Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 443272 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #2955 dnia: Grudnia 02, 2013, 18:29:53 »
Mhm, dzięki, co nieco mi to rozjaśniło :)

Mam jeszcze dwa pytanka, co to znaczy wysunąć klapy w położeniu do startu? Wgl. o jakie klapy chodzi (nie znam lotniczego żargonu :( ) ? Oraz drugie pytanko, jak steruje się sterem?

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2956 dnia: Grudnia 02, 2013, 19:32:51 »
Chodzi o zwykłe klapy, znajdujące się na skrzydłach, blisko kadłuba. Klapy, po wysunięciu, generują dodatkową siłę nośną, przy mniejszej prędkości. Pozwala to więc wystartować wcześniej, bądź lądować z mniejszą (czyli bezpieczniejszą) prędkością. Standardowe klawisze o ile dobrze pamiętam to V do wysunięcia i F do chowania.

Dot. sterów - pytasz o klawisze w grze? Jeśli tak, to standardowo są to strzałki góra/dół dla steru wysokości, lewo/prawo dla lotek i z/x dla steru kierunku. Jeśli chcesz sterować padem, musisz ręcznie przypisać osie, w sekcji na samym dole ustawień klawiszy.

« Odpowiedź #2957 dnia: Grudnia 02, 2013, 20:39:35 »
Ok, dziękuję :D Jutro spróbuję trochę polatać i napiszę tu o rezultatach i ewentualnie kolejnych pytaniach :)

Ps. czy w grze jest jakiś tryb w którym mógłbym "postrzelać się" z kolegą? Może na podstawie sieci lokalnej lub coś takiego? Marzy mi się pojedynek Bf 109 ze Spitfirem :)

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2958 dnia: Grudnia 02, 2013, 20:47:36 »
Oczywiście, jest multiplayer. Z poziomu meny, w "Grze wieloosobowej" (lub podobnie, w grze mam ustawiony język angielski) możesz zarówno hostować grę, jak i do gry dołączać. Działa poprzez LAN, jak i w Internecie, przez wpisanie docelowego adresu IP. Publiczne serwery Sturmovika znajdziesz instalując program HyperLobby http://hyperfighter.sk/ a kilka serwerów znajdzie się też w wyszukiwarce serwerów programu Xfire.

Aby dowiedzieć się czegoś więcej o grze, polecam odwiedzić np. stronę KG200 http://kg200.il2forum.pl/ niestety z tego co wiem nie jest już aktualizowana, oraz sturmovik.pl (link w mojej sygnaturze) gdzie również znajdziesz wiele informacji, w tym opisy samolotów, joysticków itp.

« Odpowiedź #2959 dnia: Grudnia 04, 2013, 18:23:00 »
Super! Wielkie dzięki :) Po dwóch wieczorach potrafię jako tako lądować, startować i zestrzelić parę bombowców, oczywiście wszystko z włączonymi uproszczeniami, ale dobre i to na początek ;) Bardzo podoba mi się mnogość trybów :D Prócz kampanii dla pojedyńczego gracza i multiplayer'a jest też narzędzie do projektowania własnych misji, a w trybie multi też jest wiele możliwości  ;D

Mam jeszcze pytanie z innej nieco beczki, czy jest jakaś wersja gry Ił2 w której byłoby więcej maszyn do oblatania niż w 1946?

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2960 dnia: Grudnia 04, 2013, 18:46:30 »
Wydanie 1946 jest ostatnią częścią "starego IŁka", więc jest to najpełniejsze wydanie tej gry. Nowe samoloty (i nie tylko) dodają mody, takie jak HSFX 7. Sporo nowości znajduje się też w patchach. Przy instalowaniu patchy należy pamiętać, że nie wystarczy najnowszy, tylko trzeba je instalować po kolei. Numer aktualnej wersji gry wyświetla się na ekranie ładowania, razem z % postęp.

Jeśli chodzi o poziom trudności, zawsze uważałem że najlepiej od razu rzucić się na głęboką wodę. Czyli ustawienia realizmu, sterowania silnikiem itp. od razu na pełny realizm, i zostawić tylko widoki zewnętrzne, żeby na początku się połapać w przestrzeni, oraz "ikony",czyli podpisy samolotów, które pozwolą zorientować się co to za samolot, przed przejściem na pełny realizm gdzie trzeba już samemu rozpoznać sylwetkę czy malowanie. Oczywiście do tego najlepiej mieć joystick, na realistycznym sterowaniu klawisze zapewne spowodują częste przeciągnięcia i korkociągi.

