Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 443269 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #2910 dnia: Sierpnia 26, 2013, 21:31:24 »
Jak korzystać z celownika żyroskopowego w P-51? Szukałem na YT, ale nic nie znalazłem.

Czy to normalne, że Bf-y kręcą się w tej grze lepiej niż Spitfire? Mk IX dziwnie łatwo wpada w korkociąg.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #2911 dnia: Sierpnia 27, 2013, 07:10:41 »
Musisz sobie zbindować "Toggle Sight Mode (Auto)" w opcjach i wtedy będziesz mógł włączyć żyro (tylko najnowszy Mustang go ma). Jeśli chcesz się nauczyć z niego poprawnie strzelać, to poszukaj na YT filmików z DCS: P-51D - tam jest elegancko wyjaśnione, bo to wcale nie jest taki wygodny celownik.

Co do tego jak kręcą 109 można sporo napisać, ale w sumie warto pamiętać o jednej rzeczy - zwrotniejszy Spit to bajka z czasów Bitwy o Anglię, późniejsze wersje 109 były całkiem zwrotne (nie żeby Emile nie były). Kolejne sprawa to Twoje umiejętności - 109 jest samolotem łatwiejszym IMO w pilotażu niż jakikolwiek Spit. Do tego dochodzi odpowiednie dobieranie skoku śmigła i inne niuanse. Nie umiem tego dobrze wyjaśnić, może ktoś z forumowych ekspertów się pojawi. Pamiętaj, że 109 zawsze będzie próbował zmusić Cię do manewrów przy ujemnych G i walki w pionie - tutaj Spit słabo sobie radzi. No jest jeszcze Mk IX... Późne wersje Spita to już nie były zwrotne dogfightery, bardziej myśliwce do boom and zoom.

Ogólnie Iłek to Iłek, ma masę niedoskonałości w FM, ale jeśli latasz bazując na "powszechnej wiedzy" i tym co mówią na Discovery Channel, to się srogo zawiedziesz i znienawidzisz tę grę. Moja rada - zaopatrz się w trochę fachowej literatury na temat samolotów WWII, poszukaj na YT filmików o walce powietrznej i manewrach, np takie coś: https://www.youtube.com/watch?v=dajjO8RELMs F-18, ale zasady te same. Poszukaj sobie kogoś, kto z Tobą polata online 1v1, poziom skilla nie jest ważny, po prostu jest to mniej frustrujące niż walka z AI.

« Odpowiedź #2912 dnia: Sierpnia 27, 2013, 10:16:38 »
Bazuję na wwiiaircraftperformance, ale być może autor strony jest stronniczy.

Wydaje mi się, że prędkość przeciągnięcia jest niższa dla Spita, więc nie powinien chyba tak łatwo wpadać w korkociąg? Dziwne.
Duże szybkości też nie są wymodelowane. Samoloty powinny "sztywnieć" przy dużych szybkościach, a tutaj prawie nie ma różnicy. Jakby działało to jak należy, to np. taki Corsair byłby w stanie wykręcić Zero przy dużej szybkości.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #2913 dnia: Sierpnia 28, 2013, 01:04:25 »
Samoloty sztywnieją, ale prędkość musi być naprawdę duża - spróbuj wycisnąć 7 setek na budziku i zobaczysz róznicę. Co do wpadania w korki, to pamiętaj, że trzeba jeszcze skręcać poprawnie - używać ruddera. Jaki w ogóle masz joy? Skrętna rączka, czy pedały? To pierwsze rozwiązanie jest sporo gorsze jeśli idzie o ciasne skręcanie i ogólnie ACM. Kolejna sprawa to sam fakt jak latasz samolotem. Przy okazji DCS mustanga czytałem gdzieś, że jeśli ciągniesz drążek na siebie i jeszcze pchasz w bok, to prosisz się o korka, coś tam ma to zwiazek z konstrukcją skrzydeł i silnikiem. Nie wiem ile w tym prawdy, ja nie grzebię w takich rzeczach, ale coś w tym jest - jak na rzekomo zwrotny samolot to Mustang jest korkogenny potwornie, Spit w późnych wersjach też, nie wiem jak wczesne.

