Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 169821 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Mjoy
« Odpowiedź #795 dnia: Listopada 04, 2011, 00:19:59 »
16A to replacement dla 16. Zużywa mniej prądu i ma inną maksymalną wartość rezystora pull-up dla Resetu (85K zamiast 60K). Pozostałe parametry powinny być identyczne. Jednak proces produkcyjny i technologia wykonania są inne.
as the manufacturing process is not the same some electrical  characteristics differ
Tak jak już kiedyś pisałem i teraz powstrzymam się od narzekania - MJoy pracuje "na krawędzi" i możliwe, że nowsze procesory już nie mieszczą się w założonych limitach. Mamy tam do czynienia z liczeniem cykli zegarowych więc jeśli w wersji 16A coś ulepszyli to możemy mieć znaczącą zmianę timingów.

« Odpowiedź #796 dnia: Listopada 04, 2011, 08:18:56 »
Dzięki damos za wyjaśnienie.

« Odpowiedź #797 dnia: Listopada 25, 2011, 14:27:23 »
Panowie, zbudowałem sobie ostatnio MJoya wg projektu Sundowner'a (dzięki wielkie Sundowner!) Chciałem potwierdzić, że płytka nie działa na kości w wersji 16A. Po zakupie wersji bez "A" wszystko śmiga... a właściwie śmigało do dzisiaj rana. Problem polega na tym, że źle podłączyłem potencjometr. Coś się zakopciło, ale tak szybko wyłączyłem kabelek z USB, że nie zdążyłem zauważyć skąd. Pytanie do fachowców: co mogło się spalić jak zamiast połączyć środkową nóżkę pota(signal) do "signal" na płytce podłączyłem ją do 5+? Czy mJoy ma jakieś zabezpieczenia przed takimi noobami jak ja? Dławik (ten zielony w kształcie 8 ) na pewno jest do wymiany bo coś z niego wyciekło. Co mogło się jeszcze spalić ew. jak posprawdzać elementy?
Po tej akcji nie podłączałem już mJoya na wszelki wypadek jakby się jeszcze coś miało spalić.
Na większym speedzie lepiej idzie.
--------------------------------------------

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #798 dnia: Listopada 25, 2011, 14:32:53 »
Jeżeli dobrze pamiętam, to własnie dławiki się palą przy zwarciach na linii osi analogowych - u mnie już dwa poszły, w obu wypadkach tylko one uległy zniszczeniu.

« Odpowiedź #799 dnia: Listopada 25, 2011, 15:00:17 »
To dobra wiadomość :) Wymienię dławik i dam znać czy wszystko działa jak należy. Dzięki Sundowner.

« Odpowiedź #800 dnia: Listopada 27, 2011, 17:28:17 »
Wymieniłem spalony dławik. Wszystko wskazuje na to, że mJoy działa.

S!

« Odpowiedź #801 dnia: Stycznia 23, 2012, 21:23:47 »
Witam.

Dzisiaj udało mi się odpalić Mjoy'a. Może post komuś pomoże w podobnej sytuacji, miałem problem z "Nieznanym urządzeniem.." pomogła wymiana D1 i D2 na zenerki 3,3V urządzenie zostało natychmiast wykryte na Windows 7 64bit i 32bit oraz Windows XP SP3, z pozostawionym rezystorem R2.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #802 dnia: Marca 18, 2013, 22:56:20 »
Cześć
Otóż podjąłem się składania mojego pierwszego mjoya. Niestety poza tym że potrafię troszkę lutować to moja wiedza w składaniu układów się na tym kończy. Doszedłem to tego etapu i jak by ktoś był na tyle uprzejmy i pomógł mi dalej go składać byłbym wdzięczny bo niestety już nie wiem co gdzie wlutować. Z tego co zauważyłem to chyba mi część rzeczy brakuje.

http://imageshack.us/g/1/10066788/

« Odpowiedź #803 dnia: Marca 20, 2013, 10:14:38 »
Witaj.
Mjoy 16 jest wyjątkowo prosty w montażu - tym bardziej, że można się posiłkować zdjęciami już wykonanych kontrolerów.
Jak sobie wpiszesz w wójku Google Mjoy16 i poszukasz grafiki, będzie miał dziesiątki wykonanych przykładów.
Ja, jak miałem wątpliwości to przeglądałem zdjęcia już wykonanych elementów.

Ważne jest, aby podzespoły były wlutowane w sposób właściwy - np diody w odpowiednim kierunku, ponadto trzeba uważać, żeby nie narobić zimnych lutów.

