Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 169312 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Mjoy
« Odpowiedź #780 dnia: Października 19, 2011, 13:25:31 »
Sun, a nie znalazłbyś chwilki na naszkicowanie takiego schemaciku  :004:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #781 dnia: Października 19, 2011, 14:11:21 »
Oba mają być obracane w tym samym kierunku, czy przeciwnie ? Jak wrócę z pracy to coś skrobnę.

« Odpowiedź #782 dnia: Października 20, 2011, 13:24:30 »
Oba potencjometry są umieszczone w tą samą stronę. Przyciski chodzą góra dół.

« Odpowiedź #783 dnia: Października 21, 2011, 08:50:10 »
Wydaje mi się, że układ powinien wyglądać tak:

Symboliczne prezentacja - jak pracują oba potencjometry w poszczególnych położeniach:
kolorem czerwonym oznaczyłem "drogę prądu" od plusa do ADC a zielonym od minusa do ADC. Potencjometr działa jak dzielnik napięcia - układ zastępczy również.

W stanie spoczynkowym (zwolnione oba pedały) widać, że mamy równowagę - oba odcinki są takie same:

Przy przekręceniu potencjometru w lewo (wciśnięciu lewego pedału) układ zastępczy wygląda tak:

Przy przekręceniu w prawo (wciśnięciu prawego pedału) układ zastępczy wygląda tak:

Zwracam uwagę, iż układ zachowuje się poprawnie przy założeniu, że nie wciskamy jednocześnie obu pedałów!
Przy wciśnięciu obu pedałów mamy podział napięcia odpowiadający wciśnięciu lewego pedału:

Przy połowicznym wciśnięciu obu pedałów mam taki rozkład napięć: (układ równoważny skierowany w 1/3 w lewo).

Zdania zaczynamy z wielkiej litery, a kończymy kropką. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Października 21, 2011, 13:18:47 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #784 dnia: Października 21, 2011, 09:45:08 »
Hehe, Damos mnie ubiegł a właśnie korzystając z chwili wolnego czasu, zaczynałem przy tym grzebać:

« Odpowiedź #785 dnia: Października 21, 2011, 11:34:25 »
@Damos, podoba mi się DMJoy configuration utility  :002:  Zapowiada się znakomicie.

« Odpowiedź #786 dnia: Października 21, 2011, 11:55:05 »
@Damos, podoba mi się DMJoy configuration utility  :002:  Zapowiada się znakomicie.
Dziękuję bardzo - niestety przez niemal rok projekt był uśpiony z braku czasu :(  Ostatnio znalazłem go nieco i chciał bym zakończyć jeden etap (DMKeys8) jeszcze w tym miesiącu :) Całość wymaga kilku poprawek (najważniejszą jest działanie bez jakichkolwiek sterowników pod Windows), jednak powinna spełniać pokładane oczekiwania.

@Sundowner:
Mam wątpliwości co do twojego układu.
Przy przekręceniu lewego potencjometru maksymalnie w prawo - zwierasz do masy oba wyprowadzenia prawego potencjometru. Wtedy prawym możesz kręcić do woli - i tak nie będzie mieć to wpływu na działanie systemu.
Twój układ działa w oparciu głównie o lewy potencjometr a oba z nich pracują w trybie semi-równoległym:)
Gdyby zdjąć masę z lewego pot-a IMHO było by OK :)

« Odpowiedź #787 dnia: Października 21, 2011, 11:57:13 »
Bardzo dziękuję za schematy zobaczymy co z tego wyjdzie.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #788 dnia: Października 21, 2011, 12:03:17 »
@Sundowner:
Mam wątpliwości co do twojego układu.
Przy przekręceniu lewego potencjometru maksymalnie w prawo - zwierasz do masy oba wyprowadzenia prawego potencjometru. Wtedy prawym możesz kręcić do woli - i tak nie będzie mieć to wpływu na działanie systemu.
Twój układ działa w oparciu głównie o lewy potencjometr a oba z nich pracują w trybie semi-równoległym:)
Gdyby zdjąć masę z lewego pot-a IMHO było by OK :)
Fakt, nigdy nie rozpatrywałem tego dogłębniej, bo kiedy z tego korzystałem w starych pedałach, to oba potencjometry ledwo działały w 50% zakresie.

