Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 443004 razy)

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #2610 dnia: Września 17, 2010, 19:50:56 »
Z tego co wiem Forum nie ma własnego serwera IŁowego.
Na początek proponowałbym serwer Skies of Valor - na tyle realistyczny, że nie ma uproszczeń w stylu braku przeciągnięć czy braku kokpitu, ale z ułatwieniami w stylu ikon, widoków zewnętrznych czy niezbyt dużych map. Nieraz tam można spotkać dywizjon 316 do którego należę, a także jego gości i osoby z naszej strony.

« Odpowiedź #2611 dnia: Września 20, 2010, 02:09:41 »
"Imagine you are zooming, as in going straight up after taking your shot.  Can you roll the aircraft so that your lift vector is pointed where ever you want?  Of course you can... And how much (more) energy does it cost you to roll the aircraft some direction as compared to not?  Very little.  And how fast can you roll the aircraft compared to how fast a slower aircraft can turn a flat circle??  Much faster! So...

As you zoom, roll the aircraft to point your lift vector to wherever you want to go next, and then pull.  As you are already zooming, it's the most efficient way to turn a heavy, poor turning aircraft.  In fact, it's the most energy efficient way to rapidly change course in a heavily wingloaded aircraft, even if you are not in the middle of a BnZ fight. "

Kto mi wytłumaczy dokładniej o co chodzi. Jak wykorzystać roll-rate i lift vector w walce? Roll to z tego co się domyślam wokół osi samolotu, natomiast nie rozumiem jak można to wykorzystać by nadążyć za ostro zakręcającym przeciwnikiem.

« Odpowiedź #2612 dnia: Września 21, 2010, 21:56:33 »
Witam. Ostatnio dłubię sobie trochę przy full edytorze i mam jedno pytanko mianowicie jak sprawić żeby obiekty (np hangary na lotnisku ) były zniszczone. Chciałbym odwzorować efekt lotniska, które "niszczeje" na skutek bombardowań. Z góry dzięki.

« Odpowiedź #2613 dnia: Września 22, 2010, 22:19:30 »
Mam dziwny problem z kampaniami dynamicznymi.
W pewnym momencie nie ma następnej misji . Pojawia się okno brefing-u bez żadnej mapki ani tekstu . Po wciśnięciu fly wyskakuje info ze nie można wczytać mapy.

« Odpowiedź #2614 dnia: Września 23, 2010, 10:14:46 »
Prawdopodobnie nie masz zaistalowanych map dla danej kampanii.
Alkohol zabija komórki nerwowe ...zostawiając spokojne.

« Odpowiedź #2615 dnia: Września 23, 2010, 18:21:05 »
"Imagine you are zooming, as in going straight up after taking your shot.  Can you roll the aircraft so that your lift vector is pointed where ever you want?  Of course you can... And how much (more) energy does it cost you to roll the aircraft some direction as compared to not?  Very little.  And how fast can you roll the aircraft compared to how fast a slower aircraft can turn a flat circle??  Much faster! So...

As you zoom, roll the aircraft to point your lift vector to wherever you want to go next, and then pull.  As you are already zooming, it's the most efficient way to turn a heavy, poor turning aircraft.  In fact, it's the most energy efficient way to rapidly change course in a heavily wingloaded aircraft, even if you are not in the middle of a BnZ fight. "

Kto mi wytłumaczy dokładniej o co chodzi. Jak wykorzystać roll-rate i lift vector w walce? Roll to z tego co się domyślam wokół osi samolotu, natomiast nie rozumiem jak można to wykorzystać by nadążyć za ostro zakręcającym przeciwnikiem.

Ja Ci wytłumaczę, bo wątpliwe, że się doczekasz. W tym wypadku chodzi o walkę energetyczną w Twoim wykonaniu oraz w jak sprytny sposób jesteś w stanie to sobie wyobrazić w przestrzeni. Wyobraź sobie więc, że spadasz na dużo wolniej lecący samolot poniżej Ciebie, gdy w wariancie niekorzystnym zauważa Cie on wykonuje manewr defensywny, najczęściej horyzontalno-podobny zwrot w którymś z kierunków wykorzystując znaczną różnice prędkości pomiędzy wami do narzucenia niekorzystnego wariantu walki Masz w tym momencie dwa wyjścia - starać się za wszelką cenę dojść do jak najdogodniejszej pozycji strzeleckiej kosztem potencjału energetycznego, którego już nie odzyskasz bądź wyjście sprytniejsze - wykorzystać ciasny energetyczny zwrot przeciwnika oraz wynikającą z tego utratę przez niego energii do dalszego kontrolowania przebiegu akcji. Momentem krytycznym jest konieczna korekta wektora wychodzenia z nurkowania w taki sposób aby powodowało to jak najmniejszą utratę energii przez Ciebie w tym momencie istotny staje się roll rate czyli zwrotność osiowa Twojej maszyny gdyż za jej pomocą ustalasz w którym kierunku będziesz wychodził z nurkowania aby ponownie zamienić energie kinetyczną na potencjalną aż do osiągnięcia punktu szczytowego tej wymiany kiedy to dalsze wymienianie już się nie opłaca. Celowo wspomniano tutaj o słabej zwrotności ciężkich maszyn jednak w tym wypadku nie ma ona żadnego znaczenie ponieważ ty wykonujesz manewry w płaszczyźnie pionowej, a nie poziomej, jak Twój przeciwnik. Po wykonaniu kilku takich manewrów w pionie jesteś w stanie za którymś razem przeprowadzić skuteczny ostrzał wykonującego denerwujące ciasne manewry przeciwnika. Za kluczowe uznałbym tutaj stwierdzenie "Za którymś razem" a za pozytywny aspekt całej sytuacji to, że Twój przeciwnik nie ma możliwości skutecznie zaatakować będąc w sytuacji raczej mało komfortowej. Mam nadzieję, że troszkę pomogłem Ci ogarnąć zagadnienie.