W razie czego rzuć okiem np na: https://sites.google.com/site/mjoy16/ - ale pewnie już tam gościłeś ;)

Pozdrawiam
Leszek

Postęp w pracach nad kokpitem: Galeria zdjęć Google+

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #804 dnia: Maja 07, 2013, 16:52:21 »
Mam zamiar Mjoya zbudować, chociaż nie wiem czy dziś, czy jutro, czy za 10 lat ;)

I mam jedno pytanie: Jak ustawić fusy (tzn. fusebity) w AVRdude gui (bo takie oprogramowanie stosuję i mam kompatybilny z nim programator USBasp) nawet gdzieś jeszcze chyba stara mega 16 leży z jednym chyba spalonym portem (po podłączeniu odwrotnym biegunów)?

« Odpowiedź #805 dnia: Maja 07, 2013, 17:32:50 »
Ja stosowałem programator PonyProg podpięty do wejścia równoległego pc. Była tam opcja "Security and Configurations bits" gdzie były zaznaczone bity : CKOP, BOOTSZ1, BOOTSZ0 oraz SUTO. Jak powinno być w Twoim programatorze nie mam pojęcia.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #806 dnia: Maja 07, 2013, 17:52:23 »
Czyli muszę sobie pobrać kalkulator fuse bitów i ustawić.
W najlepszym wypadku wyjdzie dobrze.
W najgorzym wypadku zablokuję proca i atmega 16 do kosza ;)

« Odpowiedź #807 dnia: Maja 07, 2013, 20:04:43 »
Bez przesady. Na tej stronie masz wszystko co potrzeba do programowania MJ16 https://sites.google.com/site/mjoy16/
Programator (program) PonyProg 2000 można pobrać z internetu. Jest tam opis jak wykonać zapis do uP jest też na wspomnianej stronie opis kabla połączeniowego z LPT do MJ16. Jeśli Twój pc nie ma wyjścia równoległego to można to zrobić u kogoś kto ma wyjście LPT na swoim pc lub w najgorszym przypadku kupić jakiś konwerter.

« Odpowiedź #808 dnia: Sierpnia 12, 2013, 22:22:34 »
Witam, a ja po "krótkiej" przerwie znów mam fazę, żeby swoje FLCSy, TQSy i Suncoma przerobic na porządne USB. Na www.joysticks.ru nareszcie odnalazłem małą wersję MJoya16 - taka płytka bez trudu zmieści się w oryginalnej obudowie ww. kontrolerów.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #809 dnia: Grudnia 21, 2013, 14:35:06 »
vito_zm, mam problem z nazwą dla Mjoy16

piszesz :
W dokumentacji MJoya jest opis jak programować mikroprocesor.
"Brief MJoy16 programming guide will is available on MJoy16-C1 programming page."
W opisie są używane dwie pamięci  EEPROM oraz FLASH.Obie pamięci są w mikroprocesorze,nie wiem dlaczego wprowadzono dwie nazwy,ponieważ obie można wymazać i zapisać ponownie.Jeśli nie zmieniasz nazwy to pamięć EEPROM ciebie nie interesuje.Jeśli zmieniasz to możesz to zrobić wg.opisu.

Setting desired Name, Vendor and Product ID

MJoy16-C1 has the ability to easily change the Vendor ID, Product ID and name of MJoy16.
These fields are the first 8 bytes of EEPROM contents.

Bytes 4000-4003 - Name
Bytes 4004-4005 - Vendor ID (reverse order)
Bytes 4006-4007 - Product ID (reverse order)

So you may set the Vendor ID to make MJoy16 be behind your main device. MJ62 would use product ID 3 and so on.
You do not need any other firmware. You just need to open PonyProg, read EEPROM contents, edit them, write them back to the chip, replug the USB connector and voila - you have new device in Windows
Przypuszczam,że nikt z forum nie zmieniał zawartości EEPROM,ja musiałem (opisałem to w innym wątku).Z moich doświadczeń wynika,że czasem są problemy z wpisaniem nowej nazwy układu np.MJ61 itp.Jeśli masz wpisaną inna nazwę nie musisz tego zmieniać.Jeśli chcesz zmienić to możesz to zrobić wg.powyższego opisu.

Otwarłem plik *.epp, potem zmieniłem nazwę na MJ01 i wpisałem kolejno 0 1 0 2 ( orginalnie było 0 0 2 0 )
Po zapisie i próbie ponownego odczytu mam zapis orginalny a nie ten, który sam sobie ustawiłem.
W systemie ciągle widzę urządzenie pod nazwą MJ16
Co mam zrobić aby zmienić nazwę ?
Czy w pliku *.hex mam coś zmienić ?

Ogólnie chciałbym aby moje urządzenie nazwywało się EFIS vendor np 01, id np 02.