« Odpowiedź #789 dnia: Października 21, 2011, 13:43:20 »
Ja mam zrobione swoje pedały jeszcze inaczej. Jeden potencjometr jest połączony do +5V, drugi do 0V. Pozostale końce pot są niepołączone. Środki (suwaki) są połączone z sobą poprzez rez. 1Kom (zabezpieczenie przed zwarciem napięcia +5V do masy) i połączone do uP. Potencjometry mają 51Kom. W stanie spoczynku napięcie podawane na uP wynosi 2.5 V. Naciskajac jeden pedał do max. mamy albo 5V albo 0V. Gdy naciśniemy oba do max. mamy zabezpieczenie w postaci 1Kom.
Damos jak to dobrze, że jesteś znowu na forum.

« Odpowiedź #790 dnia: Listopada 03, 2011, 19:17:01 »
Jako że MJoy jest bardzo nieprzewidywalny chciałem się was spytać. Kilka dni temu zakupiłem większy dysk (udało się jeszcze przed skokiem cen :020:). Przed instalacją nowego xp komputer odnajdywał w liście urządzeń Mjoy. Po instalacji systemu na nowy dysk znowu, bo już wcześniej tak miałem, pokazuje mi kontroler 9 osiowy. Już jestem tym zmęczony bo za każdym razem kiedy wchodzę do FSX to muszę kalibrować wszystkie osie. Moje pytanie brzmi: czy u kogoś na Win7 występuje taki problem, ponieważ rozpatruje kupno nowej płyty z prockiem i wtedy też nowy Win 7, czy może jest jakiś sposób połączenia dwóch komputerów tak, aby FSX pracował na jednym, a do drugiego komputera (starszego, na którym jest normalnie rozpoznawany MJoy) można by było podłączyć MJoy i sterować FSXem na pierwszym?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #791 dnia: Listopada 03, 2011, 19:33:11 »
Mjoy staje się ostatnio kapryśny, ja akurat z nim problemów nie mam, ale nie można definitywnie powiedzieć, że i tobie problemów nie będzie sprawiał. Damos może się wypowiedzieć czemu tak się dzieje, ale chwilowo nadal "kiblujemy" z tym rozwiązaniem, trzeba próbować i się nie poddawać ;)

« Odpowiedź #792 dnia: Listopada 03, 2011, 20:24:26 »
trzeba próbować i się nie poddawać

Potwierdzam, nie ma innej metody. Można próbować zmienić elementy na wejściu. O tym kiedyś pisał Damos.

« Odpowiedź #793 dnia: Listopada 03, 2011, 21:27:21 »
Jest sukces!!! Wykryty Mjoy!!! Po dwóch godzinach szperania po internecie, prawie łez wylanych na klawiaturę chcę powiedzieć do czego doszedłem. Mam 3 MJoyje. 2 na kościach atmega16 16PU i jeden na kości atmega16A 16PU. Do celów testowych używałem jednego Mjoya na układzie atmega16A 16PU i to znajdywany jedynie przy podłączeniu przez hub'a USB. Teraz wyciągnąłem dwa pozostałe i je sprawdziłem. Super działają przy pierwszym podłączeniu i to nawet bezpośrednio do płyty. Może to tylko u mnie, ale wniosek nasuwa się taki że atmega16 16PU nie sprawia problemu.
P.S.  Zainstalowałem też najnowsze sterowniki USB do płyty gł. które też nic nie pomogły przy atmega16A 16PU.

-atmega16A 16PU    Bleee
-atmega16  16PU    OK

« Odpowiedź #794 dnia: Listopada 03, 2011, 21:44:55 »
Gratulacje, próbowałem na szybko znaleźć różnice w parametrach atmega16A 16PU  oraz  atmega16  16PU, ale nie znalazłem. Może ktoś od uP znajdzie czym się od siebie różnią ważne , że MJoy działa.