« Odpowiedź #2616 dnia: Września 23, 2010, 18:42:09 »
Prawdopodobnie nie masz zaistalowanych map dla danej kampanii.
Kucze ale mam czystą wersję iłka 1946 z dogranymi patche 8m i 9m .

« Odpowiedź #2617 dnia: Września 23, 2010, 20:49:11 »
Napisz trochę więcej na temat tego błędu
 -  która  kampania offline powoduje problem?

« Odpowiedź #2618 dnia: Września 26, 2010, 13:18:18 »
Mam problem z wersjami, mam IŁ'a (wszystkie możliwe wersje) w jednym, niestety zapomniałem czy wgrywa się wszystkie po kolei wersje tzn. 4.08m i 4.09 czy mogę od razu 4.09? Chcę mieć wszystkie samoloty (nie chodzi mi o AI plane). Wgrać najpierw 4.08m a później 4.09 bo kiedy wgrałem 4.08m i musiałem wkleić pliki z 4.09 to ładuje mi do 5% i wywala grę.

« Odpowiedź #2619 dnia: Września 26, 2010, 13:37:28 »
Na 4.08 wgrywasz 4.09.
A najlepiej odinstaluj wszystko -  sprawdż CC cleanerem czy nic nie zostało.
Zdefragmentuj dysk . I zacznij od nowa . Niestety nie pamiętam jak to szło  od pierwszej instalki Iła.
Zbyt dawno to było. Ale via -szukajka- znajdziesz kolejność patchy.

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #2620 dnia: Października 01, 2010, 10:00:12 »
Witam.
Mam problem z Channel map dodanej standardowo do UP.2.01.
Channel map wersja beta wchodzi bez problemu, ale już channel map 40-41, 42-45, każda pora roku , wyrzuca mnie do windowa lub ew. pokazuje błąd russian paratroopers. I nie ma znaczenia czy mapę ładuję z FMB czy QMB. Czy może któryś mod z JSGME powoduje błąd czy ustawienia w grafice?
Pozdrawiam.
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

« Odpowiedź #2621 dnia: Października 11, 2010, 22:49:26 »
Nie wiedziałem gdzie napisać więc pisze tu.
Mam mały problem z samolotami wersja (4.9 + UP 2.1) a mianowicie brakuje kilku maszyn takich jak:
AVIA B-534-IV
D.XXI od DANISH do SARIA
FIAT G.55 wszystkie
FIAT G.56
I-15 bis obydwa
I-16 wszystkie typy 5 i 6
Re 2000 Reggiane
SM 79 Sparviero
Nie wyświetlają się w okienku w Quick Mission Builder, jak i w Full Mission Builder. Macie jakieś pomysły co może być przyczyną?
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #2622 dnia: Października 12, 2010, 18:28:27 »
Spróbuj zmienić mapę na inną i Zobacz, czy nie przybyło jakichś samolotów z w/w typów. Nie wiem jak to jest, ale chyba gra sama dobiera planset do mapy. Np. u mnie w qicku na mapie pacyficznej , próżno szukać dajmy na to ratów... Nawet się nad tym nie zastanawiałem bo rzadko śmigam offline, ale w sumie jest to problem bo dlaczego nie mogę sobie poszaleć zeką nad Moskwą..? Kuna!! Właśnie do mnie to dotarło...:icon_redface:

pozdr

« Odpowiedź #2623 dnia: Października 14, 2010, 22:00:05 »
"bluesbrat" Twój sposób nie działa. Wygląda mi to raczej na brak plików z tymi samolotami. A u ciebie one są? Jak próbuje włączyć misje wyskakuje raki error.

Jeśli ktoś byłby wstanie podesłać te samoloty, to bym spróbował je dograć.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #2624 dnia: Października 15, 2010, 06:53:59 »
Gra do reinstalacji. Skopałeś coś podczas instalacji UP lub podczas zabawy modami.