Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442988 razy)

baskiller108

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1890 dnia: Marca 17, 2009, 02:11:39 »
Witam mam problem z instalacją staba 6.3 posiadam il 2 1946 + patch 4.08m, problem polega na tym że:

uruchamiam plik il2Stab.exe i pojawia się komunikat :

"Il-2 shturmovik stab does not appear to have been instaled correctly.
Please run SETUP from distribution media again."
 co z tym zrobić?

« Odpowiedź #1891 dnia: Marca 17, 2009, 10:19:12 »
Rozpakowujesz zipa do dowolnego katalogu i uruchamiasz setup.exe.
Jak się pojawi okno "Select game folder" - wpisujesz tutaj ścieżkę dostępu do pliku il2fb.exe, tam gdzie masz zainstalowaną grę.  :001:
Prawdziwy programista wiesza się razem z programem ...

Pierdyl

• Gość
« Odpowiedź #1892 dnia: Marca 17, 2009, 20:01:12 »
Mam kilka pytań: Gdy gram przez neta i kogoś zestszele to gdzie mi się zapisują kille? Gdzie je mogę zobaczyć? Czy z każdą kolejną grą online kille są dodawane do siebie, czy się resetrują? i jak sprawdzić kille innych graczy?

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #1893 dnia: Marca 17, 2009, 20:16:17 »
Pod klawiszem "S" masz standardowo (chyba) tablicę wyników. Punkty za każdym razem się resetują, więc nawet jeśli wyjdziesz gry i od razu wrócisz będziesz zaczynał od zera. Część serwerów posiada na swoich stronach statystyki, np. AAA tutajaaa.war-clouds.com, Skies~of~Fire/Valor tu http://www.skiesoffire.org/, Warbirs of Prey (serwery Spits vs 109, Zeke vs Wildcat itp) tu http://www.warbirdsofprey.org/modules.php?name=Stats_Page

Pierdyl

• Gość
« Odpowiedź #1894 dnia: Marca 17, 2009, 20:59:10 »
wielkie dzięki :)

Pierdyl

• Gość
« Odpowiedź #1895 dnia: Marca 17, 2009, 21:32:15 »
Kurde mam jeszcze jeden problem. Chodzi o ustawienie czułości Joy-a w przechyleniu. Bo mi nagle przestały działać moje ustawienia :/ Nachylenie ustawione przeze mnie jest w porządku, a przechylenie nagle jakby się wyłączyło i teraz strasznie mi samolot skacze w trakcie lotu. Jak zmieniam ustawienia na suwakach to przechylenie ciągle jest takie samo. Pomoże ktoś?

baskiller108

• Gość
« Odpowiedź #1896 dnia: Marca 17, 2009, 22:28:03 »
Rozpakowujesz zipa do dowolnego katalogu i uruchamiasz setup.exe.
Jak się pojawi okno "Select game folder" - wpisujesz tutaj ścieżkę dostępu do pliku il2fb.exe, tam gdzie masz zainstalowaną grę.  :001:

Dzięki, pomyliłem pliki .exe,wszystko działa!

maro80

• Gość
« Odpowiedź #1897 dnia: Marca 24, 2009, 11:04:49 »
Jako nowicjusz witam wszystkich
byc moze juz to było, niestety nei wszystko przejrzalem, brak czasu
w Il-2 ściąga w lewo :/ co uniemozliwia niestety rozgrywke, joystik saitek cyborg-x, stery wgrane, w ustawieniach joya pokazuje wszystko OK, sprawdzilem w MFS2004 i jest OK
ktos wie o co chodzi?
Dzieki za wszelki sugestie

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #1898 dnia: Marca 24, 2009, 11:13:08 »
Sugestia nr. 1. Używaj polskich znaków jeśli kolana miłe.
Sugestia nr. 2. Włącz tryb arkade to znikie ściąganie.
Sugestia nr. 3. Przeczytaj o momencie siły śmigła i efektach z nim związanych.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

maro80

• Gość
« Odpowiedź #1899 dnia: Marca 24, 2009, 11:24:33 »
Ok dzięki, jak wrócę to sprawdzę, i jeszcze jedno typowo noobowskie pytanie w takim razie: rozumiem że na forum jest opisany ten moment siły śmigła?

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #1900 dnia: Marca 24, 2009, 12:12:04 »
Na lekcji fizyki na pewno.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Mores

