Autor Wątek: Laptopowe platformy  (Przeczytany 85244 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
Odp: Laptopowe platformy
« Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 24, 2007, 23:21:24 »
Naklejki da się wszystkie szybciutko odkleić, tak jak napisał Some1, ja zostawiłem tylko folię na wierzchniej klapie. Laptop kosztował mnie 2879PLN + 500 za Core Duo T2300 = 3379 bez systemu. Nie miałem nigdy Packard Bella, ale widziałem i sprawił na mnie pozytywne wrażenie. BenQ ma nieco siermiężną stylistykę (metalowa ramka wokół klawiatury koloru jasnosrebrnoniebieskiego). Mnie zależało, aby w cenie zmieścił się  poniżej 3500. Jeżeli podoba Ci się Packard Bell i za rozsądne pieniądze, to go weź, napisz coś ew. o wrażeniach z użytkowania.

Pozdrawiam

kozak

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Października 02, 2007, 20:58:10 »
Witam!

Z góry ostrzegam, że nie mam zielonego pojęcia o sprzęcie komputerowym a już w ogóle o laptopach. Zauważyłem, że większość was zna się na sprzęcie komputerowym dlatego zwracam się do was z prośbą o pomoc w wyborze laptopa.
Mam odłożone 4500-5000zł i poszukuje laptopa przeznaczego głównie do prowadzenia firmy. Zależy mi w szczególności na długim czasie pracy oraz szybkości działania programów biurowych oraz dysku twardym o dużej pojemności.

Z góry dziękuje za pomoc, w tej kwestii jestem zupełnie zielony więc zdaje się na specjalistów :002:

« Odpowiedź #32 dnia: Października 02, 2007, 21:16:25 »
Do prac biurowych nie potrzebujesz takiego drogiego notebooka, już za 3,5 tysiaka kupisz sprzęcik na wysokim poziomie, szukaj np. na allegro czy w sklepach komputerowych, jakbym ja to wybierał to bym kupił notebooka z klawiaturą numeryczną (tak jak w klawiaturach PCtowskich), to jest bardzo ważne przy wpisywaniu większej ilości liczb, jednak musisz się liczyć z większym monitorem i co za tym idzie "bateriożernością". Ostatnio miałem zlecenie zakupienia laptopa też w podobnych celach, lecz też osoba chciała od czasu do czasu w gierki pograć, więc zakupiłem www.allegro.pl/item246671622_acer_9414_17_t2130_1_86_2gb_160gb_vista_gratisy.html Pełne zadowolenie, desing odpowiedni i funkcjonalność, oczywiście Vista od razu została wyrzucona z tego powodu iż jest to system jak dla mnie "komiczny", naprawdę mogę powiedzieć z czystym sercem że sprzęt wydajny i stabilny, poza tym jeszcze nawet ładnie wygląda, pozdrawiam

kozak

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Października 02, 2007, 21:46:46 »
Tak się składa, że w mojej pracy często znajduję się w podróży dlatego nie "do biura" a raczej do prac biurowych w trakcie trasy potrzebny jest mi laptop :001: :020:

« Odpowiedź #34 dnia: Października 02, 2007, 21:55:30 »
Też się nadaje, tyle dylemat taki że wszystkie nowe notebooki (prawie) mają wxga... Trochę nie wygodne podczas jazdy ponieważ matryca odbija gdy jest jasno wszystko dookoła, na to nic nie poradzimy, chyba ze papier ścierny i zmatowić panel lcd ale to troszkę drastyczne :)

