Autor Wątek: Laptopowe platformy  (Przeczytany 85480 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Laptopowe platformy
« Odpowiedź #45 dnia: Marca 07, 2008, 19:57:55 »
Czołem

Panowie, macie jakies doświadczenia z tzw. kadłubkami Compal? Np. takie coś:
http://www.allegro.pl/item323030358_compal_fl90_t7250_2gb_120gb_8600gt_raty_gliwice.html
Parametry niezłe, cena bardzo atrakcyjna. Namierzyłem u siebie w miescie firmę zajmująca się sprzedażą laptopów i m. in. oferują te Comapale. Ponoć składają je na miejscu i testują u siebie.
Bartek
Aztec.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #46 dnia: Marca 07, 2008, 20:13:45 »
Miałem do czynienia i naprawdę zacne pod warunkiem, że nie przeszkadza Ci tandetna naklejka (jakbyś sobie sam wydrukował na laserze) na deklu oraz brak przycisku który powodowałby, że przy zamknięciu ekranu komp się wyłącza. Cała reszta mi przypadła do gustu. Nic nie trzeszczy, skrzypi. Plastik sprawia solidne wrażenie (coś ala ABS). Myślę, że za tą kasę nic lepszego się nie dostanie.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline sanCH0

• *
  • DCS:BS, LO:FC2
« Odpowiedź #47 dnia: Marca 07, 2008, 20:36:14 »
Sam posiadam iFl90 i gdyby nie słabe mocowanie klawiatury to bym nie miał większych zastrzeżeń. Za tą cenę nic wydajniejszego nie kupisz.
Gdy byś miał kupować to weź sobie szybszy dysk (7200rpm) bo przy takich podzespołach to będzie wąskim gardłem.
Polish Virtual Air Force - LO:FC 1st FIS Sanch0

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #48 dnia: Marca 07, 2008, 20:51:26 »
Też mój bliski kolega zakupił i zgodnie popieram tezę, świetny sprzęt za nieprawdopodobnie mała kasę.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

« Odpowiedź #49 dnia: Marca 07, 2008, 21:15:12 »
No właśnie, ta cena jest śmiesznie niska, za takie wyposażenie.
No nic, dorwałem forum o tych kadłubkach, tu fajny zbiorczy watek:
http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=2524
Poczytam jeszcze i może się zdecyduje.
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #50 dnia: Marca 07, 2008, 21:45:56 »
Konraf do notebooka z linka przydałaby się jeszcze WiFi, tak to OK. Sam posiadam od prawie dwóch miesięcy IFL90 i nie mam żadnych problemów. Kąty widzenia w pionie są kiepskie i to chyba jedyna rzecz która może trochę przeszkadzać, ale FL90 ma chyba inna matrycę. Generalnie polecam.
PFS_milo

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #51 dnia: Marca 07, 2008, 21:56:32 »
Ma WiFi ;)

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #52 dnia: Marca 07, 2008, 23:05:04 »
To i ja się dopiszę - zamawiałem Compala FL90 dla znajomego. Sprzęt to cud, miód i orzeszki. Nie będę powtarzał tego, co wyżej. Jedyne, co mogę uznać za "takie se" to dość słaba gwarancja na matrycę, która sama w sobie jest takiej sobie jakości. Jak konfigurowałem znajomemu komputer to wyskoczył martwy piksel niestety i nic z tym nie można zrobić. Na szczęście po paru tygodniach zniknął, co ciekawe :)
Swoją drogą ogromną zaletą Compala jest właśnie to, że firma udostępnia sterowniki do WSZYSTKICH systemów operacyjnych. Wobec częstego wymuszania Visty wśród większości producentów oraz braku wsparcia dla innych systemów to naprawdę rzecz godna uwagi. Nawet jak się Vistę lubi. Czasem np. chce się spróbować szczęścia z Linuxem.

