Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442766 razy)

Mazi

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1830 dnia: Lutego 20, 2009, 23:55:41 »
Hm... te niemieckie celowniki... w Bf-110 o ile pamiętam to celownik bardzo mi się podobał ale w Bf-109 to tragedia, przy locie poziomym, bez żadnych manewrów widać tylko połowę, bez kropeczki, czy to normalne?

I ogólnie, gdy robię zwrot to celownik ucieka, rusza się, czy to normalne?

Problem stary jak ta gra  :118:
Shift + F1

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #1831 dnia: Lutego 21, 2009, 09:53:11 »
Hm... te niemieckie celowniki... w Bf-110 o ile pamiętam to celownik bardzo mi się podobał ale w Bf-109 to tragedia, przy locie poziomym, bez żadnych manewrów widać tylko połowę, bez kropeczki, czy to normalne?
I ogólnie, gdy robię zwrot to celownik ucieka, rusza się, czy to normalne?

Aby widzieć normalnie przez celownik w Bf-109 lub Fw-  wciśnij F3 (to jest domyślnie).
Celowniki w tych samolotach były umieszczone lekko po prawej stronie.
To, że celownik się rusza to normalne.

EDIT:Sorki nie doczytałem nastepnej strony :001:

Czy takie rzeczy dotyczą też prędkości i wznoszenia samolotów pilotowanych przez AI? Bo tak sie składa że rzadko kiedy mogę dogonić wroga, nawet wtedy kiedy on jest uszkodzony a ja w pełni sprawny. Zazwyczaj mi to nie przeszkadza bo ucieczka zdarza się rzadko ale dziś wróg był pode mną, odwróciłem się na plecy i zanurkowałem w jego stronę. Miałem przewagę wysokości silnik na maksimum więc prędkość była duża ale co się stało? Zwyczajnie oddalił się ode mnie i zaczął wznosić. Musiał w poziomie lecieć szybciej niż ja w dół.
Obydwa myśliwce były z 1941, mój Spitfire a AI miał Bf-109.
Takie rzeczy z bezproblemowym wznoszeniem się myśliwców AI to u mnie norma. Zazwyczaj gdy nie uda mi się zestrzelić wroga pierwszym starciu czołowym nie próbuję nawet być wyżej niż on, bo on zawsze jest znacznie wyżej. Lecę tylko w jego stronę jak najdłużej i gdy widzę że nurkuje na mnie to podrywam się do góry i strzelam. Zazwyczaj mi się to udaje.  :001:

Dokładnie tak jest.
AI lata szybciej, wyżej, lepiej się wznosi, nie ma "blackout'ów", widzi przez chmury, uszkodzenia to tylko tekstury (te mniejsze -bo bez skrzydła to i AI nie poleci).

Ramm
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Kurokow

• Gość
« Odpowiedź #1832 dnia: Lutego 21, 2009, 13:26:57 »
Mam jeszcze dwa pytanka:

1. W czasie walki ustawiam prędkość gry na 1/2, wy też tak robicie?

2. Mam IL-2 Sturmovik 1946 v. 4.07m i ściągnąłem sobie Ultr@Pack_V1.5, jak zainstalować dodatek?

blagier

• Gość
« Odpowiedź #1833 dnia: Lutego 21, 2009, 14:05:18 »
Il-2 sturmovik 1946 - nie działa regulacja obrotów. Wchodzę w "controls" > Rudder Trim aktywuję regulację, uruchamiam grę i  nie reaguje. Mam grę "Bitwa o Anglię" i regulacja obrotów działa b. dobrze. Joystik Apollo JS-213.

« Odpowiedź #1834 dnia: Lutego 21, 2009, 14:08:41 »
Il-2 sturmovik 1946 - nie działa regulacja obrotów. Wchodzę w "controls" > Rudder Trim aktywuję regulację, uruchamiam grę i  nie reaguje.

A co ma wspólnego "regulacja obrotów" z trymowaniem steru kierunku (czyli Rudder Trim)? Ta cała "regulacja obrotów" czyli jak się domyślam chodzi o przepustnicę jest pod komendą "Power", no chyba że chodzi o skok śmigła czyli "Prop Pitch"? Ale "Rudder trim" to po prostu trymowanie steru kierunku, które w żaden sposób nie jest związane z jakimikolwiek obrotami.

« Odpowiedź #1835 dnia: Lutego 21, 2009, 14:19:00 »
(...)
1. W czasie walki ustawiam prędkość gry na 1/2, wy też tak robicie?
(...)

Nie, bo to nie fair wobec komputerowego przeciwnika. Przecież nie kopie się leżącego...

Poza tym w grze on-line nie ma możliwości sterowania kompresją czasu.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

blagier

• Gość
« Odpowiedź #1836 dnia: Lutego 21, 2009, 14:40:34 »
A co ma wspólnego "regulacja obrotów" z trymowaniem steru kierunku (czyli Rudder Trim)? Ta cała "regulacja obrotów" czyli jak się domyślam chodzi o przepustnicę jest pod komendą "Power", no chyba że chodzi o skok śmigła czyli "Prop Pitch"? Ale "Rudder trim" to po prostu trymowanie steru kierunku, które w żaden sposób nie jest związane z jakimikolwiek obrotami.
Poprzednio zapomniałem napisać, że "Power" jest co 10 i na żadnym (min/max) nie mogę aktywować.