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #35 dnia: Października 02, 2007, 22:17:06 »
Moim skromnym zdaniem (mam chyba 7 laptopa), musisz się przede wszystkim zastanowić, czy będziesz laptopa nosił, czy używał przede wszystkim w domu. Jeżeli będziesz nosił, to kup 12  calowy, jeżeli nie - to 15,4cala. Z moich doświadczeń wynika, że ważniejsza jest konstrukcja i wykonanie laptopa, niż jego parametry, z aplikacjami biurowymi poradzi sobie każdy nowy laptop. Daltego stawiałbym, na markowe laptopy z długa gwarancją door-to-door: IBM z serii T (ale nie lenovo N100), Toshiba (ale seria tecra lub w ostateczności satelitepro), HP (wersje nc, a nie nw czy nx), ASUS lub Dell (ale Latitude, nie Inspiron). matrycę proponuję wybrać matową (błyszczące nie nadają się do pracy w jasno oświetlonych pomieszczeniach, czy na powietrzu. Sam uzywam obecnie HP nc2400 (12cali 1.29kg wagi) i jestem bardzo zadowolony. Super wykonanie, bardzo dobra obudowa, matowa matryca i waga!!! Dokupiłem do standardowej baterii (2 godziny) drugą większą (ponad 4 godziny) i razem mogę pracować ponad 6 godzin.
Odradzam raczej laptopy firm Acer, Fujitsu-siemens czy benQ -parametry mają dobre, ale wycierają się srebrne plastiki i klawiatury, niszcą zawiasy (najlepsze, bo stalowe mają IBM serii T). (Benq którego miałem 2 razy był w serwisie). Procesor może być nawet Celeron (ale M420 i wyżej), są bardzo wydajne (nie mają nicc wspólnego z Celeronami desktopowymi), mają budowę Gore solo, ttylko są pozbawione seedstepa (zmiany częstotliwości procesora w zależności od obciążenia), przez co są nieco głośniejsze (wiatrak pracuje cały czas) i nieco krócej działają na baterii (ok 10%). W benqu wymieniółem Celerona 1,5 na Core Duo 1,6 i w wydajności nie było prawie żadnej różnicy. Musisz uważać na Toshibę, niektóre profesjonalne laptopy tej firmy mają klawisz Ins w miejcu prawego alt i pisanie polskich czcionek jest bardzo utrudnione. Lepiej wydac na laptopa nieco więcej i kupić naprawdę dobruy (konstrukcja, nie same parametry!!!), niż później się wkurzać. Pamietaj, że w laptopie (odwrotnie niż w desktopie), prawie nic nie można zmienić. Odradzam też kupowanie laptopa do grania - do symulatorów się nie nadają (wiem z autopsji), jeżeli kupisz laptopa z dobrą kartą graficzną, to żre ona strasznie prąd (jedynie niektóre laptopy Sony miały możliwośc przełączania z karty zintegrowanej na osobną. Niestety do niedawna Sony nie miał serwisu laptopów w Polsce, ale może się to zmieniło. Uważaj też, bo większość 12", nie ma wbudowanego napędu CD-DVD, ale może to dla Ciebie niebędzie wada. Jeżeli chcesz, to poszukam, coś co moim zdaniem, jest warte uwagi, ale musisz się zdecydować na wielkośc matrycy. Podejdż do jakiegoś sklepu i porównaj wielkość i masę 15,4" i 12", zobacz też, jaka wielkość i czytelność liter Cię zadowala (każ sobie włączyć dwa laptopy koło siebie).

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #36 dnia: Października 02, 2007, 22:21:15 »
Z tym że można zejść poniżej 4 tys. złotych to się zgodzę. Ale DTR'ka na trasę? I jeszcze Acer?

Moim skromnym zdaniem laptop powinien być:
a) Przenośny. 15,4" lub 14" ze wskazaniem na to drugie, 12" o ile nie są sztuką dla sztuki (tzn nie cierpi funcjonalność z powodu miniaturowej baterii i kawiatury). Taki komputer jest znacznie poręczniejszy i lżejszy niż 17 calowy klocek, mając przy tym taką samą wydajność (pomijając gry). Klawiaturę numeryczną na USB to można sobie dokupić za kilkadziesiąt złotych i nosić w kieszeni plecaka\torby jeśli jest koniecznie niezbędna, będzie jescze wygodniej.
b) Ze zintegrowaną kartą graficzną. Coś klasy Intel GMA950 / Intel X3100 / Radeon X200. Mają one wydajność 3D sprzed kilku lat (poziom około Geforce FX5200) ale przede wszystkim zużywają znacznie mniej energii, komputer dłużej działa na baterii i jest chłodniejszy. No i mniej kusi żeby sobie pograć zamiast pracować. :D
c) wygodny. Porządnej jakości klawiatura która ma klawisze w normalnych miejscach (zwróć uwagę na lewy ctrl, prawy alt, delete itp), które się nie telepią i mają przyjemny "wcisk". Opcjonalnie dobry touchpad - są tacy co i tak podłączają zawsze myszkę, ale ja na swoim laptopie wymodelowałem pół "Iskry" za pomocą touchpada bez większych problemów. Więc można :D Dobrze by było żeby sprzęt się nie rozpadł i nie połamał po pół roku intenywnego użytkowania, miło gdyby też się nie porysował i nie odbarwił za bardzo.
d) z gwarancją na dobrych warunkach (często dłuższa gwarancja przysługuje niestety tylko do użytku domowego) i sprawnym serwisem który naprawi jak coś się nie daj Boże spsuje. Z laptopami jest tak, że kupujesz sprzęta jako całość i serwisowany jest też jako całość. A nikogo nie cieszy jak z powodu nie działającego dvd czy migającej matrycy zabiorą mu komputer na miesiąc "bo trzeba wysłać do cetrali za granicą"
e) dobrze wyposażony. Ale to jest na ostatnim miejscu, bo tak na prawdę już laptopy około 3000zł są wystarczająco dobrze wyposażone. Karta wi-fi, nagrywarka dvd, dwurdzeniowy procesor, to na chwilę obecną standard.  Co w zupełności wystarcza do sprawnej i owocnej pracy bez przeklinania na zamulony komputer. Dołożenie drugiego gigabajta pamięci RAM we własnym zakresie jest bardzo proste, o ile w komputerze jest wolne gniazdo (prawie zawsze są dwa, ale czasem oba już zajęte). Dlatego lepiej brać coś co ma konfigurację 1x1GB niż 2x512MB.

Jeśli masz jakieś specyficzne wymagania, to polecałbym się rozejrzeć na przykład za laptopami z opcją podłączenia "baterii podróżnej" czyli drugiego akumulatora umożliwiającego dwu i więcej krotne wydłużenie pracy. Oczywiście kupowanego oddzielnie. Względem wożenia zapasowej baterii ma to rozwiązanie tę zaletę, że taki akumuloator podłącza się w inne gniazdo więc nie trzeba "żonglować" bateriami podczas pracy czy ładowania.

Co do konkretnych modeli to trudno mi doradzić, bo przez te kilka miesięcy zdążyłem wypaść z obiegu. Ale proponowałbym dołożyć jednak do sprzętu porządnej firmy, skoro jak piszesz masz już odłożoną pewną sumę. HP Compaq, Dell, Asus, Toshiba, IBM, te klimaty. Więc szukaj, czytaj i pytaj :D

http://www.skapiec.pl/site/cat/17/filtr/_0_3306_5163_0_0_0_0_10114_0_0
http://www.notebookcheck.pl/Start.1026.0.html
http://forum.laptopy.info.pl/
http://forum.purepc.pl/index.php?showforum=60

Lol, mnie janweg uprzedził. Ale napisał prawie to samo co ja :D.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

kozak

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Października 02, 2007, 22:43:34 »
na razie zastanawiam się pomiędzy IBM t60, hp nc 2400 i asusem.
Jeśli macie jakieś alternatywy w podobnej cenie, mówcie =)

Cena nie może też być niższa od 3500zł, a nie powinna przekraczać 5000.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #38 dnia: Października 02, 2007, 23:18:24 »
IBM T60- matryca matowa, klawiatura, zawiasy i obudowa tip-top, waga nieco ponad 2kg (wersja 14", wersja 15" ciut cięższa) - miałem T42 14" i był bardzo dobry. HP nc2400 nie ma touchpadu, tylko za przeproszeniem "łechtaczkę", poza tym klawiatura, matryca i obudowa super, ale podstawowa bateria to tylko 2 godziny. Na ebayu kupiłem nową większą, za 240PLN (przyszła z Chin w 4 dni jako prezent - bez cła). Asusa 12" U5F, ma mój szwagier (już nieprodukowany) i jest bardzo zadowolony (matowa matryca i to nie panorama, napęd, obudowa, bateria i klawiatura OK).
Jest nowy HP 2510p, który ma wszystko, ale kosztuje niestety ponad 6000PLN.