• Gość
« Odpowiedź #1901 dnia: Marca 26, 2009, 09:29:38 »
Podziele się moimi wrażeniami.
IŁ 2 Sturmovik 1946 + Saitek Aviator od 3 dni podłączone i zainstalowane.
Konfiguracja nie sprawiła wiekszych problemów, ustawienia oczywiście pod moje preferencje (joy), poziom trudność jak narazie mocno okrojony dla początkującego :)
Interfejs IŁ-ka ogólnie czytelny, łatwy w obsłudze ( polska wersja ;)....
Wypadało zacząć od zapoznania się z tym co oferuje symulator, pierwszy krok TRENING...czyli cierpliwe przeglądniecie poszczególnych zagadnień z szczególnym naciskiem na podstawy czyli start i lądowanie. Po kilka krotnym oglądnieciu czas na próbę. Szybka misja, samolot Spitfire i brak przeciwników. W ogóle nie ustawiałem żadnych dodatkowych utrudnień. 
Klikam LOT, domyślnie 1000m w locie i szybki podgląd mapy w poszukiwaniu lotniska. Kierunek określony i spokojnym lotem próba podejścia do lądowania.
Pilotowanie z zachowanie bardzo asekuracyjnego manewrowania nie stwarzała ( tak mi się wydaje ) wielkich trudności ;)
Ale wiem ze to kropelka w morzu mozliwosci symulatora, wiele przedemną.
Lądowanie, no właśnie podejście do lotniska jakieś 5km i zgodnie z instrukcja próba podejścia do lądowania.
Zmniejszenie prędkości, korygowanie kierunku i wysokości. Wypuszczenie podwozia i klapy w pozycji lądowania. Prędkosc nadal na poziomie 140-160, widocznosc i skupienie na początku pasa lotniska. Ciągła walka o utrzymanie kursu, prędkości i uczucie zmęczenia jak po biegu w maratonie :)
Schodzę na 10-20 metrów pas lotniska mam już pod sobą lekko zwiększam prędkosc i lekko unoszę noc Spit-ka próbując utrzymać poziom do płyty lotniska.......próba osadzenia kół przednich.
Wylądowałem ale łamiąc koła i nosem wbijając się w poszycie lotniska.
Kolejne próby powtórzenia manewru lądowania kończą się dokładnie tak samo, po 5-8 łącznie powtórzonych prób stwierdzam ze jest późno i czas spać. Kładąc się dopiero zrozumiałem ile pracy przedemną i ze nie będzie łatwo. Ale nie poddaje się tylko cieżką praca, opanowania podstaw bo bez tego dalsze "korzystanie " mija się z celem.

Mores

• Gość
« Odpowiedź #1902 dnia: Marca 27, 2009, 09:03:46 »
W uzupełnieniu wcześniejszej wiadomości, niestety nie mam możliwości edytowania.

Zmotywowany niepowodzeniem dnia wcześniejszego przy trenowaniu lądowania postanowiłem ten element pilotażu doszliwować do stopnia w pełni mnie zadawalającego.
Po zapoznaniu się dodatkowo z materiałem zawartym na YoYosims dotyczącym startu i lądowania wybór samlotu jak sugeruje autor padł na Hurricane. Jeśli ma to być jednostka na tyle elastyczna do trenowania i dużo wybacza pilotowi to dla czego nie.
Jak się okazało faktycznie w/w jednostka bardzo płynnie pomaga początkującemu adeptowi.
Na efekt długo nie trzeba było czekac, oczywiście pierwsza próba nie udana ale to zrzucam na brak znajomości samolotu ;)
Ale już następne wniosły w mym sercu miłe uczucie ze jednak można się nauczyć i z każdą próbą wygląda to lepiej.
Każde lądowanie analizowałem na powtórce zapisu lotu, wszystkie niedociągnięcia w trakcie manewru kodowałem i odpowiednio korygowałem przy następnych próbach.
Po za wspomnianym pierwszym nieudanym lądowaniu ogólnie wykonałem 20 prób i wszystkie zakończyły się sukcesem. Jak wspominałem początkowe próby miały niedociągnięcia i nie było to płynne ale skuteczne i z każdą następna próba było lepiej, czyściej wykonane i płynnie.
Jest godzina 01:00 w nocy, rano do pracy czas przerwać trening. Podbudowany efektami 2 godzinnego treningu zasypiam szybko :)
Dzisiaj szlifowanie ciąg dalszy.

pik50

• Gość
« Odpowiedź #1903 dnia: Marca 27, 2009, 11:35:06 »
W materiałach instruktażowych odnośnie pilotażu twierdzą, że manewr lądowania jest trudniejszy nawet od walki powietrznej. Dlatego nie ma co się zrażać początkowymi niepowodzeniami. Opanowanie jego jest natomiast bardzo istotne, gdyż latając "online" często zdarzy Ci się lądować np. uszkodzonym samolotem, a dodatkowo sytuacja będzie jeszcze wymagać bardzo szybkiego wykonania tego manewru.

Mores

• Gość
« Odpowiedź #1904 dnia: Marca 27, 2009, 12:26:12 »
Nie ukrywam ze lądowanie i start ze szczególnym naciskiem na lądowanie jest trudnym elementem szczególnie dla początkujących adeptów.
Jeżeli IŁ-ka traktujemy jako formę która ma oddać, odzwierciedlić na swój sposób doznania związane z "lataniem" to umiejętność obu manewrów po prostu jest konieczna.
Jak miałbym się zrazić z samego początku swiadczłoby tylko ze pozycja IŁ2 jest nie dla mnie i gatunek symulator nie jest mi pisany. Ale ze jestem z Wami tu na forum świadczy ze niepowodzenie tylko mnie motywuje i zachęcają do dalszej pracy i szkolenia się.
To tylko gra, ale oglądając loty pokazowe ( kolega Zefir i akrobacje - pozdrawiam i bardzo mi się podobało ) na wstępie określają granice i różnice poziomu latania wirtualnego.
Tez tak chce, a jeśli nie opanuje w takim stopniu to przynajmniej w stopniu Średnim opanować umiejętności.
Dużo pracy przedemną, mam nadzieje ze to forum, forumowicze pozwolą mi na opanowanie poszczególnych zagadnień pilotażu.
Kto pyta nie błądzi plus motywacja i chęć nauki. I może za jakiś czas spotkamy się na wirtualnym niebie...