Cieszę się,że masz zamiar budować kokpit.Czy masz już wybrane oprogramowanie jakie zastosujesz?Co będzie podłączone do LAN?A co z MFD?
Tak bardzo bardzo się w ten projekt jeszcze nie zagłębiałem, jednak można powiedzieć, że trochę godzin przedumałem, poszukałem odpowiednie informacje, zrobiłem wstępny kosztorys. Postanowiłem że zacznę ze zrobieniem ICP i 2x MFD, tak jak to zaczynał vito_zm. I tutaj chciałbym kwestię przełączników rozwiązać za pomocą, "zmodyfikowanej" klawiatury tak jak to kiedyś pisał Sundowner. Przełącznik 4 kierunkowy wykonam sposobem domowym, a resztę przełączników za pomocą MJoya. I tutaj rodzi się pytanie czy do MJoya podepnę przełącznik wielopozycyjny 1-2-3, i czy przy przełączniku stabilnym typu 1-0 przy każdym przełączeniu, MJoy będzie obierał sygnał? Z tego co ostatnio czytałem to do MJoya można chyba podpiąć coś około 16 przełączników typu toggle, proszę mi powiedzieć czy rodzaj przełączników wpływa na ich ilość ?? Chodzi mi o to czy jak użyje jeden przełącznik 3 pozycyjny to czy będę mógł podpiąć o ileś mniej zwykłych przełączników czy to nie ma żadnego znaczenia??
Następnie zabiore się za wykonywanie odpowiednich konsol zacznę od lewej strony (trudniejsza do wykonania)
Przez cały czas na warsztacie będę wykonywał boki i przód oraz postaram się zrobić coś co będzie przypominało ACES II, jednak muszę to przemyśleć bo na czas roku szkolnego może zaistnieć problem z ustawieniem tego cuda w pokoju, dlatego wszystko będzie wykonane na śrubach, żadnego kleju kołków itp. po prostu na podstawowych konfirmatach, oraz spaxach

Tak więc będę mieć przełączniki, "obudowę" i co dalej??
Trzeba będzie wykonać konsolę środkową, i planuje ją zrobić w taki sposób że zamontuje w jej miejscu monitor, a resztę zasłonie płytą wiórową, w której będą poumieszczane przełączniki obrotowe.
Tak jak mówiłem wyżej, jako softu użyję F4Glass w opcji LAN, a obrazu MFD jak na razie nie będę wyciągał, z powodów w.w. Jednak będę musiał co nieco namieszać i umieszczę odczyt DED gdzieś nad wskaźnikami wysokości oraz prędkości.
Zamierzam również wykonać system audio w kokpicie jednak to dalsze plany, z powodów czysto finansowych, w każdym razie zamierzam użyć jakiegoś zestawu złożonego z kilku satelitek i Subwoofera, którego umieszczę w siedzisku. (Będzie czuć jak będzie dopalanie włączone :banan ).
Co więcej będę się starał a co z tego wyjdzie to nie wiem, podświetlić przełączniki i klawisze.
Btw. czy ktoś jest mi wstanie podać nazwę programu do wydawania głosowo komend dla skrzydłowego??