Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442629 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #2940 dnia: Września 19, 2013, 19:39:47 »
Testy prawdziwych samolotów wykazywały (E-3 i Spitfire I), że przy 500 km/h pilot potrzebował 4 sekund na podniesienie dzioba o 45 stopni. W Ile nie ma z tym problemu. W CloD-zie też nie.
Poproszę o te testy, bo nie wierzę w te 4 sekundy na uniesienie dzioba o 45 stopni przy 500km/h.

Offtop na temat skuteczności sterów wydzieliłem do kosza. Jeśli ktoś chce dalej dyskutować na ten temat, to proszę o założenie osobnego wątku i zachowanie tam kultury wypowiedzi. Grover
« Ostatnia zmiana: Września 20, 2013, 16:56:03 wysłana przez Grover »

« Odpowiedź #2941 dnia: Września 20, 2013, 21:33:08 »
Tylko parę słów, by zawarte w tym temacie dla początkujących pewne wywody, nie wprowadzały ich w błąd.
Poproszę o te testy, bo nie wierzę w te 4 sekundy na uniesienie dzioba o 45 stopni przy 500km/h.

Przyznam, że cynicznie domagałem się tych testów, cynicznie bo wiedziałem, że nie istnieją - co wyszło w dalszej, już przeniesionej do kosza części dyskusji, natomiast 45 stopni w 4 sekundy dotyczy rolla przy 400mph, co wiedziałem.
Tak więc twierdzenia, że dziwna jest ta gra, że przereklamowana, na podstawie mylnie przedstawionych testów są nieuprawnione.
Co więcej, nawet gdy jakieś parametry iłka odbiegają od danych z reala, to nie ma to znaczenia dla wartości tej gry, bo model lotu w grze jest ten sam dla wszystkich graczy.
To co czyni iłka wyjątkowym, to konieczność myślenia i analizowania sytuacji w powietrzu, wyciągania odpowiednich wniosków i adekwatnego zachowania i sporo wyobraźni przestrzennej, bez tego to nawet w Bf109 G2 nie damy rady wyklimbować biednego Hurricana. :)
To dlatego umiejętności nabyte w iłku przydadzą się w innych grach lotniczych, czy to będzie BoS, czy Clod, czy DCS IIW, wystarczy dać poprawkę na inny model lotu.
Co miałem powiedzieć, napisałem.  :)

« Odpowiedź #2942 dnia: Października 29, 2013, 13:25:46 »
Zgłaszam problem:po spaczowaniu do 4.12.1 i zainstalowaniu HSFX 7 gra całkowicie straciła dźwięki,dodam jeszcze,że gra działała normalnie przez pewien czas,jakieś sugestie bo nie chce mi się instalować od nowa ...

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #2943 dnia: Października 30, 2013, 12:12:11 »
Witam.
Mam problem  z kampanią "Westfront" Boelckes
Dokładnie nie mogę jej uruchomić dla (wyrzuca mnie do menu gry po wybraniu kariery i kliknięciu start );
- Mysliwca RAF
- Mysliwca Bombardującego RAF
- Mysliwca Luftwaffe
-Mysliwca Bombardującego Luftwaffe

Bez problemu uruchamia się dla kariery bombowca w/w oraz kariery w USAAF.
Wygląda na to że coś nie tak jest w plikach w folderze DGEN, ale nie mogę znaleźc co.

Miał ktoś taki problem?
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #2944 dnia: Października 31, 2013, 11:00:28 »
To wersja goła, czy HSFX? Jeśli HSFX to, czy zrobiłem update do bety 7.1 i czy zainstalowałeś nowy DGEN od Asury?

Offline Sobilak

• *
« Odpowiedź #2945 dnia: Października 31, 2013, 12:51:49 »
To wersja 4.12.1 z mod act 5.20. Nie chodzi ani z Asura DGEN ani z rekomendowanym 4.0.8.6.
USAAF chodzą, bombowa RAF chodzi. Myśliwska nie włącza się tak, jakbym jej w ogóle nie miał zainstalowanej/wrzuconej  do DGEN folder. Wyświetla nazwę i tyle.
Sprawdzę jeszcze listę latadeł którą posiadam z listą w classesGb5, planesGb5, bo nie mam pomysłu co jeszcze sprawdzić.
« Ostatnia zmiana: Października 31, 2013, 20:46:21 wysłana przez Leon »

Offline Zeke

• ZB
  • *
« Odpowiedź #2946 dnia: Października 31, 2013, 13:44:05 »
A jesteś pewny, że ta kampania będzie chodziła pod 4.12.1 ? Kiedy ja instalowałem Westfront, wymagała DBW / UP 3.0, czyli maksimum 4.101. A i przy spełnieniu tych warunków nie u każdego ruszała od razu.
"I jedyne, co pamiętam po tylu latach ich pracy / to, że wojnę wygrali Polacy"
Kazik (o nauczycielach historii)

Offline Sobilak

• *
« Odpowiedź #2947 dnia: Listopada 01, 2013, 08:46:02 »
Ruszyła mi po wykasowaniu linijek 1939/1940 Ardennes z campaingGb5. Moge zacząć tylko od 1940 France, ale i tak sie cieszę.

« Odpowiedź #2948 dnia: Listopada 03, 2013, 16:32:20 »
Jak włączyć synchronizację pionową w IL2 1946?

Z poziomu gry nie ma, z poziomu CCC w ATi zrobilem profil dla il2fb.exe i ustawiłem synchronizację na zawsze włączone.

Pomimo tego nadal nie działa, wkurza mnie tearing masakrycznie, wolę stałe 60 klatek bez tearingu niż 300 klatek i załamane krawędzie przy każdym ruchu. Ktoś pomoże?

« Odpowiedź #2949 dnia: Listopada 03, 2013, 16:54:37 »
Coś musi być nie halo ze sterownikami (albo CCC) u Ciebie. Ja również jadę na ATI (choć nieco przedpotopowym) i włączanie / wyłączanie V-sync oddzielnym profilem w CCC działa bez zarzutu. Nie masz przypadkiem jeszcze jakiejś aplikacji (np. Ati Tray Tools), która robi zamieszanie w ustawieniach grafy?

« Odpowiedź #2950 dnia: Listopada 03, 2013, 22:36:27 »
No fakt, miałem ATI Tray, usunąłem i teraz działa vsync. Dzięki za pomoc.

Pytanie numer 2 jak uaktywnić oś Z (przybliżanie) z Freetracka? Działa mi tylko Roll i Pitch, przydałoby się jeszcze przybliżanie.
Pytanie nr 3, mam wersję PL uaktualnioną do 4.12.1. Po instalacji moda HSFX 7 wszystko jest po angielsku.
Można to jakoś zmienić ponownie na polski język?

Offline Sobilak

• *
« Odpowiedź #2951 dnia: Listopada 04, 2013, 06:28:12 »
To i tak masz dobrze. U mnie zmieniło na francuski i nie mogłem zmienić nawet na angielski.
Sprawdź w conf.ini  w gupie [rts] przy linijce "local" wpisz pl zamiast en.

« Odpowiedź #2952 dnia: Listopada 04, 2013, 10:22:16 »
Gdzieś na forum była informacja, że wpisując pl tracimy dostęp do bodajże generowania kampanii.
Wpis był stary więc może tyczył się starszych wersji. Ktoś wie czy problem występuje nadal?

Ponawiam pytanie o oś Z z freetracka, za cholerę nie mogę jej uaktywnić w IL2 1946.
Korzystam z FT zarówno w IL2 1946, IL2 COD i War Thunder. Tylko w IL2 1946 ta oś nie działa.

