Autor Wątek: Wieczny konkurs odc. II  (Przeczytany 155818 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
Odp: Wieczny konkurs odc. II
« Odpowiedź #300 dnia: Maja 04, 2007, 12:51:09 »
A jak to się ma do lotnictwa :D ?
Może tak ?
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #301 dnia: Maja 04, 2007, 15:01:29 »
Dobrze dzieci - tatuś za 2 minuty fahren gegen nach Engeland i pewnie ze 3 dni będzie nieobecny na sieci

Dienstpferd to określenie na samolot który starał się wcisnąc RLM niejaki Kurt Tank z zawodu kawalerzysta cesarza Wilhelma, a jak wiadomo każdy myśliwiec liczący się ma kawaleryjskie korzenie, co z kolei warunkuje pochodzenie arystokratyczne. Dowodów jest bez liku - Manfred Von Richthoffen, Siegfried Von Katzenscheisse, Baron Graf Hyacint Von Strachwitz und Kamienietz... Oupsie ten ostatni był w panzerwaffe, ale też as chyba nawet lepszy od Wittmana

No więc wciskał projekt tego samolotu do RLM, oni nie bardzo go chcieli , no bo co ta za myśliwiec z silnikiem od bombowca, ale ostatecznie przyjeli projekt i dali mu numer 190, produkowany w zakładach Focke'go und Wulf'a. Krótko mówiąc FW-190 - tak krótko jak krótko trwa ogień czterech mauzerów potrzebny do rozszarpania Spitfira na drobne kawałki...  :118: :021:

Ranwers był najbliżej kawalerii :D

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #302 dnia: Maja 04, 2007, 16:38:36 »
Widzę, że wygrałem dosłownie o łeb !  :001:
Gwoli wyjaśnienia, na poprzedniej fotce to nie jest koń tylko makieta, tak jak krówka i dom, ustawiane na lotniskach. Znając fryców pewnie musiał mieć wrk.nr.  :020:
3 dni bez Schmeissera !  :karpik

Pytanie typowe z KWT - ile dźwigarów ma Pirat ?
Żartuję, nikogo to tu nie interesuje, a Miron i tak zrobiłby zaraz wykład.

No to serio - co to jest ? (jak najbardziej lotnicze, kto ostanio oglądał pewien film ten będzie wiedział  :004: )

.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline lancer

• *
  • ka-boom!
« Odpowiedź #303 dnia: Maja 04, 2007, 17:30:09 »
Odpowiedź będzie niekompletna, bo czytałem o tym daaawno temu i nawet nie pamiętam jak to się nazywa ani jak dokładnie wyglądało. :P
Jako, że coś mi po głowie chodzi... a nóż widelec... Barki wykorzystywane na Kanale La Manche w czasie Bitwy o Anglię. Zestrzelony nad kanałem pilot mógł ogrzać dupsko w takiej zakotwiczonej balii do czasu przybycia SAR.
Panowie, jesteście oficerami Armii Stanów Zjednoczonych. Oficerowie żadnej innej armii na świecie nie mogą tego o sobie powiedzieć. Zastanówcie się nad tym!

« Odpowiedź #304 dnia: Maja 04, 2007, 18:17:14 »
...
Pytanie typowe z KWT - ile dźwigarów ma Pirat ?
Żartuję, nikogo to tu nie interesuje, a Miron i tak zrobiłby zaraz wykład.
...

Zwykle: sześć. Po dwa w końcówkach, jeden w centropłacie ("pomocniczy") i jeden w stateczniku poziomym. Piszę "zwykle", bo istniała wersja SZD-30B "Pirat 75" posiadająca centropłat jak najbardziej "typowo" dźwigarowy (w odróżnieniu od wielopodłużnicowego, znanego wszystkim szybownikom), w której ta ilość zwiększa się o kolejny jeden (główny w centropłacie). Jeśli zaś w wersji "zwykłej" jako dźwigary doliczyć jeszcze podłużnice (trochę bez sensu, ale co tam!), których było łącznie 27 (17 na górnej powierzchni i 10 na dolnej), otrzymujemy łącznie okrągłą liczbę 33. No, może nie okrągłą, ale za to ładną :-)

Przepraszam, tak dawno nie odpowiedziałem na żadne pytanie, że nie mogłem się powstrzymać  :020:
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #305 dnia: Maja 04, 2007, 19:06:21 »
Brawo Lancer
Rettungsboje się to nazywało. Czy były angielskie wersje - tego nie wiem.
Zadajesz

PS. Miron - jak zwykle dokładnie do bólu  :021: Pirat B to ten z ładną kabiną ? Nawet nie wiedziałem, że miał inny centropłat. Nie trzeba było zdawać budowy po "A" ;)
« Ostatnia zmiana: Maja 04, 2007, 19:14:39 wysłana przez Ranwers »
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "

Offline lancer

• *
  • ka-boom!
« Odpowiedź #306 dnia: Maja 04, 2007, 20:13:29 »
Dziękuję  :002:
Oto moje pytanie.
Jak się nazywała zimnowojenna maszyna formalnie zaliczana do "myśliwców", która bodaj jako pierwsza seryjna miała na pokładzie 3 stacje radiolokacyjne. Proszę podać nazwę modelu i oznaczenie choć jednej wersji posiadającej owe gadżety.
Panowie, jesteście oficerami Armii Stanów Zjednoczonych. Oficerowie żadnej innej armii na świecie nie mogą tego o sobie powiedzieć. Zastanówcie się nad tym!