« Odpowiedź #2961 dnia: Grudnia 04, 2013, 19:24:53 »
Ok dziękuję bardzo :) Rozumiem że w grze multiplayer trzeba mieć grę zaktualizowaną do najnowszej wersji? A jeżeli zainstalowałbym moda na dodatkowe samoloty lub stworzył własną "skórkę" dla samolotu, to mogły by wystąpić jakieś zgrzyty w multi, bo inni mieli by tych rzeczy zainstalowanych?

Hm, to "nowym" Iłkiem będzie BoS?

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2962 dnia: Grudnia 04, 2013, 19:37:47 »
Po 1946 wyszedł "Cliffs of Dover", które zebrał bardzo mieszanie opinie. Ma swój dział tutaj na forum. BoS, czyli Battle of Stalingrad, będzie właśnie kolejną częścią. Aktualnie jest w fazie testów.

Tak, do grania w mulit trzeba mieć tą samą wersję co serwer. Czasem serwery wymagają też konkretnego moda, jak np wspomniany HSFX7 wymagany na serwerze SpitVs109s. Z tego względu, warto po instalacji podstawki, i spatchowaniu, zrobić najzwyklejsze kopiuj-wklej całego katalogu gry w inne miejsce. Dzięki temu można mieć na komputerze kilka wersji gry, np. czystą bez modów, gotową na wypadek premiery patcha, zmodowaną HSFXem, zmodowaną innym modem itp. Nie będą się gryzły.

To, czy gracze zobaczą Twój skin, czyli skórkę, zależy od ustawień serwera. Jeśli będzie miał włączone przekazywanie skórek, to gracze zobaczą Twoje własne malowanie, jednak nie nastąpi to od razu, żeby nie zapychać łącza, czasem więc trzeba czekać aż się załadują.

« Odpowiedź #2963 dnia: Grudnia 04, 2013, 19:57:02 »
Mhm  :) Ale w CoD dostępne są maszyny z bitwy o Anglię, a więc 1946 będzie bardziej uniwersalny dla mnie :) A właściwie czym się różnią kolejne częsci skoro jest tam mniej samolocików?

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #2964 dnia: Grudnia 04, 2013, 20:32:16 »
Wymaganiami sprzętowymi, grafiką, poziomem komplikacji obsługi maszyny (w CloD trzeba parę rzeczy przełączyć i wiedzieć jak i w jakiej kolejności, żeby uruchomić samolot).

« Odpowiedź #2965 dnia: Grudnia 05, 2013, 22:41:29 »
Mhm, dziękuję :) W takim razie zainstaluję patche :) A czy dodają one może samoloty francuskie, takie jak np. Caudron CR.714 lub Morane-Saulnier MS.406 lub Morane-Saulnier MS.406?

Ps. mój samolot po krótkiej walce z bombowcami :D Brak tylnego prawego skrzydła, wielkie dziury w przednim lewym oraz ogólne podziurawienia :) A to był łatwy poziom trudności, jeszcze dużo przede mną :) Udało mi się zestrzelić dwa w trybie Qucik Mission Builder

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2966 dnia: Grudnia 05, 2013, 23:43:30 »
W HSFX7 są na pewno MS.406 i MS.410. Na pewno wiele pojedynczych samolotów można znaleźć na n stronie SAS1946. Osobiście latałem niemal wyłącznie online, a tu królują gotowe paczki modów. Ręcznie instalowanie pojedynczych samolotów, map itp, to raczej domena single-player, gdzie nie trzeba taj jak w multi martwić się o zgodność wersji.

Te "skrzydła z tyłu" to statecznik poziomy ze sterem wysokości, oraz statecznik pionowy ze sterem kierunku.

« Odpowiedź #2967 dnia: Grudnia 06, 2013, 20:39:49 »
Mhm :) A podpowiecie jaki samolot byłby dobry na początek? Wolałbym jakiś myśliwiec.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #2968 dnia: Grudnia 06, 2013, 22:00:44 »
Wielu dawniej do nauki polecało Hurricane'a. Latanie, lądowanie, te rzeczy ;)   Ja tam polecam Zero albo Ki-61, czyli japońskie myśliwce. Bardzo przyjemne.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #2969 dnia: Grudnia 06, 2013, 22:09:41 »
Zabawne :D! Właśnie najwięcej latam na Ki-61 i uważam go za bardzo "przyjemny" :) Zerem też latało się w miarę ok :D Bardzo dobrze latało mi się też Spitfirem, ale ponoć dużo żółtodziobów nim fruwa ?

ps. mój kolega w pewnej grze, jakiejś strzelaninie, opowiadał iż tam gracze zawiązują klany, a potem te klany rozgrywają pojedynki między sobą. Czy tutaj też występuje coś podobnego, tzn. pojedynki pomiędzy dywizjonami ?