Autor Wątek: Wieczny konkurs odc. II  (Przeczytany 149094 razy)

Offline Bee

• *
Odp: Wieczny konkurs odc. II
« Odpowiedź #450 dnia: Czerwca 22, 2007, 11:24:36 »
Dokładnie. Zadajesz.

« Odpowiedź #451 dnia: Czerwca 22, 2007, 13:43:49 »
Ok, dzięki. :001:

Tym razem wspiąłem się na wyżyny mojej kreatywności i wymyśliłem taką oto zagadkę :D :
(jest to czysto hipotetyczna sytuacja)

Końcówka 1943 roku, północne Niemcy.

W stronę niemieckich miast leci sobie bojowa formacja B-17 pokaźnych rozmiarów, by siać pożogę i terror wśród niewinnych cywilów niemieckich. ;) W okolicy znajduje się interesujący nas klucz 4 samolotów Fw 190, które pilotuje wesoła kompania w składzie: Hermann, Günter, Jürgen oraz Heinz. :D

W radiu pada:
- Achtung Jungs! Spielbeginn! Dicke Autos, Caruso 0-7-3, gleicher Kirchtum! Bienen nicht sichtbar!
- Hab' verstanden Heinz. Dann wir müssen sie unbedingt herzlich begrüssen. Pauke-pauke!

W pierwszym ataku czołowym Günter zapala jeden B-17 (dajmy na to "bombowiec A"), który natychmiast zwalił się w kierunku ziemi. Hermann też oddał celną serię (w bombowiec B) - zadymiło się z silnika, ale maszyna jakby nigdy nic leciała spokojnie dalej.
Heinz w furii zaatakował od korzystnej strony tak, że w swoim Revi miał 2 bombowce (C i D) i zarzucił je gradem pocisków. Maszyny zostały poważnie uszkodzone w wyniku czego każda z nich oddzieliła się od combat-box'u. Palącą się maszynę C, która znacznie zwolniła, dorwał Jürgen i posłał ją w kierunku ziemi. Natomiast do poważnie uszkodzonego bombowca D doskoczył Günter. Po celnej serii maszyna D eksplodowała. Ostatnie zestrzelenie uzyskał Heinz, który dorwał lecący nadal w formacji bombowiec B (ten sam, który wcześniej otrzymał celną serię od Hermanna).

- Halbzeit! Bodo, wir haben Durst. Wir fahren zum Bahnhof.

Pytanie brzmi :
jakie "osiągnięcia" zostaną zaliczone w statystykach na konto Hermanna/Güntera/Jürgena/Heinza?

Pytanie pozakonkursowe: ile punktów chłopaki dostaną w programie sponsorowanym przez RLM pt. "Mein erstes Ritterkreutz"?

PS. Tak do końca sam nie jestem pewny rozwiązania, ale jakoś to będzie. ;)

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #452 dnia: Czerwca 22, 2007, 14:13:02 »
- Hab' verstanden Heinz. Dann wir müssen sie unbedingt herzlich begrüssen. Pauke-pauke!
Jascha, widzę że wyobraźnię macie bujną, gorzej z wiedzą teoretyczną.
A teraz ja zadam pytanie - dlaczego Kolega użył sformułowania "Pauke - pauke!" w opsie całej sytuacji? Jak widzę akcja toczy się w dzień. :008:

Proszę nam wyjaśnić - kto i kiedy używał powyższego zwrotu, oraz co tak naprawdę słowa te oznaczały. :010:
Przepraszam, ale jestem na takie rzeczy uczulony.

klucz 4 samolotów Fw 190,

Ręce opadają...

« Ostatnia zmiana: Czerwca 22, 2007, 14:19:06 wysłana przez zack »

Bis zum bitteren Ende.

3mw

• Gość
« Odpowiedź #453 dnia: Czerwca 22, 2007, 14:29:06 »
Pytanie pozakonkursowe: ile punktów chłopaki dostaną w programie sponsorowanym przez RLM pt. "Mein erstes Ritterkreutz"?
Gunter 3* + 1 pkt
Hermann 0 pkt
Heinz 2 + 2 + 3*pkt
Jurgen 1 pkt

Takie coś mi wyszło z obliczeń ale nie wiem czy mam dobre wzory :020:

PS *I Żelazny Krzyż Pierwszej Klasy za zestrzelenie czterosilnikowego bombowca.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #454 dnia: Czerwca 22, 2007, 18:45:30 »
http://www.xs4all.nl/~rhorta/jgscor.htm
Coby se sam kużden policzył, palców wystarczy.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #455 dnia: Czerwca 22, 2007, 18:48:05 »
Gunter 3* + 1 pkt
Hermann 0 pkt
Heinz 2 + 2 + 3*pkt
Jurgen 1 pkt

No mi właśnie też się podobnie wydaje (ale ręki sobie uciąć nie dam). :)

Dokładnie mi taki wynik wychodzi przyjmując że:
Günter - 1 x  Abschuss (A) + 1 x Entgültige Vernichtung (D)
Hermann - bez punktów
Heinz - 2 x Herausschuss (C i D) + 1 x Abschuss (B)
Jürgen - 1 x Entgültige Vernichtung (C)

Skoro dobrze wyliczyłeś to było Ci to też znane. 3mw zadaje. :banan

Odnośnie pretensji:

Jascha, widzę że wyobraźnię macie bujną, gorzej z wiedzą teoretyczną.
Ok, niepotrzebnie się na głębokie dla mnie wody wybierałem chcąc dodać zagadce trochę kolorków. Teraz mi się to czkawką odbija.

A teraz ja zadam pytanie - dlaczego Kolega użył sformułowania "Pauke - pauke!" w opsie całej sytuacji? Jak widzę akcja toczy się w dzień. :008:

Proszę nam wyjaśnić - kto i kiedy używał powyższego zwrotu, oraz co tak naprawdę słowa te oznaczały. :010:
Przepraszam, ale jestem na takie rzeczy uczulony.
Żeby zadać pytanie musisz poczekać na swoją kolej. :118:

A na poważnie. W moim rozumieniu, zwrot "Pauke-Pauke!" był używany w Luftwaffe w dwóch sytuacjach:
- zwrot używany przez pilotów Jagdwaffe oznaczający rozpoczęcie ataku (na wrogi samolot)
- w terminologii pilotów Nachtjagd - oznaczał, że nawiązał kontakt (zindentyfikował) wrogi samolot (i de facto rozpoczyna atak)

Jak rozumiem, jest to błędne przeświadczenie i zwrot ten był stosowany wyłącznie przez pilotów Nachtjagd?

Ręce opadają...
Tak się skończyło ręczne tłumaczenie słowa Schwarm w moim przypadku. :054: Wyszła totalna głupota i nie mam nic na swoją obronę.  :090:

Ogólnie Zack jestem Ci wdzięczy (szczerze) za te uwagi (zweryfikuj mi tylko proszę jeszcze ten Pauke-Pauke). Jestem tylko trochę zaskoczony Twoim podejściem. Ja tu się nigdy nie tytułowałem jako uber-ekspert i miszczu świata i okolic. Wiedzę mam jaką mam, coś tam wiem, o wielu sprawach nie mam zielonego podejścia, wciąż się uczę. Dziwi mnie więc to Twoje pretensjonalne podejście i wyrzuty jakbym Ci na trawnik nas... pluł.

pozdrawiam

Dalszą polemikę nt. kryptonimów wydzieliłem i przeniosłem do działu o lotnictwie DWS - temat: Kryptonimy i komendy w lotnictwie niemieckim. http://www.il2forum.pl/index.php/topic,9077.0.html

Razorblade1967
« Ostatnia zmiana: Czerwca 22, 2007, 23:28:24 wysłana przez Razorblade1967 »

3mw

• Gość
« Odpowiedź #456 dnia: Czerwca 23, 2007, 12:17:18 »
3mw zadaje. :banan
O Boże ale mnie zaszczyt trafił :020:

Moje pierwsze pytanie, więc proszę o wyrozumiałość.
Tornado ADV w przeciwieństwie do IDS zostało wyposażone w system AWS(Automatic Wing Sweep)
System AWS ustawia automatycznie kąt skosu skrzydeł w czterech położeniach w zależności od prędkości.
I pytanie: Podaj kąt skosu skrzydeł wraz z prędkościami przy których się zmieniają.

« Odpowiedź #457 dnia: Czerwca 23, 2007, 12:39:20 »
25° -  Ma = 0,73
45° -  Ma = 0,88
58° -  Ma ~ 0,95
67° -  Ma > 0,95

wg. „Przegląd Sił Powietrznych” 4/2006

3mw

• Gość
« Odpowiedź #458 dnia: Czerwca 23, 2007, 12:43:18 »
Ehh szkoda zadawać Wam pytań :020:
Ale miałem swoje 22 minuty :karpik
Proszę bardzo Razor, zadajesz.

« Odpowiedź #459 dnia: Czerwca 23, 2007, 13:18:02 »
No i teraz ja się muszę głowić co tu wrzucić. Dobra nie będę cudował - coś prostego z dziedziny uzbrojenia lotniczego:

Na samolotach Su-22 stosowane jest działko NR-30, które wywodzi się od wcześniejszego NR-23. W jaki sposób poradzono sobie ze zwiększonym odrzutem lufy przy zwiększeniu kalibru z 23 do 30mm?

Offline lancer

• *
  • ka-boom!
« Odpowiedź #460 dnia: Czerwca 23, 2007, 13:37:54 »
Zastosowano hamulec wylotowy ze zintegrowanym tłumikiem płomieni.
Panowie, jesteście oficerami Armii Stanów Zjednoczonych. Oficerowie żadnej innej armii na świecie nie mogą tego o sobie powiedzieć. Zastanówcie się nad tym!

« Odpowiedź #461 dnia: Czerwca 23, 2007, 13:45:15 »
Zastosowano hamulec wylotowy ze zintegrowanym tłumikiem płomieni.

A widzicie tutaj lancer takie urządzenie?

Hamulce wylotowe były co prawda na MiG-19, ale np. na Su-22 ich nie ma. Hamulec wylotowy był tylko dodatkiem do dość specyficznego urządzenia ograniczającego odrzut lufy.

Niestety to nie to urządzenie o które mi chodzi, choć w Wikipedii tak faktycznie piszą jak odpowiedział lancer :021:

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #462 dnia: Czerwca 24, 2007, 00:01:16 »
Może zwiększono ciężar łuski?
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

« Odpowiedź #463 dnia: Czerwca 24, 2007, 00:08:07 »
Może zwiększono ciężar łuski?

A jak to niby miałoby wpłynąć na zmniejszenie odrzutu zespołu lufy?

Niestety to też błędna odpowiedź.

Kamyk

• Gość
« Odpowiedź #464 dnia: Czerwca 24, 2007, 00:58:47 »
Zwiększono prędkość samolotu przy której oddawano strzał. Wiem że może i nie o to chodzi, ale jest to chyba "najtańszy sposób " poradzenia sobie z tym problemem - lot nurkowy ->800 na budziku ->strzelanie ->600 na budziku.:D