Autor Wątek: Wieczny konkurs odc. II  (Przeczytany 149355 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Schmeisser

• Gość
Odp: Wieczny konkurs odc. II
« Odpowiedź #345 dnia: Czerwca 09, 2007, 20:59:28 »
no i znowu po konkursie lol

« Odpowiedź #346 dnia: Czerwca 09, 2007, 22:34:56 »
Ale jakiego LoL-a ja sam osobiście przeżyłem  spojrzawszy po raz pierwszy na "facjatę" Pana Cunninghama wyczytałem że to niby as z Wietnamu.Toć napakowany "poważną" wiedzą nastolatek po obejrzeniu Top Gun-a inaczej wyobrażał sobie asa przestworzy- raczej niekoniecznie innego w rysach twarzy niż Tom Cruise  :karpik
Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #347 dnia: Czerwca 10, 2007, 12:06:28 »
A tam zaraz po konkursie :121:

Przepraszam przy tym za zwłokę z zadaniem zagadki, ale wczoraj miałem coś pilnego do zrobienia i nie zwróciłem uwagi na ruch w konkursie. Tym razem moje pytanie jest naprawdę proste, a przynajmniej LockOnowcom udzielenie na nie odpowiedzi nie powinno sprawić większego trudu. Proszę podać nazwę oraz funkcję przyrządu wskazanego w poniższym zdjęciu kabiny MiGa-29:

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #348 dnia: Czerwca 10, 2007, 13:55:20 »
EKRAN - opisane jako Aircraft test equipment. Czyli taki annunciator panel, wyświetla ostrzeżenia w stylu "kabina niezamknięta" albo "proszę zapiąć pasy i nie palić papierosów". No i pokazuje w formie pisemnej, jeśli coś się zepsuło.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 10, 2007, 14:00:39 wysłana przez BigMac »

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #349 dnia: Czerwca 10, 2007, 14:57:33 »
Brawo! Taka odpowiedź mi wystacza :) Przesadą byłoby oczekiwanie na podanie przykładowych komunikatów po rosyjsku :121:

Dzierżycie pałeczkę, McBułko :D

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #350 dnia: Czerwca 10, 2007, 15:27:00 »
Ok, będzie łatwe:

Co to za samolot, skąd się wziął i do czego miał służyć. Poza konkursem - dlaczego nie wyszło :)

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
« Odpowiedź #351 dnia: Czerwca 10, 2007, 15:36:35 »
MiG-17 SN od seryjnej maszyny różnił się dwoma działkami wstawionymi do nosa (jakkolwiek by to nie brzmiało) odchylanymi w płaszczyźnie pionowej do celowania, a czołowy chwyt powietrza zastąpiono dwoma bocznymi. A dlaczego nie udało się to nie wiem...
Fighter pilots make movies, bomber pilots make history, but everything depends on mechanics.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #352 dnia: Czerwca 10, 2007, 15:47:26 »
Prawidłowo. A nie udało się po prostu dlatego, że więcej było z tymi ruchomymi działkami problemów niż pożytku, zwłaszcza przy prędkościach przydźwiękowych (w jakich miało to operować).

Marcinos zadaje :)

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
« Odpowiedź #353 dnia: Czerwca 10, 2007, 15:54:05 »
Pytanie w podobnym schemacie jak poprzednie.
Amerykańska Coast Guard jakiś czas temu nabyła samolot wczesnego ostrzegania. Proszę podać:
- typ i model samolotu
- co za urządzenie przewoził na sobie
- do czego był używany
- dlaczego już nie jest używany przez C
Fighter pilots make movies, bomber pilots make history, but everything depends on mechanics.

« Odpowiedź #354 dnia: Czerwca 10, 2007, 16:24:55 »
Pytanie niby trudne niby łatwe.Pewien nie jestem ... "strzylam" . Nie wiem czy po tym podanym przez mnie typie maszyny CG czegoś nowszego nie nabyła :005:
więc próbuję:

-Grumman E2C Hawkeye , samolot który służył w CGAW-1 (Coast Guard Airborne Warning Squadron)- Jednostkę stworzono na początku z dwoma 2 E-2C  w styczniu1987 w AIRFAC w  Norfolku.
Wszystkich maszyn w sużbie Coast Guard było chyba  9 , w słuzbie od 1987 do 1990.

-Co miał na sobie ? No "Sokole oko" nosił jak i w marynarce nic innego jak talerzową antenę. Maszynę wykorzystywano między innymi w tzw. "Drug wars" w walce z przemytem . Przez prawie trzy lata  tylko dwie maszyny pomogły w przechwyceniu ok 4 ton koki , 5 ton marychy,skonfiskowaniu 20 szmuglerskich samolotów i 9 łodzi, oraz przyczyniły się do zapuszkowania  52 handlarzy.

- Dlaczego nie służą już w Coast Guard? hmm, nie wiem , ostatnia maszyna rozbiła się w 1990 r chyba w  Puerto Rico podczas lądowania.Bardziej wyczerpującej odpowiedzi chyba nie potrafię podać
 :002:
« Ostatnia zmiana: Czerwca 10, 2007, 16:31:04 wysłana przez Edelmann »
Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
« Odpowiedź #355 dnia: Czerwca 10, 2007, 16:39:05 »
Na pytanie do czego był używany odpowiedź jest jak najbardziej trafna ale chodzi o inny samolot tj. później używany. Dodam jeszcze że chodzi o samolot 4-silnikowy (powinienem to wcześniej dodać  :-[)

« Odpowiedź #356 dnia: Czerwca 10, 2007, 16:46:15 »
Lockheed EC-130V Hercules ?
Go to your brother
Kill him with your gun
Leave him lying in his uniform
Dying in the sun.

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
« Odpowiedź #357 dnia: Czerwca 10, 2007, 19:16:08 »
Tak, to jest ten samolot, ale czy dostanę odpowiedź na 2 pozostałe punkty ? Bo inaczej będzie po 1 dla Edelmann'a i Ravenik'a.

« Odpowiedź #358 dnia: Czerwca 10, 2007, 19:32:50 »
Radar APS-125 lub 145, a wycofali go ze służby przez cięcia w budżecie , o i nawet obrazek mogę wrzucić :D
Go to your brother
Kill him with your gun
Leave him lying in his uniform
Dying in the sun.

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
« Odpowiedź #359 dnia: Czerwca 10, 2007, 19:40:31 »
Tak jest  :012:
Piłeczka u Ciebie Ravenik  :001: