Moje pytanie- jak chcesz w inny sposób rozwiązać kwestię spalin w kabinie samolotu, którego oryginalny egzemplarz latał ostatnio 60 temu?? Masz jakieś inne pomysły niż szukanie w źródłach??
sprzeczność jest w tym pytaniu: już pisałem, że mnie tam nie było

- nie ja rozwiązywałem problem.
Ale czując podchwytliwość/uberprzebiegłość Twego pytania odpowiem prosto, jak można by było to zrobić (wachlowanie źródłami nic nie pomoże - jak usunę problem to udokumentuję to w dokumentacji zakładu):
- po pierwszych meldunkach od pilotów testowych idę do silnikowców i oglądamy całą instalację paliwową, odprowadzania spalin, cały panel ogniowy, instalację olejową; sprawdzamy głównie giętkość wszelkich przewodów, zamocowania na króćcach i przelotkach, przejścia w okolicach wręg (dobrze jest pamiętać numery wręg, znałem na pamięć swojego "antka"), wszelkie gumowe i gumowane nakładki, nasadki, uszczelki,
- wybieram silnikowca drobnej postury i małych dłoniach (Osoba wielce przydatna w każdej specjalności lotniczej) by "dotarł" do elementów niewidocznych/trudnodostępnych
- teraz powinno być "wypracowane" rozwiązanie: w czasie "burzy mózgów" lub luźnej rozmowy - zależnie od temperamentów "ekipy".
- każdy doświadczony silnikowiec zna conajmniej trzy miejsca "na silniku", gdzie może wystąpić nieszczelność, teraz zidentyfikowaliśmy problem i wiemy do kogo się zwrócić:czy "poprawić" instalacje we własnym zakresie, czy wołamy głównego inżyniera "od producenta" silnika.
- ponieważ to wszystko odbywa się w niedoczasie, stresie, pod okiem wymagających "mądrali", czynności wykonujemy "spokojnie i profesjonalnie, w atmosferze skupienia .... )
Teraz następuje "wyciek": wśród zgromadzonych "mądrali" znalazł się niewydarzony dziennikarz i zanotował coś o "problemach z instalacjami silnika" w najnowszej konstrukcji pana ...... . Po 20 latach taką notatkę znajduje znany publicysta lotniczy i po swojemu interpretuje, umieszcza w kilku publikacjach i daje szansę na powielanie "dokumentu źródłowego".
W międzyczasie okazało się, że przyczyną nieszczelności było pękniecie w okolicach "n - tego cylindra", które nie ujawnione na czas, mogłoby doprowadzić do ....
Mam nadzieję, że taka odpowiedź jest bliższa rzeczywistości, a jeszcze uzupełniona autentycznymi wspomnieniami uczestników ......
Tylko takich wspomnień raczej nikt nie spisuje - są mało kinowe.