Udanych zakupów

Pozdrawiam

kozak

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Października 03, 2007, 00:15:02 »
http://www.allegro.pl/item247000900_hp_6910p_t7300_2_0ghz_1024_120_x3100_14_1_fpr_xp.html

http://www.allegro.pl/item251679529_nowy_hp_6710b_t7300_2048_160_15_4_wsxga_x3100_vb.html

http://www.allegro.pl/item247081494_asus_f3f_ap271a_t2450_2048_120_15_4_bt_wl_vhb.html

a czy te laptopy są w ogóle godne uwagi?

Rozważam jeszcze hp 2510p (ale niestety cena troszkę wysoka) oraz IBM'a t60.

Najpoważniej chyba tego hp 6910p, 6710b i IBM'a

Pozdrawiam

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #40 dnia: Października 03, 2007, 00:44:17 »
Ja bym wziął IBM - mają 3 letnią gwarancję i dość sprawny serwis, a te HP które wymieniłeś, maja 12 miesięcy. Ten pierwszy chyba najlepszy, bo prawdopodobnie ma matową matrycę i jest najmniejszy. Najlepiej, jak to napisali przedmówcy, obejrzyj je sobie dokładnie i posprawdzaj sam czy Ci pasują. Uwaga na rozdzielczośc matrycy - większa, to wcale nie znaczy lepsza - do pracy biurowej 1024x768 wystarczy, a w 1400x1050, to literki mogą być już bardzo małe (to dla IBM, one nie mają panoramy). Miałem kiedyś Della w 1400x1050 i dla mnie osobiście wcale ta rozdzielczość nie była dobra.Ten drugi bodajże HP ma też podwyższoną rozdzielczość. Ten ASUS jest nmiestety srebrny i może się wycierać. Co do MacBooka, to próbowałem i rzeczywiście jest szybki, dość dobre opinie, tylko jeden mankament - aplikacje, zależy jakich używasz i do jakich jesteś przyzwyczajony. Zwykle w firmach używa się aplikacji pod Windows, a i darmowych narzędzi pod ten system jest dość dużo i dobrze poznanych.

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #41 dnia: Października 03, 2007, 01:04:29 »
Raz weźmiesz IBM i będziesz pluł w brodę, że to teraz się LENOVO nazywa.
Porządna obudowa, dopracowane oprogramowanie dodatkowe, i fajne plecaki do notebooków mają :020:
Obecnie mam następnego IBM (tym razem R60) i nie oddam ze żadnego Fujitsu-Ścierwens

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #42 dnia: Października 03, 2007, 18:34:54 »
Popieram, IBM solidna sztuka, wprawdzie lenovo trochę pozmieniało parę elementów na minus ale generalnie całości nie udało im się popsuć. Wersje T to bardziej wypasione R-ki X'y to miniaturki.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #43 dnia: Października 05, 2007, 14:17:05 »
Można jeszcze rozważyć to: http://laptopy.net/?product_id=382#Scene_1

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #44 dnia: Października 05, 2007, 15:00:19 »
Można jeszcze rozważyć to: http://laptopy.net/?product_id=382#Scene_1

O! Sony VAIO można dostać jedynie w tym sklepie?

Ja mogę z czystym sumieniem, po pół roku użytkowania przeze mnie i wybrankę, notebooki Packard Bell. Nie przepadam za polecaniem marek, jako takich, ale zwracam uwagę na nie, jako notebooki również godne rozważenia. Wiem, powtarzam się, ale piszę o tym, by pozostało również w tym temacie.

Z mniejszych dostępne są chyba całkiem ciekawe:
Mają 14 calową matrycę, więc są mniejsze i poręczniejsze. Bateria to 4800mAh. Procesor to Core Duo, więc jedynie 32bity niestety, ale są jednymi z niewielu PB, które mają zintegrowaną kartę graficzną. Poza tym nie wiem czy potrzebne jest Core 2 Duo w notebookach. 120GB dysku.

Pozdrawiam