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #307 dnia: Maja 04, 2007, 20:31:31 »
Chodzi mi po głowie F-111, który na pewno miał 2 stacje. Być może któraś z wersji rzeczywiście posiadała 3.

« Odpowiedź #308 dnia: Maja 04, 2007, 20:41:42 »
...
PS. Miron - jak zwykle dokładnie do bólu  :021: Pirat B to ten z ładną kabiną ? Nawet nie wiedziałem, że miał inny centropłat. Nie trzeba było zdawać budowy po "A" ;)

Otóż nie. "Pirat B" to tak naprawdę "Pirat A", tyle że z powiększonym sterem kierunku i zmienionymi kątami wychyleń lotek i steru wysokości. Niczym innym (istotnym) się nie różniły. "Ten z ładną kabinką" to "Pirat C", który różnił się już znacznie bardziej, głównie konstrukcją kadłuba (skrzydła, statecznik, stery i cała ta reszta pozostały w zasadzie niezmienione). Tutaj porównanie:

Ten zaś "Pirat", który różnił się konstrukcją skrzydła, to "Pirat 75", znany również jako X-114. Był to prototyp (tylko jeden, o ile wiem) sprawdzający nowe rozwiązania - nie tylko skrzydła - dla "Pirata C" (miał "mieszany" kadłub, z "nową" kabinką i "przesuniętym" punktem zabudowy koła podwozia, ale pozostałe parametry pozostały niezmienione; dalszą jego przebudowę zakładano dopiero w produkcji seryjnej). Jednak ostatecznie nowy centropłat nie wszedł do produkcji. Przykro mi, ale nie pamiętam, dlaczego.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #309 dnia: Maja 04, 2007, 20:51:40 »
Dziękuję  :002:
Oto moje pytanie.
Jak się nazywała zimnowojenna maszyna formalnie zaliczana do "myśliwców", która bodaj jako pierwsza seryjna miała na pokładzie 3 stacje radiolokacyjne. Proszę podać nazwę modelu i oznaczenie choć jednej wersji posiadającej owe gadżety.
EF 105 F(lub dwumiejscowa G) Thunderchief
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Offline lancer

• *
  • ka-boom!
« Odpowiedź #310 dnia: Maja 04, 2007, 22:29:25 »
Chodzi mi po głowie F-111, który na pewno miał 2 stacje. Być może któraś z wersji rzeczywiście posiadała 3.

Proszę o doprecyzowanie  :001:

EF 105 F(lub dwumiejscowa G) Thunderchief

Tego mosolotu akurat nie miałem na myśli. Z czystej ciekawości (bo materiały mam pod 20kg makulatury zasypane ;)) Co on tam ma?

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #311 dnia: Maja 04, 2007, 22:53:08 »

Tego mosolotu akurat nie miałem na myśli. Z czystej ciekawości (bo materiały mam pod 20kg makulatury zasypane ;)) Co on tam ma?
Co ma nie wiem,jest to wersja F 105 do walki elektronicznej
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"

Offline lancer

• *
  • ka-boom!
« Odpowiedź #312 dnia: Maja 04, 2007, 22:56:54 »
Tak, ja wiem że to dzika łasica. Może ja czegoś nie rozumiem, ale jak ma się to do mojego pytania o samolot z 3 radarami na pokładzie?
Strzelałeś  :011: :004:
Może i sto piątka też coś tam smiesznego ma. Dlatego się dopytuję, bo wtedy odpowiedź na moje pytanie może mieć wiele, nieprzewidzianych pierwotnie wątków.

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #313 dnia: Maja 04, 2007, 23:26:07 »

Strzelałeś  :011: :004:

A jakie to ma znaczenie?

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #314 dnia: Maja 04, 2007, 23:56:29 »

Czyżbym trafił? :D Hmmm... no to w takim razie mogła być to wersja F-111D, po części następca wersji F-111A, której pewne egzemplarze mogły mieć zainstalowany radar nawigacyjno/pogodowy, oprócz głównego radiolokatora bojowego oraz radiolokatora wspomagającego lot wedle rzeźby terenu, które są defaultowo na większości wariantów tego samolotu.