Zamiast naklejki, o której wspomina Kosi, można zamówić inną (ofkors nie razem z notebookiem). Super sprawa swoją drogą, bowiem można zrobić sobie czy komuś prezent. Zamawiasz na stronie Naelcedka.pl naklejkę odpowiednio zwymiarowaną i dostajesz coś, co notebooka fajnie spersonalizuje. Mogę spokojnie tę firmę polecić, bo naklejka jest naprawdę świetnej jakości i notebooka tylko upiększa. Co prawda do jakichś firmowych notebooków z lepszymi plastikami może nie pasować, ale do tego Compala pasuje bardzo dobrze. Obrazek jest zupełnie dowolny, a wycięcie na klapie aż się o to prosi.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #53 dnia: Marca 08, 2008, 15:43:11 »
Ma WiFi ;)
Naprawdę przeczytałem tą aukcję trzy razy zanim napisałem tamtego posta, teraz jeszcze trzy i nie znalazłem tam żadnej wzmianki o WiFi, karcie sieci bezprzewodowej etc. Jest napisane tylko karta siec. 10/100/1000, ale to nie to. Czy aż tak ze mną źle? ;)

P.S. No chyba, że masz Kosi info od sprzedawcy.
PFS_milo

« Odpowiedź #54 dnia: Marca 08, 2008, 15:49:46 »
Możesz jeszcze poszukać z kartą 8600 GT 512 MB.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #55 dnia: Marca 08, 2008, 16:12:35 »
@Joe

Dzisiaj już chyba nie spotkasz lapka bez WiFi i RJ45, różniejeszcze bywa z BT ale już też raczej każdy ma. Poza tym w VBI zmenia się w sumie w zasadzie proc, pamieć, dysk, naped. Cała reszta pochodzi już odgórnie zmontowana wg. standardu Intela, stąd w nim będzie:

WLAN Intel Wireless WiFi Link 4965AGN 802.11a/g/n,
LAN Broadcom NetLink 10/100/1000,
Modem Motorola SM56 V.92,
Bluetooth 2.0+EDR

Oczywiscie mogą się pojawić jakieś kosmetyczne zmiany w nazwach, ale fizycznie się nie zmienią :)

« Odpowiedź #56 dnia: Marca 08, 2008, 16:30:41 »
Masz rację Kosi, ale ja jak robiłem rozeznanie przed kupnem swojego Compala przejrzałem masę aukcji i sklepów internetowych i w połowie z nich w standardzie nie było WiFi, oczywiście była możliwość dokupienia. U mnie na przykład jest WiFi b/g Broadcoma i pomimo, że dostałem na płytce  sterowniki do wszystkiego, to do tej karty sterownik przesłał mi sprzedawca. Dlatego wydaje mi się  że kupując z takiej aukcji wypada zapytać czy to WiFi rzeczywiście jest czy też nie. Sprzedający mógł dojść do wniosku jak Ty, że jest to oczywiste i nie trzeba wspominać, lub też nie napisał nic o sieci bezprzewodowej, bo jej tam nie ma.
PFS_milo

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #57 dnia: Marca 08, 2008, 17:00:49 »
Ja się z tym nie spotkałem. Compal FL90, FL91 czy HEL80 musi spełniać specyfikacje aby być VBI, tymsamym musi miec Wlan i to już obojętnie jakiej firmy. Bezprzewodówka jest wlutowana w płytę główną więc nei można jej tak wyciągnąć. Wiem do czego zmierzasz. Kupując na aukcji trzeba wszystko sprawdzić przed wciśnięciem "kup teraz" :).

guncam2002

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Marca 08, 2008, 17:26:55 »
Ja się z tym nie spotkałem. Compal FL90, FL91 czy HEL80 musi spełniać specyfikacje aby być VBI, tymsamym musi miec Wlan i to już obojętnie jakiej firmy. Bezprzewodówka jest wlutowana w płytę główną więc nei można jej tak wyciągnąć. Wiem do czego zmierzasz. Kupując na aukcji trzeba wszystko sprawdzić przed wciśnięciem "kup teraz" :).
Nic nie musi, wejdz na forum.laptopy.info.pl i trafisz na wlascicieli vbi ktorzy zakupili taki bez wifi. Poza tym iirc wifi nie jest zintegrowane ale podpinane do pcie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #59 dnia: Marca 08, 2008, 17:41:26 »
No cóż, ja do tej pory raczej miałem w łapkach dość grube te Compale więc było w nich wszystko, stąd mój rozpęd i szczerze nie spotkałem się z tym iż może brakować w nim lanu. Nawet jak zasięgnałem języka u fachowców nikt nie wspomniał. Dobrze wiedzieć.