Tak czy siak jedyne co mogę na pewno poradzić, to dbaj o energię. Ciasne skręty przy niskich prędkościach to dobry sposób by dać się zabić. Jeśli przeciwnik skręca ciasno w dół, nie próbuj replikować skrętu od razu, tylko np minimalnie nabierz wysokości i dopiero skręć delikatniej stosując lag pursuit. Jak zacznie wychodzić z zaketu i np zacznie się wznosić, to powinieneś mieć wtedy więcej energii do przepalenia na więcej G i dorwać klienta.

Aha jeszcze jedno, jeśli lecisz na wersji 4.10 i wcześniejszych, bo jarają Cię mody, to zapomniej w ogóle o walce w QMB, komputer oszukuje, zawsze jest szybszy i nigdy się nie przegrzewa.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2013, 01:10:28 wysłana przez Grover »

« Odpowiedź #2914 dnia: Sierpnia 28, 2013, 08:22:33 »
W paczu 4.12.1 stery sztywnieją już od 400-450 km/h w zależności od modelu samolotu.

« Odpowiedź #2915 dnia: Sierpnia 28, 2013, 09:15:51 »
Latam na 4.12. Jeśli się nie mylę, to samoloty powinny sztywnieć już od 500 km/h. Na 700 km/h to już cegła bez żadnego sterowania powinna być, a wyjście z nurkowania chyba tylko poprzez trymowanie (za wyjątkiem tych z hydraulicznym wsparciem układu sterowniczego).
Używam joya z rączką. Pedały są za drogie.

« Odpowiedź #2916 dnia: Sierpnia 28, 2013, 17:59:05 »
To co powinno być a nie jest zaimplementowane w symulatorach było poruszane wielokrotnie na wielu "frontach".
Gombro jesteś "świeżym" virtualnym lotnikiem i musisz nauczyć się akceptować obecny stan rzeczy. Najlepiej poszukaj wirtualnej grupy, do której mógłbyś dołączyć, nabywać i rozwijać umiejętności. Samotnie to droga przez mękę ze średnim efektem końcowym.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2013, 19:30:33 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #2917 dnia: Sierpnia 28, 2013, 23:54:59 »
A po polsku jak będzie ten celownik? Coś nie widzę takiej opcji. Jakoś inaczej to chyba przetłumaczyli.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #2918 dnia: Sierpnia 29, 2013, 06:28:00 »
Jest pierwszy od góry w dziale celownika bombowego.

« Odpowiedź #2919 dnia: Sierpnia 29, 2013, 11:49:29 »
Jakoś dziwnie obraz zaczął mi skakać (przybliża się i oddala, miga). -__-

« Odpowiedź #2920 dnia: Sierpnia 29, 2013, 22:33:21 »
No już z tą cegłą przy 700 to nie przesadzaj, toć to dość przeciętna Vmax w locie poziomym dla myśliwców z końca wojny, a do dopuszczalnych prędkości w nurkowaniu ile jeszcze brakuje.

A z tym "skakającym" obrazem to może szczegółów więcej trochę? Kiedy to się dzieje? Cały czas? W trakcie lotu? W trakcie włączania czegoś? Trudno nam coś poradzić, bo na razie to tak jakbyś zadzwonił na infolinię i tylko powiedział "Panie, nie działa".

« Odpowiedź #2921 dnia: Sierpnia 30, 2013, 11:22:16 »
No tak, ale słowo klucz to późnowojenny.

Zobacz sobie tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=qKKT8UmIqow

Ten układ hydrauliczny to była poważna zaleta.

« Odpowiedź #2922 dnia: Września 04, 2013, 01:33:17 »
No tak, ale słowo klucz to późnowojenny.

Inne prawa fizyki obowiązywały na początku wojny?  :)

« Odpowiedź #2923 dnia: Września 04, 2013, 10:18:26 »
Wyobraź sobie, że samoloty były w trakcie wojny wielokrotnie przeprojektowywane - w tym również elementy układu sterowniczego.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2924 dnia: Września 04, 2013, 10:30:35 »
Przypominam, że wątek jest o pomocy dla początkujących, a nie na udowadnianiu czyja racja jest najmojsza (wiadomo, że moja :021:).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"