vito_zm, mam problem z nazwą dla Mjoy16
piszesz :
W dokumentacji MJoya jest opis jak programować mikroprocesor.
"Brief MJoy16 programming guide will is available on MJoy16-C1 programming page."
W opisie są używane dwie pamięci EEPROM oraz FLASH.Obie pamięci są w mikroprocesorze,nie wiem dlaczego wprowadzono dwie nazwy,ponieważ obie można wymazać i zapisać ponownie.Jeśli nie zmieniasz nazwy to pamięć EEPROM ciebie nie interesuje.Jeśli zmieniasz to możesz to zrobić wg.opisu.
Setting desired Name, Vendor and Product ID
MJoy16-C1 has the ability to easily change the Vendor ID, Product ID and name of MJoy16.
These fields are the first 8 bytes of EEPROM contents.
Bytes 4000-4003 - Name
Bytes 4004-4005 - Vendor ID (reverse order)
Bytes 4006-4007 - Product ID (reverse order)
So you may set the Vendor ID to make MJoy16 be behind your main device. MJ62 would use product ID 3 and so on.
You do not need any other firmware. You just need to open PonyProg, read EEPROM contents, edit them, write them back to the chip, replug the USB connector and voila - you have new device in Windows
Przypuszczam,że nikt z forum nie zmieniał zawartości EEPROM,ja musiałem (opisałem to w innym wątku).Z moich doświadczeń wynika,że czasem są problemy z wpisaniem nowej nazwy układu np.MJ61 itp.Jeśli masz wpisaną inna nazwę nie musisz tego zmieniać.Jeśli chcesz zmienić to możesz to zrobić wg.powyższego opisu.
Otwarłem plik *.epp, potem zmieniłem nazwę na MJ01 i wpisałem kolejno 0 1 0 2 ( orginalnie było 0 0 2 0 )
Po zapisie i próbie ponownego odczytu mam zapis orginalny a nie ten, który sam sobie ustawiłem.
W systemie ciągle widzę urządzenie pod nazwą MJ16
Co mam zrobić aby zmienić nazwę ?
Czy w pliku *.hex mam coś zmienić ?
Ogólnie chciałbym aby moje urządzenie nazwywało się EFIS vendor np 01, id np 02.