« Odpowiedź #1837 dnia: Lutego 21, 2009, 14:48:47 »
Il-2 sturmovik 1946 - nie działa regulacja obrotów. Wchodzę w "controls" > Rudder Trim aktywuję regulację, uruchamiam grę i  nie reaguje. Mam grę "Bitwa o Anglię" i regulacja obrotów działa b. dobrze. Joystik Apollo JS-213.

Poprzednio zapomniałem napisać, że "Power" jest co 10 i na żadnym (min/max) nie mogę aktywować.

Przyznam się szczerze, że nic z tych Twoich postów nie rozumiem. Może postarasz się jednak opisać ten problem zrozumiale np. w kilku/kilkunastu pełnych zdaniach - co pozwoli się zorientować o co tak naprawdę chodzi?

blagier

• Gość
« Odpowiedź #1838 dnia: Lutego 21, 2009, 15:02:20 »
Przyznam się szczerze, że nic z tych Twoich postów nie rozumiem. Może postarasz się jednak opisać ten problem zrozumiale np. w kilku/kilkunastu pełnych zdaniach - co pozwoli się zorientować o co tak naprawdę chodzi?
Dobrze - od początku. Przepustnica nie chodzi w tej grze. "Power" jest przypisana z krokiem co 10 i nie mogę uaktywnić na żadnym poziomie obrotów. Czy jest inna możliwość aktywować przepustnicę? Gra ma z przepustnicą połączenie - mogę ją aktywować na innych klawiszach.

« Odpowiedź #1839 dnia: Lutego 21, 2009, 15:10:59 »
Wejdź w "Controls" ->  "HOTAS CONTROL". Kliknij po prawej stronie napisu "Power", powinien pojawić sie nieco jaśniejszy prostokąt (z obramowaniem - tak imitacja "wgłębienia powierzchni"). Porusz przepustnicą do przodu - prostokąt powinien zniknąć, a w to miejsce powinien pojawić się napis o przydziale osi np. "-Z-Axis".

Gra rozumiem widzi joystick czyli masz zaprogramowane osie Aileton i Elevator. Czy to tylko problem braku widoczności tylko osi przepustnicy czy też innych osi joysticka?

Skokowa regulacja ("Power 0", "Power 10" itd.) jest realizowana w części AIRCRAFT CONTROLS za pomocą dowolnie przypisanych klawiszy klawiszy (domyślnie 1-0) i nie ma to nic wspólnego z programowaniem osi w części HOTAS CONTROL.

Kurokow

• Gość
« Odpowiedź #1840 dnia: Lutego 21, 2009, 17:01:42 »
Jak zainstalować nową mapę?

Ściągnąłem sobie LYBIA N-E aka Tobruk ale nie potrafię jej zainstalować do gry...  :005:

Podobnie z Ultra@Pack_V1.5, nie wiem jak zainstalować ten mod? A najbardziej mi zależy na nowych mapach i samolotach.

blagier

• Gość
« Odpowiedź #1841 dnia: Lutego 21, 2009, 17:10:57 »
Wejdź w "Controls" ->  "HOTAS CONTROL". Kliknij po prawej stronie napisu "Power", powinien pojawić sie nieco jaśniejszy prostokąt (z obramowaniem - tak imitacja "wgłębienia powierzchni"). Porusz przepustnicą do przodu - prostokąt powinien zniknąć, a w to miejsce powinien pojawić się napis o przydziale osi np. "-Z-Axis".

Gra rozumiem widzi joystick czyli masz zaprogramowane osie Aileton i Elevator. Czy to tylko problem braku widoczności tylko osi przepustnicy czy też innych osi joysticka?

Skokowa regulacja ("Power 0", "Power 10" itd.) jest realizowana w części AIRCRAFT CONTROLS za pomocą dowolnie przypisanych klawiszy klawiszy (domyślnie 1-0) i nie ma to nic wspólnego z programowaniem osi w części HOTAS CONTROL.
Działa - dzięki za cierpliwość. Mam grę od tej środy i jeszcze sporo przede mną.
Pozdrawiam

Kurokow

• Gość
« Odpowiedź #1842 dnia: Lutego 27, 2009, 22:31:11 »
Nie, bo to nie fair wobec komputerowego przeciwnika. Przecież nie kopie się leżącego...

To nie bardzo wiem jak można coś zdziałać kiedy widzi się małą kropkę przez cały czas a później tylko dół, górę lub bok gdy mnie mija...

« Odpowiedź #1843 dnia: Lutego 27, 2009, 22:51:08 »
Zawrócić i zajść ją (tę kropkę) od d... strony, wtedy jest trochę więcej czasu na zdziałanie czegokolwiek.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #1844 dnia: Lutego 28, 2009, 00:38:00 »
Zawrócić i zajść ją (tę kropkę) od d... strony, wtedy jest trochę więcej czasu na zdziałanie czegokolwiek.
Ewentualnie iść na "czołówkę" z przewyższenia i spróbować strzelać na krótki dystans z wyprzedzeniem.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali