Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 416442 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #2490 dnia: Czerwca 14, 2010, 18:40:16 »
Czyli rozumiem że mogę założyć własny serwer, jaką wersję HL zainstalować  4.2.3 ???

« Odpowiedź #2491 dnia: Czerwca 17, 2010, 22:27:28 »
Siema Panowie

Jestem tu od niedawna ale już udało mi się przeczytać 120 stron tego tematu.
Interesuje mnie jedna sprawa i nie znalazłem info na ten temat do tej pory.

Chodzi mianowicie o skok śmigła, zaczynam się nim troszkę bawić i bywa w niektórych sytuacjach pomocny.
W Bf 109 skok śmigła jest automatyczny ale chodzi mi o Spity wszelkiego rodzaju one tej funkcji nie posiadają.
Jeśli ktoś z Was wie to proszę o info jaki skok śmigła mają te maszyny ustawiony ? Bo rozumiem że się nie zmienia tak jak w mesiach
Informacja ta bardzo by mi pomogła z góry dzięki

pozdrawiam Tomas 

« Odpowiedź #2492 dnia: Czerwca 17, 2010, 22:59:48 »
Nie zmienia się sam - ani też nie jest ustawiony na stałe. Zmieniasz go Ty,  wg własnych upodobań. Powinieneś zajrzeć do Aircraft Guidance, sprawdzić, jakie samolot ma obroty "ekonomiczne", czy też obroty "najefektywniejsze" i tych wartości starać się trzymać, w zależności od tego, czy jesteś w walce, czy w "przemarszu", regulując mocą silnika i skokiem śmigła właśnie. Tak przynajmniej mi się wydaje, ew. zaraz koledzy mnie poprawią. ;) Poza tym, oczywiście, jeśli chcesz gwałtownie zmniejszyć prędkość, zwiększasz skok śmigła. Natomiast jeśli akurat chcesz zanurkować na wrogą maszynę, nie tracąc przy tym energii, tenże skok zmniejszasz, aby zmniejszyć opór. Tak przynajmniej powinno być w teorii, jak to jest wymodelowane w Spicie - nie pamiętam.

« Odpowiedź #2493 dnia: Czerwca 17, 2010, 23:25:35 »
Ok ale chodzi mi o sytuację w której ktoś siada za sterami Spita i nie wie co to jest skok śmigła np.
Chodzi mi o podanie bieżącego ustawienia bo jakieś musi być czy jest to 100%? czy inna wartość?
Ja na chłopski rozum rozumiem to tak : Mesie mają skok śmigła auto - czyli zmienny samoistnie
Spity takowej funkcji nie posiadają więc trzeba skok śmigła zmienić manualnie - ale przecież musi być jakieś pierwotne ustawianie !

« Odpowiedź #2494 dnia: Czerwca 18, 2010, 00:55:22 »
100% zawsze jest na początku. Czyli największy skok, jaki może być w danym typie samolotu. Dosyć logicznie zresztą, bo ustawiony przecież do startu.

« Odpowiedź #2495 dnia: Czerwca 18, 2010, 09:52:04 »
A ja trochę z innym problemem  :020:
Celowanie to to co mnie strasznie irytuje :001: Czy wy też tak we wszystko trafiacie ja ci goście którzy siadają mi na ogonie? (mówię o grze online). Gdy mi się już uda wlecieć komuś na jego szóstą i walę do niego z działek mam wrażenie że wszystko idzie gdzieś obok, rozumiem że trzeba uwzględnić jakąś poprawkę bo przecież lecimy 300km/h zarówno ja jak i on, ale jest to cholernie trudne, przynajmniej jeszcze na tym etapie mojego latania.
Ale może podzielicie się swoim doświadczeniem z tego zakresu walki, oglądałem chyba wszystkie filmiki na temat celowania, przeczytałem chyba wszystko na forum, ale chodzi mi o jakieś wskazówki czy wy np. przybliżacie sobie celownik gdy do kogoś strzelacie, z jakiej odległości najlepiej strzelać (rozumiem że z jak najmniejszej ale nieraz ciężko jest takową uzyskać).

Już trochę grając, stwierdziłem że chyba trzeba będzie zainwestować i zrobić FreeTracka bo dobry podgląd sytuacji podczas walki bezcenny, a rozglądanie się przy pomocy grzybka w Joyu jakaś porażka.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #2496 dnia: Czerwca 18, 2010, 10:32:39 »
Ja strzelam tak z około 400 metrów max, bardziej 300, albo jeszcze bliżej jak się da. Ogólnie trzeba prać na zoomie, wtedy widzisz dobrze jak lecą pociski i czy wchodzą. Ja zrobiłem sobie makro na joy, że jak wciskam guzik to robi zoom, a jak puszczam to wraca do normal view. Skuteczność znacznie wzrasta, bo możesz szybko przycelować i wrócić do normalnego widoku jeśli przeciwniki gdzieś nawiewa. Ważne też z czego strzelasz - karabinki we wczesnych Spitach na przykład, albo w Yaku-9 robią mały damage i często potrzaskamy kolesia, ale leci dalej, a nam już ammo wyszło. Najlepiej latać czymś dobrze uzbrojonym (Mustang, Foka itp).

« Odpowiedź #2497 dnia: Czerwca 18, 2010, 10:43:02 »
ale np lecąc komuś na 6 tak z 100-150m nad ziemią i z 300m za nim celując do niego podciągasz trochę, i celujesz jakby nad nim? bo mam wrażenie że te pociski po wystrzeleniu spadają jak kamienie.

« Odpowiedź #2498 dnia: Czerwca 18, 2010, 10:50:07 »
Ok ale chodzi mi o sytuację w której ktoś siada za sterami Spita i nie wie co to jest skok śmigła np.
Chodzi mi o podanie bieżącego ustawienia bo jakieś musi być czy jest to 100%? czy inna wartość?
Ja na chłopski rozum rozumiem to tak : Mesie mają skok śmigła auto - czyli zmienny samoistnie
Spity takowej funkcji nie posiadają więc trzeba skok śmigła zmienić manualnie - ale przecież musi być jakieś pierwotne ustawianie !

W starych spitach skok jest manualny, automatycznie skok jest ustawiony na 100% Nie mam pojecia o czym ty piszesz "pierwotne ustawienia" ?  :karpik W kokpicie sa wskazniki dzieki ktorym dowiesz sie wszystkiego. Nowsze wersje spitów skok maja automatyczny!

« Odpowiedź #2499 dnia: Czerwca 18, 2010, 13:15:00 »
Ja zrobiłem sobie makro na joy, że jak wciskam guzik to robi zoom, a jak puszczam to wraca do normal view.
To makro to w czym zrobiłeś  w programie Nviev czy w programie do profili od dżojstika?

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #2500 dnia: Czerwca 18, 2010, 16:11:55 »
W programie profili joya - pod wciśniecie guzika podpisałem "delete", pod puszczenie "end".

@Seavolf - gram głównie offline, więc nie ma opcji, żeby zaskoczyć przeciwnika, zazwyczaj nieco skręca, albo leci w górę albo w dół, więc zawsze trzeba wziąć poprawkę. Ale ogólnie, jeśli kolo leci prosto, a ty dokładnie za nim, to przy działkach ustawionych na 300m, na odległości 300 metrów ustawiasz celownik idealnie na kolesiu i prujesz :) Dodatkowo przy braniu poprawki na cel manewrujący mam wrażenie, że zazwyczaj celownik przekłamuje nieco i te wszystkie podziałki na nim są o kant d... potłuc, więc trzeba na oko celować duuuużo przed nim nawet jak to oznacza, że schowa się za ramką kokpitu. Polecam potrenować sobie w QMB na bombowcach i myśliwcach ustawiając im loadout na "empty" (nie mają wtedy ammo i nic nam nie zrobią, a w dodatku zazwyczaj lecą prosto).

http://www.simhq.com/_air/acc_library.html tutaj jest nieco artykułów z cyklu Air  to Air Gunnery

I jeszcze filmik instruktażowy :)

Dodam, że dobrym strzelcem specjalnie nie jestem, ale jeśli już wejdę na ogon siedząc jakiejś Foce, czy Mustangu to nie ma przebacz ;) Po prostu kwestia zużycia odpowiedniej ilości ammo.

PS W Iłku Zera mają przegięty zapas do MG - trzeba cisnąć fire ze 2 minuty, żeby wyszło ;)

« Odpowiedź #2501 dnia: Czerwca 18, 2010, 19:16:15 »
Dla wysokich prędkości (powyżej 400-500kmh) lekkie zmniejszenie skoku śmigła może zwiększyć prędkość poziomą o kilkanaście kmh. Czasem. Ja się tym nie bawie.
Miejsce na Twoją reklamę.

codex

• Gość
« Odpowiedź #2502 dnia: Czerwca 18, 2010, 22:37:30 »
Mam problem z IL Sturmowvik 1946 spatchowałem grę do 409m chce grac karierę pilota wybieram Kampanię polski,ustawiam realizm przechodzę na drugą stronę.
Wpisuje miejsce urodzenia,datę wybieram samolot naciskam na "utwórz" i słyszę tylko pisk i gra nhie przechodzi dalej...wie ktoś o co chodzi?.

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #2503 dnia: Czerwca 19, 2010, 02:07:53 »
w pliku conf.ini (główny katalog iłka) znajdź linię:

locale pl

i usuń skrót: pl

...oczywiście jeżeli taki dopisek tam będzie.

codex

• Gość
« Odpowiedź #2504 dnia: Czerwca 19, 2010, 19:13:39 »
Problem ustąpił,nie da się tak żeby było pl i działała kampania :008:?.