami nie mam problemu np. F4U - D startuję z takiego samego lotniskowca eskortowego raczej bez problemów.

Swoją drogą, z tego co pamiętam, Corsair'y nie operowały z lotniskowców eskortowych właśnie ze względu na niewielką długość pokładu oraz na powolność tych okrętów, co uniemożliwiało start.
Najlepszy wojskowy symulator lotu - http://www.sturmovik.pl

« Odpowiedź #1714 dnia: Stycznia 01, 2009, 21:12:38 »
Ustaw sobie ilość paliwa na 50% i będzie OK.

« Odpowiedź #1715 dnia: Stycznia 01, 2009, 23:14:12 »

Z ciekawości sprawdziłem jak to jest, więc z 100% paliwa nie dałem rady przy
75% za pierwszym razem .
  Faktycznie pas startowy trochę krótki .

« Odpowiedź #1716 dnia: Stycznia 02, 2009, 17:45:41 »
PAMIETAJ  ZE KLAPY DO LąDOWANIA I mieszanka 120% :) i dopalacz
AMK

« Odpowiedź #1717 dnia: Stycznia 02, 2009, 17:54:48 »
Robiłem od początku tak jak radzisz AMK, lecz na pełnym obciążeniu paliwem nie dawało rady. Na 75% faktycznie już się udaje wystartować.

« Odpowiedź #1718 dnia: Stycznia 02, 2009, 21:04:28 »
Ja jakoś nigdy nie miałem większych problemów ze startami z lotniskowców - od ciąg oczywiście na 110%, klapy na Landing, i od razu po oderwaniu kół po starcie je chowałem, żeby nie oderwać gdy przelatywałem nisko nad wodą (żeby zyskać trochę prędkości). Nad mieszanką nie cudowałem - jakoś mi to efektów nie przynosiło lepszych.

« Odpowiedź #1719 dnia: Stycznia 02, 2009, 22:56:59 »
Robiłem od początku tak jak radzisz AMK, lecz na pełnym obciążeniu paliwem nie dawało rady. Na 75% faktycznie już się udaje wystartować.
Można wystartować z lotniskowca z 100% paliwa! Wystarczy klapy na landing, 110% mocy i.... ustawić trymer wysokosci na maksymalne wznoszenie, oczywiscie, jeżeli jest wolna oś na joyu lub przepustnicy. Wówczas start nie sprawia żadnego problemu - nie wiem czy mozna wyklikać z klawiatury trymer wysokści tak, aby zdążyć go maksylalnie ustawić przed oderwaniem się samolotu z pokładu lotniskowca. Nawet 120% mieszanki nie jest w tym przypadku konieczne.
Prawdziwy programista wiesza się razem z programem ...

« Odpowiedź #1720 dnia: Stycznia 03, 2009, 00:09:49 »

Panowie , gdybym nie sprawdził to napisałbym to samo co wy , zwróćcie uwagę
że w tej misji chodzi o lotniskowiec eskortowy o znacznie krótszym pasie startowym
i pomimo że w odróżnieniu  od lotniskowców występujących na serwerach które stoją w miejscu porusza się z prędkością ok 30 km/godz to i tak krótszy pas robi swoje.
  Z lotniskowców pełnowymiarowych nawet jeśli stoją startuję bez problemu ze 100% paliwa ,
lub 50 % plus podwieszenia co jest trudniejsze ale możliwe.
  Poza tym nie napisałem że jest to niemożliwe tylko że nie dałem rady , robiłem tylko trzy próby,
jakby potrenować więcej to może się da.
  Jeśli chodzi o klapy to nigdy nie rozpoczynam rozbiegu z ustawieniem na landing , wrzucam klapy w połowie rozbiegu , niestety ten patent nie za bardzo się sprawdza przy"krótkich" lotniskowcach , przy starcie również używam trymera i lekkiej korekty na rudderze ( saitek).

« Odpowiedź #1721 dnia: Stycznia 03, 2009, 11:02:02 »
Zdecydowanie start z pełnymi zbiornikami paliwa nie jest problemem, nawet z lotniskowca eskortowego poza wspomnianym przeze mnie F4U A - np. F4F startować można z eskortowego z paliwem 100% + bomby albo dodatkowe zbiorniki (choć z obie te rzeczy na raz to już za dużo przynajmniej w moim przypadku).

Start z większego lotniskowca - w grze amerykańskie typy Lexington i Essex oraz brytyjski typ Illustorius - to żaden problem nawet z dodatkowym uzbrojeniem. Jeśli te duże lotniskowce miały pokłady startowe długości kolejno 270, ok. 265 oraz 230 (w roku 1945) to eskortowy USS Casablanca CVE-55 (ten u nas w grze) miał zaledwie 145 m pas. Różnica niebo a ziemia (w tym przypadku woda...).

« Odpowiedź #1722 dnia: Stycznia 03, 2009, 12:27:37 »
Ja na normalnym joyu na 100% paliwa z amunicją do działek wystartowałem w misji pierwszej treningowej na F4U-A. Track dla zainteresowanych na prośbe na PW.

« Odpowiedź #1723 dnia: Stycznia 03, 2009, 13:19:22 »
No i udało się :003: Obejrzałem tracka przysłanego przez kolegę Miodka, szybko go przeanalizowałem i Eureka. Dwa starty dla sprawdzenia i oba udane :banan  Kwestią podstawową wydaje się być wysunięcie klap dopiero po przejechaniu 1/3 no może połowy długości rozbiegu (jeszcze kawałek przed minięciem nadbudówki okrętu). Zrobiłem tak i samolot za pierwszym razem ledwo ledwo przeleciał nad powierzchnią morza, a za drugim start odbył się już całkiem pewnie. [oczywiście paliwo 100% i z amunicją]

Wielkie dzięki Miodek

« Odpowiedź #1724 dnia: Stycznia 03, 2009, 13:22:14 »
No właśnie - a o tym zapomniałem wspomnieć... :) To jest ważne, bo klapy zmniejszają przyspieszenie więc najlepiej byłoby gdyby wysuneły się w pełni gdy koła oderwą się od pokładu - wystarczy popróbować :)