Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 169485 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Mjoy
« Odpowiedź #825 dnia: Marca 14, 2014, 18:38:47 »
Ekhm, ciężko mówić, że coś to już historia, jeżeli jego następca to nadal tylko kilka prototypów u kilku osób ;)

« Odpowiedź #826 dnia: Marca 14, 2014, 19:28:51 »
Ja bym jednak Mjoy'a jeszcze nie skazywał na potępienie. :) Projekt może idealny nie jest, ale myślę, że nadal godny uwagi. Nad DMKeys zastanowię się niebawem. Muszę się jeszcze trochę pomęczyć z MJoye'm i dokończyć skrzyneczkę. :)

« Odpowiedź #827 dnia: Marca 14, 2014, 22:07:41 »
W moim przypadku MJoye wymieniłem na DMKeys oraz DMJoy tylko dlatego, że co jakiś czas zmieniały nazwę i musiałem wgrywać od nowa program. Kłopot polegał na tym, że musiałem demontować częściowo kokpit aby dostać się do MJoya. Inna sprawa to ograniczenia SVMappera co do liczby widzianych przez niego sterowników. Tutaj może pomóc platforma programowa Codeking, ale trzeba napisać skrypty. W przypadku sterowników Damosa sprawa się upraszcza.

« Odpowiedź #828 dnia: Kwietnia 14, 2014, 12:12:35 »
Dzięki Panowie za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie, na które odpowiedzi nie znalazłem. Czy istnieje możliwość przypisania do jednego enkodera kilku opcji? Przykładem może być heading i course, przypisane pod jeden enkoder. Enkoder ma zadziałać odpowiednio dla heading po wciśnięciu przycisku chwilowego, lub course, także po wciśnięciu przycisku chwilowego.
Jeśli jeszcze po miesiącu sprawa nie jest rozwiązana to podpowiadam, że SVMapper ma taką opcję. Sam z niej korzystam. Nazywa się to "Profile on press" i "Profile on release". Można przyporządkować do przycisku zmianę zapisanego profilu przypisań klawiszy. Zmiana profilu odbywa się szybko i niezauważalnie dla użytkownika. Dzięki temu można przypisać do enkodera kilka ustawień klawiszy i przełączać się między nimi.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #829 dnia: Maja 16, 2014, 10:24:00 »
Witam po 2 letniej przerwie (w koncu troszke wolnego) czy platformy powstałe na bazie pomysłu rozwoju Mjoy16 nadal żyją. Pamiętam kolegę mieszkającego w UK który budował plytkę ktora miala zarzadzac jego arbuzem nawet była stronka ale coś mi pouciekało do tego była pisana aplikacja domowy kokpit.
« Ostatnia zmiana: Maja 16, 2014, 10:28:51 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #830 dnia: Maja 16, 2014, 13:59:40 »
Ja jestem w trakcie realizacji swojej skrzyneczki na bazie MJoy'a. Czekam tylko na ostatnią już, mam nadzieję, dostawę ze sklepu elektronicznego. :evil: Co do oprogramowania, to jest jeszcze, chyba mało znany, Linda. Wydaje się, że daje on sporo możliwości, ma kilka profili samolotowych do wyboru, które z pewnością ułatwią przypisywanie funkcji.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #831 dnia: Maja 16, 2014, 15:39:42 »
No właśnie w Windows_8 nie działa mi Mjoy i dlatego chętnie przypomnę sobie stare projekty, które wiem, że działały a na dodatek miały obsługę 7-seg led.
« Ostatnia zmiana: Maja 16, 2014, 17:15:49 wysłana przez KosiMazaki »

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #832 dnia: Maja 23, 2014, 10:44:37 »
Znam przyczynę nie działania Moy16 w win8 64-bit - Mjoy działa tylko na portach USB 2.0. (proszę nie zmieniać win8 na Windows 8 bo nie można znaleźć później info w wyszukiwarce forumowej).

Proszę nie wprowadzać w błąd. Wyszukiwarka działa bardzo dobrze tylko trzeba umieć się nią posługiwać. Wpisanie w cudzysłowie "Windows 8" tudzież innej frazy sprawi, że będzie szukał całej frazy, a nie dwóch osobnych (jest nawet adnotacja przy naszej wyszukiwarce). Mechanizm znany z każdej innej wyszukiwarki. W ten sposób można całych zdań szukać. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Maja 23, 2014, 13:10:01 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #833 dnia: Lipca 03, 2014, 15:46:45 »
Hej. Proszę Was o pomoc w podłączeniu takiego potencjometru do Mjoy'a: http://www.iv.pl/images/30045298615478060949.jpg Może któryś miły z Panów uświadomi mnie, która nóżka odpowiada za co? Dzięki z góry i pozdrawiam!

« Odpowiedź #834 dnia: Lipca 03, 2014, 16:15:47 »
Z tego co widać na zdjęciu to środkową nóżkę pots połączyć do uP a skrajne do AVCC oraz GND. Gdzie AVCC jest napięciem +5V na wyjściu cewki L1. Mam tylko schemat ideowy nie mam montażowego.

« Odpowiedź #835 dnia: Lipca 03, 2014, 19:20:29 »
Podłączyłem potencjometry pod Mjoy'a i Windows w ogóle ich nie wykrywa. Tak jak powietrze. Spalił mi się czas jakiś temu dławik, o czym pisałem kilka postów wcześniej. Poza tym to nie wiem, przyciski normalnie działają. Może jakiś program rozwiąże sprawę? Macie jakieś sugestie?

« Odpowiedź #836 dnia: Lipca 18, 2014, 09:20:19 »
Z tego co pamietam, to dławik się pali przy złym podłaczeniu potencjometru do wejścia osi analogowej.
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

« Odpowiedź #837 dnia: Lipca 18, 2014, 09:29:05 »
Potwierdzam.  Z poprawnością podłączenia trzeba uważać. Przed podłączeniem potencjometra należy być pewnym która nóżka za co odpowiada.

« Odpowiedź #838 dnia: Lipca 27, 2014, 21:07:46 »
Ja niestety lekkomyślnie podłączyłem i babuch. :cry: Czy jak wymienię dławik, to potencjometr zadziała, czy to złudne nadzieje i muszę inwestować w coś innego?

« Odpowiedź #839 dnia: Lipca 30, 2014, 15:36:44 »
Powinien zadziałać