Po co dublujesz posty? Mazak.
« Ostatnia zmiana: Listopada 04, 2013, 11:55:48 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #2953 dnia: Grudnia 02, 2013, 16:43:51 »
Dzień dobry  :)

Witam wszystkich uprzejmie, to mój pierwszy post na tym forum :D Ostatnio stałem się posiadaczem gry Ił 2 1946 i z tym zaczął się mój problem. Do tej pory nie miałem wielkiej styczności z grami komputerowymi, ale zdecydowałem się spróbować swoich sił w tej grze ze względu na jej realizm i dużą liczbę samolotów. Niestety przeliczyłem się. Nie potrafię zrobić w tej grze dosłownie nic. Gdy włączam jakąkolwiek misję i na monitorze wyświetla się kokpit samolotu nie umiem zrobić nic, z włączeniem silnika włącznie, nie mówiąc już wgl. o poderwaniu maszyny do lotu. Tutaj moje pytanie, czy możecie mi pomóc, powiedzieć jakie czynności należy wykonąć by odpalić maszynę, wystartować, nieco polatać i wylądować? Którymi klawiszami to się robi (wiem że pod "A" jest autopilot, a cyferkami zmieniamy moc silnika i tylko tyle)? Może się da, a jeśli tak to gdzie, nieco uprościć sterowanie? Przepraszam za tak laickie pytania, ale do tej pory nie miałem styczności z grami komputerowymi, a co dopiero z takim symulatorem.

Ps. Czy w grze można używać Gamepada? Ponoć bardzo przydatny jest joystick, ale czy można używać też tego kontrolera?

Pozdrawiam  :)

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2954 dnia: Grudnia 02, 2013, 18:15:50 »
Silnik akurat uruchamia się pojedynczym przyciskiem - standardowo "I" - bez żadnej skomplikowanej procedury.

Na klawiszach będzie dosyć ciężko, z prostego powodu, klawisz albo jest wciśnięty, albo nie, co nie daje pełnej kontroli nad sterami. Na padzie powinno już być lepiej, bo ma analogowe gałki, jednak to też nie najlepsze wyjście, bo od razu są na nim zajęte obie ręce, a trzeba czymś obsłużyć jeszcze funkcje spod klawiatury, czy samo rozglądanie się.

Powinieneś na początek przypisać sobie sterowanie do kilku najważniejszych rzeczy, tzn - steru wysokości, lotek, steru kierunku i przepustnicy. Zwróć tu jeszcze uwagę, że w samolotach steruje się tak, jakby mieć odwróconą oś Y w porównaniu z standardowymi grami - tzn, wychylenie steru "od siebie" powoduje skierowanie nosa samolotu do dołu.

Po uruchomieniu silnika, wysuń kalpy w położeniu "do startu". Nie wszystkie maszyny posiadają wiele ustawień klap, np. Spitfire ma tylko klapy do lądowania. Na ziemi skręcasz wychylając ster kierunku, pomagaj sobie także hamulcami (klawisz B). Na pasie warto zablokować kółko ogonowe (trzeba przypisać w sterowaniu) aby samolot nieco mniej zaciągał na bok. Będąc już w osi pasa, dodajesz stopniowo gazu, kontrując ściąganie na bok (spowodowane obracającym się śmigłem) za pomocą steru kierunku. Przy pewnej prędkości (będą różne dla różnych samolotów) wychylasz nieco ster od siebie, aby oderwać kółko ogonowe od ziemi. Rozpędzając się dalej, będziesz mógł oderwać się od ziemi, przyciągając ster do siebie. Po starcie, będąc na znoszeniu chowasz podwozie (klawisz G) i klapy. Teraz popróbuj trochę sterowania, żeby poczuć maszynę.

Na początek tyle, napisane najprościej jak potrafiłem. Jeśli Cię wciągnie, złapiesz bakcyla, zapewne zechcesz kupić joystick. Na początek wystarczy nawet Logitech za ~100zł, nie trzeba od razu kupować zestawu HOTAS (joystick + przepustnica) za kilkaset złotych, ale jednocześnie lepiej unikać tych najtańszych, joy za 40zł może wystarczyć na parę lotów, ale będzie straszył precyzją, i pewnie szybko wykończysz potencjometry.